četvrtak, 29. lipnja 2017.

PRIUŠTIO MI JE STUDIRANJE NA MEDICINSKOM FAKULTETU U BEČU…


Priuštio mi je studiranje na Medicinskom univerzitetu u Beču, kupio mi stan, obezbedio sve… Kaže da sam ja njegova mezimica i da nikada neće da mi fali mama koja nas je ostavila čim sam se ja rodila.

Mi živimo sami i nikada nam niko nije pružio bilo kakvu pomoć. Sve je on sam stvorio… Radio je u Parizu, na građevini 12 sati dnevno, sedam dana u nedelji i tako 8 godina, dok nije sakupio dovoljno novca da otvori svoju građevinsku firmu. Sada živimo u Beču, i Beogradu… Kako kada, zbog posla i mog fakulteta.

Svi mu se dive, jer retko koji muškarac bi podigo sam dete sa 23 godine. Baku i deku nemam, poginuli su mladi, sa mamine strane, da ne čujem za njih… Nema braću, nema sestre … U bukvalnom smislu nema nikog, samo mene! Volim ga previše na ovome svetu, i skoro me je tako raznežio kada mi je rekao, “Elena, sviđa mi se jedna gospođica. Šta misliš? Da je pitam da izađemo?” BILA SAM PRESREĆNA U TOM TRENUTKU! SAMO ŽELIM DA MOJ TATA BUDE NAJSREĆNIJI NA SVETU I DA MU NIŠTA NE FALI.

SIROMAŠNI DJEČAK JE PRODAVAO ROBU OD VRATA DO VRATA KAKO BI OMOGUĆIO SEBI ŠKOLOVANJE...


Siromašni dječak je prodavao robu od vrata do vrata kako bi omogućio sebi školovanje. Jednog dana pošto nije imao novca, a bješe puno gladan, odluči da zatraži obrok u prvoj kući na koju naiđe.
Ali kada je mlada žena otvorila vrata, on se samo usudio da pita za čašu vode.

Ona ga pogleda i shvati, da je dječak vjerovatno gladan. Ubrzo, mu je donujela veliku čašu mlijeka. Brzo je popio mlijeko, i upitao djevojku, koliko treba da plati. Ona je odgovorila : “Ne duguješ ništa. Majka nas je naučila da nikad ne prihvatamo novac za dobrotu koju učinimo”. “Onda vam hvala od sveg srca “, – rekao je on i osjetio da je sada jači, ne samo fizički, već i mentalno, osjetio je spremnost da se suoči sa svim teškoćama koje život nosi.Prošle su godine. Jednog dana ta žena je postala ozbiljno bolesna . Lokalni doktori nisu mogli da joj pomognu , zato su je poslali u veći grad, kod specijaliste.

Jedan mladi doktor pozvan je na konsultacije. Kada je ušao u bolničku sobu, odmah je prepoznao ženu, to je bila ona ista koja je mu je pomogla kada je bio siromašan, ista ona koja mu je u čašu mlijeka ulila svu svoju snagu i dobrotu, baš kada mu je to bilo najpotrebnije. Doktor je bio odlučan da uradi sve i pomogne ženi da se oporavi od te teške bolesti. Liječenje je dugo trajalo, ali zajedno su uspjeli da savladaju bolest . Poslije nekog vremena žena je dobila račun za njen tretman. Bila je zabrinuta da će račun biti toliki, da će joj trebati ostatak svog života kako bi ga izmirila. Konačno, kada je žena pogledala račun, umjesto iznosa stajale su riječi: “Plaćeno u potpunosti sa čašom mlijeka”

POJELA SE ZA 10 MINUTA NISAM IMALA VREMENA NI ZA VIŠE SLIKA


SASTOJCI
Beze kora:
12 bjelanjaka
250 g šećera


1 žlica octa

Krema:
12 žumanjaka
8 žlica šećera
5 žlica gustina
600 ml mlijeka
250 g maslaca
4 žlice umućene šlag pjene
300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
100 g ribane čokolade za kuhanje

Još:
4 šlag pjene (ili 1l Hople)
500 ml mineralne vode

PRIPREMA
1. Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
2. Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući. Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava. Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miks:ati.

Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.
3. Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150”C. Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi. Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.
4. Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru). Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući. Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu. U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).
5. Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom. Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu. Zatim kremu podijeliti na 2 dijela. Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljeveneorahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.

Slaganje:
– beze kora – tamna krema – žuta krema
– beze kora – tamna krema – žuta krema
i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima.
Fotografija Moji recepti.
Fotografija Moji recepti.

Godinama radim kao medicinska sestra u odjelu za hitne intervencije i prije…

1.
Godinama radim kao medicinska sestra u odjelu za hitne intervencije i prije mjesec dana na odjel nam je stigla beba koju je brat polio benzinom i zapalio 2 tjedna poslije poroda.

Beba se “oporavila” od teskih opeklina,no vraćena je roditeljima koji su teški psihijatrijski bolesnici, zive u groznim uvjetima i ne piju tablete i ne brinu za djecu. Prije par dana ta beba je ponovo završila na našem odjelu, vidno iscrpljena, izgladnjela i prljava, a nakon što smo je “vratili u život” beba je ponovo vraćena njenim roditeljima.

Na žalost ovo je samo jedan od mnogobrojnih, sličnih slučajeva i ne mogu da shvatim rad socijalnih službi, do kada će se djeca vraćati neodgovornim i nesposobnim roditeljima ???