nedjelja, 18. veljače 2018.

Čarobni napitak koji preko noći otapa kilograme A UZ TO JE JAKO ZDRAV!


Sok koji sagorijeva stotine kalorija dok vi sjedite i čitate knjigu? O da, to je itekako moguće ako se odvažite i iskoristite ljekovita svojstva cimeta i meda. Iako ste sa zasebnim učincima ovih namirnica dobro upoznati, malo je onih koji znaju da kombinacija ovih dvaju sastojaka ubrzava metabolizam i pomaže pri skidanju viška kilograma. Za pripremu odličnog pripravka potrebne su vam dvije velike žlice meda i jedna žlica cimeta te 250 ml vode.



Preporučene količine mogu se i mijenjati, ali važno je da uvijek koristite dvije mjere meda i jednu cimeta. Pripremite onoliko napitka koliko smatrate da vam je potrebno. Za početak prokuhajte vodu koju valja preliti preko cimeta te prekriti i sačekati da se prohladi. Med dodajte tek kada je napitak ohlađen i imajte na umu da se on nikada ne stavlja u vrelu vodu.



Polovicu napitka popijte prije spavanja, a drugu ujutro prije obroka. I to je sve! Imajte na umu da napitak djeluje samo na prazan želudac.
Izvor: dnevno.hr

OTKRIVENO KO JE UBICA JELENE MARJANOVIĆ. Policija u šoku, ovo se nikad nije desilo!

Zoran Marjanovic i kcerka
Ubica pevačice Jelene Marjanović Krsmanović identifikovan je i policija zna ko je 2. aprila počinio stravično ubistvo na nasipu Crvenka u Borči, prenosi Kurir.
Kako je preksinoć rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić gostujući na RTS, policija je uspela da reši taj slučaj, a Kurir ekskluzivno saznaje da je reč o podvojenoj ličnosti, koja je potpuno nesvesna šta je učinila.



Boža Spasić, nekadašnji operativac DB, tvrdi da je u svetskoj, a i našoj praksi i ranije bilo slučajeva u kojima se ubice nisu sećale samog zločina.
spasic
SPASIĆ KAŽE DA NIJE BILO OVAKVIH SLUČAJEVA
– To su ubistva izazvana u afektu, pod velikim pritiskom. On ne zna da je to uradio, ne seća se i nema svest o samom događaju. Možemo da verujemo u ovo jer je to objašnjenje zbog čega ovoliko dugo traje istraga. Ubica je možda podvojena ličnost ili psihopata – smatra Spasić.
Kako saznajemo, nakon danonoćne istrage, koja je trajala sedam meseci, inspektori su došli do ključnih saznanja u vezi sa misterioznim ubistvom Jelene Marjanović Krsmanović i uspela da otkrije ko je počinio zločin koji ne prestaje da intrigira srpsku javnost.



– U pitanju je osoba koja pati od jednog od najtežih poremećaja ličnosti. Naime, Jelenin ubica je podvojena ličnost i on je potpuno nesvestan zločina koji je počinio. On se uopšte ne seća da je ubio pevačicu, pa samim tim se i ne seća kako i zašto je to učinio – kaže naš izvor iz istrage.
Koliko je ta osoba nesvesna zločina koji je počinila, govori i činjenica da je ubica više puta nakon Jeleninog ubistva istupao u javnosti.
– On se javno oglašavao povodom slučaja i više puta je pred kamerama govorio o ubistvu zvezde „Granda“. O ubistvu je pričao bez trunke kajanja, pitajući se ko je mogao da počini tako gnusno ubistvo mlade pevačice i majke maloletnog deteta – objašnjava naš sagovornik.
VUČIĆ: Policija zna sve, tužilac traži dokaze
Policija zna sve. Veoma je važno i za državu da se ovaj slučaj reši. Ubistvo Jelene Marjanović postalo je državna tema. Tužilac, međutim, nije zadovoljan prikupljenim dokazima i zato ubica još nije uhapšen – rekao je nedavno Vučić.

UKOLIKO VOLITE KREMASTO I SOČNO, ONDA JE KAPRI TORTA PRAVA STVAR ZA VAS



Ukoliko volite kremaste i sočne kolače, onda je kapri torta prava stvar z vas. Nije komplikovana za praviti, iako je recept malo duzi :)). Slobodno je poslužite vašim gostima, ili ukoliko pripremate neki ozbiljniji prijem, jer vas ova torta neće iznevjeriti. Izgleda veoma bogato, a i njen okus je također iznimno bogat i sočan, tako da će biti prava poslastica za svako nepce. Naravno, vaša porodica će jo više uživati u njenim čarima, osobito vaši klinci, koji će uvijek tražiti koji komad više, a vi ćete naravno tu njihovu malu željicu, rado i  s velikom ljubavlju ispuniti. :)))


POTREBNO:

Za biskvit:

9 bjelanjaka

15 kašika šećera

12 kašika mljevenih oraha ili nekog drugog orašastog ploda

1 kašika brašna

1/2 vrećice praška za pecivo


Crvena krema:

45 dag zamrznutih jagoda

30 dag šećera

1 dl vode

2 praška za puding s okusom jagode

1 želatina

15 kašika vode


Žuta krema:

9 žumanaca

15 dag šećera

1 vrećica vanilin šećera

3 kašike gustina

3 kašike glatkog brašna

1/2 l mlijeka

20 dag margarina


Čokoladni preliv:

10 dag čokolade za kuhanje

5 dag margarina + 6 kašika ulja



PRIPREMA:

Za biskvit miksati bjelanjke dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer te ne kraju postepeno  umiješati brašno, prašak za pecivo i orahe. Izliti u veliki lim od pećnice na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečeni biskvit okrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola.


Ohladiti.

Za crvenu kremu kuhati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuha i da se jagode otope do kraja. Umiještati tako, da jagode budu želatinaste i ne peviše krupne.

Prašak za puding i želatinu pomiješati sa 15 kašika vode, zatim dodati u kipuću masu od jagoda. Kuhati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.


Za žutu kremu miksati žumanjke sa šećerom, vanilijom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mlijeka a ostalo mlijeko zakuhati. U zakuhalo mlijeko uliti smjesu od jaja i šećera i uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu, dodati margarin i dobro izmiksati, kako bi se sve sjedinilo.

Za čokoladni preljev otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.

Na pladanj staviti jednu polovicu biskvita, premazati ga crvenom kremom, potom žutom kremom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preljeva, pa sve skupa ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija po vašoj želji, stoga se prepusite mašti.


Preporučujemo da ga ostavite u frižider preko noći, te nrednog dana uživajte u njegvim nevjerovatnim čarima, na koja niti jedno nepce neće ostati ravnodušno.

kuhar.ba

VOZAČI, DA VAS VIDIMO: Postoji samo jedna situacija u kojoj smijete da prođete semafor na žuto, a da ne napravite prekršaj!


Mnogi vozači su u dilemi kad trebaju proći na žuto svjetlo na semaforu, budući da se po zakonu prolazak na žuto tretira i sankcioniše isto kao prolazak na crveno.
I, šta onda kada je kolona vozila koja se sporo kreće, i baš u trenutku kada vi prolazite, pređe na žuto? Mnogo je semafora na kojima nema trepćućeg zelenog svjetla, već se u jednom trenutku samo promijeni na drugu boju.



Kako piše u najnovijem broju magazina SAT, prolazak na žuto svejtlo na semaforu, Zakon o bezbjednosti saobraćaja tretira kao i prolazak na crveno, ali samo ukoliko vozilo nije moglo da se zaustavi na bezbjedan način.



Dakle, ako se u tom trenutku iza njega nalazilo jedno ili više vozila koja nisu smanjivala brzinu, iako se na semaforu iznenada upalilo žuto, jasno je i dozvoljeno da se u tom slučaju prođe bez zaustavljanja, jer bi naglo kočenje najvjerovatnije bilo uvod u nesreću.
Inače, u svim ostalim slučajevima prolazak na žuto se smatra prekršajem.

NAJSLAĐA PILETINA DO SADA BOLJI RECEPT ZA PILETINU NISAM PROBALA UVJERITE SE I SAMI


Sastojci
6-8 pilecih batkova
4 luka
2 glavice belog luka



vegeta, so i biber
1/2 dcl maslinovo ulje

Priprema
Batkove je najbolje uvegetiti vece pre pecenja ali i nekoliko sati pre je ok, dobro zatvoriti folijom i staviti u frizider.
Luk iseci na ploske, staviti u vatrostanu posudu zajedno sa batkovima. Beli luk preseci po pola, sve zaliti uljem i peci prvih 30-40 minuta prekriveno folijom u predhodno zagrijanoj rerni na 200C.



Skinuti foliju okrenuti batkove i vratiti u renu da suvisna tecnost ispari i meso zarumeni.
Posluziti uz pecene krompire i salatu po zelji.
A uz Ljiljanine fantasticne tri salate blo je odlicno. Probajte!
Posluživanje
Sto vise luka stavite “moca” ce biti sladja.

(FOTO) Zbog jedne sitnice ova fotografija je osvojila svijet: Nema šanse da je uočite!


Ova naizgled normalna fotografija osvojila je svijet, ali ne zbog ovih djevojka.
Naime, kada se u vašem vidokrugu pronađu dva zgodna i izvajana ženska tijela, teško je da još nešto možete da primjetite na fotografiji.



Nastala je prije tri godine, a na njoj su Allison Bishop i Jackie Roberts, obje ljubiteljice teretane i svih oblika vježbanja.
Zbog jedne sitnice, ova fotogafija je postala viralna. Da li vidite šta je u pitanju?



JEDNOSTAVNO I VEOMA BRZO NAPRAVITE ŠARENI KUGLOF


Odličan recep za šareni kuglof koji ćete veoma brzo zavoljeti, kako vi, tako i vaša porodica. Veoma lijepo i bogato izgleda, tako da će vam se svidjeti i njegov sam izgled. Slobodno ga možete poslužiti vaim gostima, a naravno i kada su u pitnju neki malo ozbiljniji skupovi, jer će privući pažnju svojim izgledom, i naravno još će veći dojam na sve ostaviti svojim nevjerovatnim okusom.


Sastojci

3 jaja

200 g šećera

2 kesice vanilinog šećera ili 1 ravna kašika vanilla paste

250 ml ulja

375 ml mlijeka + 1 kašika

450 g brašna

1 kesica praška za pecivo

15 g kakao



Priprema

Umutiti jaja, postepeno dodajite šećer. Mutiti dok ne dobijete gustu i svijetlu masu i na kraju dodati vanilu.

Dodavati polako ulje, stalno muteći i na kraju dodati mleko i sjediniti sve zajedno.


Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo.


Žicom za mućenje sjediniti brašno sa tečnom masom, dodavajući po malo i kad ste sjedinili prvu količinu, dodavati postpeno ostatak brašna.

Ko voli, može dodati koricu pomorandže ili limuna.

U malu činijicu sipati kašiku mlijeka, dodati kakao i rastopiti u mlijeku.


Cjelokupnu masu podijeliti na dva dijela  i u jedan dio dodati kakao i dobro sjediniti sa bijelom masom.

Kalup za kuglof ( najveći koji imate ) dobro isprskati sa sprejom za pečenje ili podmazati sa puterom i blago pobrašniti.

Sipati kašikom svuda po dnu prvo bijelu masu, onda preko sipati masu sa kakaom pa preko mase sa kakaom sipati bijelu masu i tako dok imate materijala.


Uključiti rernu na 175 do 180°C i pustite da se zagrije 10-ak minuta, a zatim i peći oko 45 do 50 minuta.

Ostaviti u kalupu da se kratko prohladi i onda okrenuti na žicu i ostaviti da se potpuno ohladi.

Kuglof možete preliti sa istopljenom čokoladom ili  samo posuti šećerom u prahu.




www.coolinarika.com

ŽENA ODLUČILA DA SE RAZVEDE OD MUŽA, PA DOŠLA PO SAVJET KOD ADVOKATA




Žena jednog dana odlučila da se razvede od muža, pa došla kod advokata, kako bi se posavjetovala i šta treba da uradi.

Razgovara ona tako s advokatom, a u jednom trenutku advokat je upita:


– Pije li vaš muž?

-Ne, ne taj nikada nije pio, a niti sada pije.

– Drogira li se možda?

– Ma nema ti one pojma ni šta je to, kakva droga.


– Da li vaš muž onda malo zarađuje, pa imate finansijskih problema?

– Ne, ima platu dvije hiljade eura, i pun je k'o brod, ne zna šta će s parama.

– Da li vas onda tuče i maltretira, mora da je to jedan od razloga?

– Ne, ne pada mu na pamet, to bi mu bilo zadnje, kada bi tako nešto i pomislio, kamoli uradio!


– Ne brine se o djeci?”

– Brine se o djeci, veoma je brižan i pažljiv prema njima, apsolutno im je ve obezbijedio.

– Da li vas onda muž vara gospođo?

– Nikad me nije prevario, nije ti on takav, a i da jeste odmah bi saznala.


– Ne pomaže vam u kućI?

– Pomaže. Radi mnogo toga, ako ne i sve.

– Pa koji je onda razlog draga gospođo za razvod? Stvarno ne vidim ništa loše u vašem odnosu, kaže advokat.

A gospođa će...,


– Sve to on radi, čak i bez pogovora, ali da vi samo vidite s kakvim izrazom lica to on radi.

komicnistatusi.com

PREPORUKA ZA DANANJI RUČAK - TURSKI SPECIJALITET KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI, A VEOMA JE JEFTIN I BRZO SE PRAVI


Super brz i ukusan ručak, a pritome veoma jeftin, koji će sve vaše ukućane prijatno iznenaditi. veoma je jednostavan za napraviti i neće vam oduzeti puno vremena.

Uvjeravamo vas da će se ovaj obrok i vie nego dopasti vašoj porodici, i da će ih uvijek rado jesti svake sedmice, ako ne i svakoga dana.


Nadamo se da smo pomogli u današnjem odabiru za vaš popodnevni ručak. Prijatno vam bilo :)))

Sastojci

250g staroga hljeba

80g putera ili ulja

1glavica crnoga luka

60g brasna


250ml mlijeka

2 jaja

mala kasicica soli

velika kasika sjeckanog persuna


Priprema

Luk prodinstati na ulju pa zatim dodati sve sastojke pa dobro umjesiti rukom da se sve fino poveze .


Od dobijene smjese praviti kuglice tako sto cete pokvasiti ruke vodom, jer ćete ih lakše praviti.

Nema potrebe da ih previše pritiskate i zbijate.

U lonac sa kljucalom vodom ubaciti knedle i kuhajte 15 min .


Možete ih posluziti kao prilog uz meso.

kuhar.ba

JEFTINO I VEOMA EFIKASNO, A PRITOME NISU OPASNE HEMIKALIJE - OČISTITE VAŠ SUDOPER ZA 10 MINUTA



Mnogi kažu da je sudoper – lice domačice. Koliko je čisto i sjajno to lice, toliko je čista i cijela kuća. Međutim sudoper je izložena najvećem stepenu zagađenja poslije WC Šolje.

U njoj peremo suđe, čistimo voće, povrće, ribu, ponekad nam služi kao skladište za prljavo posuđe. Nažalost, u večini domaćinstva, kuhinjske sudopere pune su bakterija i mikroba. Ali, svaka vrijedna domaćica trudi se da održava sudoper na najbolji mogući način.





Ovim jednostavnim, prirodnim i veoma efikasnim receptom možete očistiti svoj sudoper i dovesti ga do perfektnog sjaja za samo desetak minuta sa sredstvima koja svaka domaćica ima u svojoj kuhinji na dohvat ruke. Ovu proceduru dovoljno je da odradite samo jednom nedjeljno i uživate u sjaju i čistoće vašeg sudopera. Sigurna sam da je većini od vas ovaj recept poznat.

Biće vam potrebno nekoliko kesica limuntusa i sode bikarbone.

Ispraznite sudoper.

Nakvasite toplom vodom i pospite limuntus po sudoperu.

Na limuntos naspite sodu bilarbonu.


 Ostavite je tako na 10-15 minuta.

Sada uzmite spužvicu i toplom vodom operite svoj sudoper. Iznenadićete se koliko je postala čistija i sjajnija, bez naslaga kamenca i fleka. Obrišite je suhom krpom.





Savjet plus: Ako je odvod vašeg sudopera začepljen, naspite u njega 100 gr sode bikarbone i 100 gr limuntusa. Tankim mlazom naspite toplu vodu, otprilike 200 ml. Soda sa limuntusom izaziva hemijsku reakciju i počeće da djeluje. Takva smjesa će rastvoriti sitne dijelove hrane i masnoću. Soda bikarbona i limuntus je jednostavno, narodno, sredstvo, koje je spasilo više hiljade sudopera i lavaboa u kupatilu.


Izvor:  blog.neum-bih.com

JEFTIN I BRZ...SOČAN I NJEŽAN...KRALJ LETNI POSLASTICA


Recepata ima, ali ja imam malu tajnu. Pravim najbolji koh! Pogledajte recept!

Sastojci
10kom jaja
10 kasika secera
6 kasika sitnog psenicnog griza
4 kasike mekog brasna tip 40



za prelivanje
2 l mleka
10 kasika secera
1 kesica vanil secera

Priprema
Ukoliko su jaja iz frizidera izvadite ih da se bar malo ugreju na sobnoj temperaturi. Nikada ne mutim hladna jaja. Odvojiti belanca od zumanaca. Penasto umutiti belanca pa postepeno dodavati kristal secer dok se skroz dobro ne umuti. Mikser smanjiti na najmanju brzinu i dodati zumanca. Lagano mutiti jos kratko koliko da se sve lepo sjedini. Iskljuciti mikser. Ostaviti ga po strani. Brasno pomesati sa psenicnim grizom. Veoma je bitno da griz bude sto sitniji. Korisitim isti griz kao i za knedle. Sto je griz sitnoji to je koh kremastije strukture. Dodati u umucenu smesu i okruglom busnom varjacom lagano sjediniti.



Okruglu duboku serpu precnika 30 cm nauljiti i pobrasniti. Sipati smesu i staviti u yagrejanu rernu na 200C. Peci 10 min na 200C pa jos 20ak min na 175 C. Posl 15ak minuta pecenja ukljuciti ringlu na sporetu i mleko koje ste pomesali sa deset kasika secera i vanilom ugrejati do tacke kljucanja. Taman dok se mleko na laganoj temperaturi ugreje, bice gotov i koh.
Tajna moje mame da koh bude savrsen je da se vreo koh preliva vrelim mlekom. Mleko nalivajte lagano vecom kutlacom dok biskvit upija.
Ostaviti da se ohladi i konzumirati ga u umerenoj kolicini. Prijatno!
Posluživanje
Sluziti hladno iz frizidera!

UKLONITE TAMNE MRLJE SA VAŠEG TIJELA, KOJE SE ČESTO NALAZE NA BEDRIMA, VRATU, PAZUHU ZBOG DEPILACIJE, PRETILOSTI...



Tamne mrlje obično pojavljuju na vratu, ispod pazuha i unutarnje strane bedara, zbog depilacije, brijanja, korištenja dezodoransa i drugih hemijskih sredstava za sprečavanje znojenja, odnosno depilacije, pa čak i samo izlaganje suncu uzrokuje tamne mrlje po našem tijelu.


Osim toga, osobe koje pate od pretilosti, dijabetesa ili gastrointestinalnog ili genitalija raka obično imaju tamne mrlje tih područja na koži, kao što su ljudi koji prolaze kroz hormonalne tretmane.

Mnogo osoba troše mnogo novca kako bi uklonili ove mrlje, ali uzalud, čak neka sredstva koja se preporučju imaju razne nus pojave, od kojih možete samo sebi napraviti još veći problem.


Međutim, za vas imamo rješenje pomoću kojeg ćete ukloniti neprijatne tamne mrlje koje se nalaze na vape mtijelu.

Natrijev bikarbonat, maslinovo ulje i sol.

Ovi sastojci će regenerisati vašu kožu, ukloniti razne mrlje, i samim time učiniti je mnogo mlađom, nego jeste, a što je najbitnije, veoma je jeftino i jednostavno za napraviti.

Sastojci:

– 1 kašika soli

– 1 kašika maslinovog ulja

– 1 kašika sode bikarbone



Izmiješati sve navedene sastojke u plastičnu posudu, dok ne postane glatka krema. Zatim nanesite na područje kože gdje imate tamne mrlje, ostavite oko 20 minuta i ukloniti s puno hladne vode.

Druga tehnika za uklanjanje mrlja koji su gotovo crna je korištenjem bijele gline, mlijeka i limun. Stavite bijelu glinu u zdjelu i pomiješajte ga s mlijekom i limunom.

Primjenite na zahvaćeno područje i lagano nanesti, ostavite tako da odstoji nekih 15 minuta, a zatim isperite hladnom vodom.


Preporuke:

– Izvođenje odabranog tretmana 3 puta sedmično, dok mrlje ne nestanu.

– Izbjegavajte izlaganje suncu bez odgovarajuće kreme s UV zaštitom za vrijeme ovog tretmana;

– Pijte puno vode i jesti hranu bogatu vitaminom E;


– Maslinovo ulje mora biti extra djevičansko;

– Sol koju budete koristili, treba biti biti morska sol;

– Koristite poželjno obrano mlijeko;

– Po želji, možete dodati malo kokosovog ulja.


bakina-kuhinjica.blogspot.ba

VRIJEDI PROBATI: 7 dana po dvije šoljice za potpuno ravan stomak!


Dame koje su isprobale ovaj napitak kažu da su gubile u proseku po jedan centimetar sa struka dnevno
Niste zadovoljni svojom figurom? Pokušajte sa ovim napitkom, za koji mnoge žene tvrde da im je pomogao da stanje struk za jedan centimetar dnevno!
Naime, ovo piće funkcioniše tako što uklanja višak masnoće i vode iz organizma. Istovremeno, ova tečnost poboljšava funkciju mozga, vid i pamćenje.
Šta još čekate? Pomešajte tri sastojka koje već možda imate kod kuće i počnite sa tretmanom!



Sve što vam je potrebno jeste kašičica meda, 2 kašičice jabukovog sirćeta i 1 šoljica sveže isceđenog soka od grejpfruta.
Sve zajedno stavite u blender i dobro izmiksajte.

Primjena:



Napitak konzumirajte pre ručka ili večere sedam dana, a zatim napravite pauzu od sedam dana.Ukoliko je potrebno, tretman možete ponoviti.
Ako niste ljubitelj grejpfruta, možete ga zameniti ceđenim sokom od pomorandže.

Moj sin je umro zbog ove proklete biljke i svi hitno moraju znati za nju

Difenbahija
Molim vas da pažljivo ovo pročitate o ovoj otrovnoj biljci.
Moj sin je umro jer je stavio komadić lista u usta zbog kojeg su mu otekli grlo i jezik što je dovelo do toga da se uguši. Ova biljka je vrlo česta u domovima i kancelarijama. Ona je izuzetno otrovna i vrlo opasna, čak do te mjere da ubija dijete za jedan minut, a odraslog čovjeka u roku od 15 minuta.
Ukoliko je slučajno dodirnete, nikada ne dodirujte oči nakon toga jer to može prouzrokovati trajno sljepilo. Upozorite svoje prijatelje i familiju…
difenbahija1



Tako je započeo lanac dijeljenja informacije koja bi zaštitila ljude od ove biljke koja bi vas mogla koštati života.
Sve je počelo kada se mali petogodišnji Esteban igrao i rekao svojoj majci da se ne osjeća dobro. Ona je mislila da je u pitanju samo loše varenje ili izmorenost. Njegov otac se ipak zabrinuo kada je djetetu promijenila boja u licu i kada je dječak počeo da se guši.
On je zatim odmah pozvao hitnu pomoć koja ga je odvela u bolnicu gdje su ga primili na odjeljenje za hitne slučajeve usljed trovanja. Niko nije znao šta se dešava i bio je to izuzetno uznemiravajući momenat.



Nakon pola sata, doktor je obavijestio dječakovu majku da je dječak preminuo i da je uzrok njegove smrti najvjerovatnije u vezi sa nečim što je on pojeo. Iz tog razloga je doktor naručio da se uradi testiranje krvi i rezultati su pokazali da je dječak imao visok nivo hemijske supstance po imenu kalcijum oksalat u organizmu.
Ova hemijska supstanca se može pronaći u biljci koja se zove difenbahija, a takođe je poznata i po imenu amoena. Ovo je vrlo česta kućna biljka i ljudi vole da je drže u svom domu ili kancelariji jer je izuzetno otporna na vremenske uslove i ne zahtjeva mnogo sunčeve svjetlosti. Oni koji posjeduju difenbahiju bi trebali biti izuzetno pažljivi, naročito ako su djeca u blizini jer je ta biljka smrtonosna ukoliko se konzumira.
difenbahija
Podaci iz 2006. godine pokazuju da je u SAD-u bilo 64.250 registrovanih slučajeva trovanja putem biljaka, od kojih su 75 posto u pitanju bila djeca starosti do pet godina.
Ukoliko je osoba otrovana difenbahijom, Nacionalna biblioteka medicine Sjedinjenih Država preporučuje da se usta iščiste hladnom, mokrom tkaninom i isperu oči. Ukoliko je osoba došla u kontakt sa difenbahijom, takođe joj treba dati da popije mlijeko, a zatim potražiti medicinsku pomoć.

ZA 30 DANA, SVA ODEĆA ĆE VAM BITI VELIKA: DVA SASTOJKA I VODA, NAJJAČI SAGOREVAČ MASTI! (RECEPT)


Važno je da poštujete pauze i broj dana koliko je dozvoljeno piti ovaj napitak, kao i da ga uvek konzumirate na prazan stomak
Kada vam se učini da ste sve probali i da je skidanje viška kilograma nemoguća misija, pravo je vreme da probate ovaj napitak od dva sastojka!
Sa razlogom ga zovu čudo mršavljenja, jer ima neverovatan efekat i to već nakon mesec dana, piše Biljnaapoteka.info.



Ova tečnost pomoći će vašem telu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad iizbaciti toksine iz vašeg organizma.
Što je od svega najbolje, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta, pa je ovaj napitak idealan čak i za lenje osobe, koje ne mogu da čekaju dugo da vide rezultate.



Sastojci: 1 limun, 60 g peršuna i 60 ml vode.
Priprema: Iscedite sok iz limuna i iseckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.
Primena: Ovaj napitak uvek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo.
Počnite odmah, a za mesec dana će vam trebati nova garderoba – sve će vam biti veliko!

AMERIČKA DIJETA: SVAKOG DANA MRŠAVIJI ZA JEDAN KG


Napadnite kilograme isključivanjem ugljikohidrata, kako bi pomogli organizmu da se očisti od masnih naslaga. Sa ovom dijetom nećete biti gladni i što je najvažnije – ne trebate vagati, niti posebno spremati obroke
Svjetski nutricionisti i bivše debeljuce veoma često ističu efikasnost takozvane “Američke dijete”. Ona se zasniva na potpunom isključivanju ugljikohidrata sa trpeze. Tako se organizam čisti od naslaga sala. Što manje ugljikohidrata to se brže tope masne naslage! S ovom dijetom nećete biti gladni i što je najvažnije - ne trebate hranu vagati i spremati posebne obroke.
Sa dijetom treba početi u ponedjeljak. Sa prvih 6 dana gubite 5 kg, svaki sljedeći dan lakši ste za jedan kilogram. Dakle, svako jutro 1 kg manje, a za 24 dana možete izgubiti do 20 kg sto posto.
Vrlo važna napomena - Ako u toku dijete pojedete makar i najmanji komadić hljeba ili bilo kakvu drugu sitnicu koja sadrži ugljikohidrate automatski se prekida topljenje vaših masnih naslaga.
Ovu dijetu možete upražnjavati onoliko dana koliko kilograma želite izgubiti. Kad postignete željenu težinu trebaju vam dvije godine da opet počnete dobivati na kilaži. Zar to nije sjajno?



Dijeta nije opasna po zdravlje i sve dok se držite datih uputa, vaš organizam će sjajno funkcionirati i lišavati vas naslaga sala – masnoća.

ŠTO JE DOZVOLJENO U VAŠEM TANJURU?
SVE VRSTE MESA: junetina, piletina, teletina, svinjetina, jagnjetina,
guska, patka, puretina, sve vrste jetrica, divljač, i to na sve načine osim pohanog. Znači, smije se jesti kuhano, pečeno, roštilj, sušeno meso, kobasice, sve vrste narezaka, osim hrenovki.
SVE VRSTE RIBA: morske ribe, slatkovodne ribe i sve vrste ribljih konzervi.
SVE VRSTE SALATA: svježa zelena salata, salata od jaja, paprike svježe ili pečene, paradajz, krastavci, svježi ili kiseli kupus, cikla, salata od morskih plodova, salata od luka, zeleni i crveni radić, špinat. Sve salate začiniti uljem, octom, soli, paprom, ajvarom.

SVE VRSTE POVRĆA: karfiol, blitva, špinat, poriluk, kelj, kupus kiseli ili slatki, šparoge, artičoka, patlidžan, mrkva, peršun, celer, kisela repa, prokulica.
MOŽETE PITI: mineralnu vodu, tonik, običnu vodu, crnu kafu i sve vrste čajeva bez šećera. Šećer zamijeniti natrenom. Nakon šestog dana dijete dozvoljeno je piti bijelo vino, limunadu i limun.
 



ZABRANJENO JE:
X Kruh, krompir, brašno, riža, leća, grah, grašak, mrvice prezli, pohano meso, tjestenina, kikiriki, mandule, lješnjak, hrenovke. Nema zaprške ni u jednom jelu.
X SVE VRSTE MLIJEČNIH PROIZVODA: mlijeko, maslac, kiselo ili slatko vrhnje, jogurt, kefir, razni mliječni i voćni pudinzi, margarin, šlag, niti jedna vrsta kolača, slastica, šećer, čokolada, razne grickalice slatke ili slane, sladoled. Niti jednu vrstu sireva i niti jednu vrstu voća.

X VOĆE JE STROGO ZABRANJENO

Savjet plus
UZIMAJTE VITAMINE
Kako se u hrani koja je zabranjena u “Američkoj dijeti” nalaze određeni vitamini i minerali, postoji objektivna mogućnost da se u vašem organizmu pojavi njihov nedostatak. Zato je potrebno da od prvog dana ove dijete uzimate, kao dodatke, vitamine C i D, te kalcijum, magnezij i cink.
aura.ba

BRZI RECEPT ZA SAVRŠENU ČOKOLADICU “TVIX”


Volite čokoladicu Twix ? Zašto je ne biste same napravile i oduševile svoje najmilije!
Sjajan slatkiš uz kafu. Oduševiće vas zavodljiva kombinacija keksa, karamela i čokolade!
SASTOJCI:
500g mlečne čokolade
350g mekanih karamel bombona



400g petit buerre keksa ili drugog po izboru
60ml mleka
4 kašike putera

PRIPREMA
Korak 1
Čokoladu istopite na pari, pa sipajte u pleh koji ste obložile samolepljivom folijom. Ubacite u frižider da se čokolada stegne. Keks sameljite i dodajte mu istopljeni puter, pa mešajte dok ne dobijete smesu poput vlažnog peska.
Korak 2



Karamele ubacite u šerpicu, dodajte mleko i topite na srednjoj temperaturu dok ne dobijete glatku masu.
Izvadite pleh sa čokoladom, pa pospite samlevenim kesom i dobro pritisnite i utabajte. Prelijte karamelom i vratite sve u frižider da se stegne.
Korak 3
Izvadite iz pleha na ravnu površinu i isecite nožem na štangle. Svaku prelijte istopljenom čokoladom i ponovo ubacite u frižider da se stegne.


Izvor: coolinarika.com

SMRTONOSNA BOLEST STIŽE I KOD NAS: Ljudi, pažnja, PRENOSE JE PSI! OVO NE SMIJETE IGNORISATI!


Kožna zarazna bolest lajšmanioza – Cutaneous leishmaniasis, koja se proširila Sirijom i Bliskim istokom, prijeti i Srbiji ako već nije stigla kaže za Telegraf prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.
Ova bolest, čiji su glavni prenosioci psi, a zatim muhe i krpelji, i koja na oboljelima izaziva otvorene rane, krvarenje iz nosa, teško gutanje i disanje već je, prema riječima našeg sagovornika, dijagnostikovana u Makedoniji i Crnoj Gori.



– Ako već nije došla, doći će. Ta činjenica apsolutno stoji. Ona se širi, uglavnom, preko domaćih životinja, prije svega, psima koji su rezervoar lajšmanioze. Dakle, radi se o bolesti kojom se bave veterinari. S obzirom na to da imamo potvrđeno njeno prisustvo u Makedoniji i Crnoj Gori, i ako još imamo ljude koji su oboljeli u tim zemljama, onda je svaka priča o tome da li ćemo je imati suvišna – kaže prof. dr Tiodorović.
Naš sagovornik objašnjava da su psi glavni rezervoar ove zarazne bolesti, kao i da je mogu prenijeti muhe i drugi insekti koji borave na njima.
– To znači da je mogu prenijeti i krpelji, ali glavni put prenošenja je sa pasa na ljude. Ne prenosi se sa čovjeka na čovjeka. Može samo teoretski putem krvi, odnosno putem transfuzije. Lajšmanioza se liječi, ali vrlo teško – objašnjava prof. dr Tiodorović.



Pored Sirije, bolest se proširila i na Tursku, Jordan i Liban. Prof. Tiodorović kaže da je u Turskoj zabilježen povećan broj oboljelih “zahvaljujući” migrantima, pogotovo iz Sirije, gdje je ona veoma rasprostranjena.
Izvor:Telegraf