četvrtak, 25. svibnja 2017.

DANAS SAM DOŽIVIO STRAŠAN UDARAC....RADIM U TUDNIKU I KADA SAM SE VRATIO SA POSLA...


Danas sam doživio strašan udarac :(… Radim u rudniku i danas kada sam se vratio s posla i legao sam malo da se odmorim. Taman što sam sklopio oči, VRISKA… čujem iz kupatila dozivanje… moja žena iz sveg glasa vrišti UPOMOOOĆĆ,UPOMOOĆ.

Vjerujte noge su mi se odsjekle od straha, obzirom da je trudna, šesti mjesec, ma svašta mi kroz glevu prošlo. Skočim kao bez glave… počnem da je dozivam, ali u tom trenutku muk, nije se odazivala na moje povike, najgore stvari su mi tada prosle kroz glavu, pokušavao sam na razne nacine da otvorim al nisam mogao i šta ću morao sam razvaliti vrata. Kada sam ušao u kupatilo, vidim moju suprugu kako se skupila u ćošku i sva uplakana gleda ispred sebe u nekog žohra.

Da nije trudna razvalio bi je od batina, toliku dramu napraviti zbog gluposti, zbog ŽOHARA, ma nemogu da vjerujem. Crnčim pod zemljom, radim kao konj i kada dođem kući treba da sesekriam zbog gluposti. 10 godina života mi je danas oduzela, ali poroditi će se ona. Šta je to u ženskom mozgu pa su tako glupe, ccc…

Bela mađarica


Sastojci:
Za kore:
  • 250 g maslaca
  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • 100 g milerama ili kisele pavlake
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 500-550 g mekog belog brašna
  • prstohvat soli



Za fil:
  • 1/2 l mleka
  • 40 g gustina
  • 4 kašike šećera
  • 1 pakovanje vanil šećera
  • 100 g maslaca
  • 50 g pečenog i fino mlevenog lešnika
  • 1/4 kašičice cimeta
Za preliv:
  • 100 g bele čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 1/2 dl mlečne slatke pavlake
Priprema:
1.
Penasto umutiti maslac, dodati jaja, šećer, mileram i na kraju prašak za pecivo prosejan sa brašnom. Testo izručiti na radnu površinu i nastaviti s mešenjem dok ne utrošite svo brašno. Napravite kuglu, uvijte je u streč foliju i ostavite na hladnom, u frižideru, da se odmori jedno pola sata.
2.
U manjoj posudi izmešati gustin, kakao, šećer i vanilu pa dodati lagano mleko uz stalno mešanje žicom, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Pripremiti sud za kuvanje na pari. Sipati smesu od mleka pa kuvati na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, treba da bude gustine kuvanog pudinga. Ako kuvate u lončiću na paru za to će vam trebati oko 5 minuta a ako je to šerpa-u-šerpi onda će to da traje malo duže. Gotov fil prohladiti pa dodati 50 g pečenih, od ljuske očišćenih i što sitnije samlevenih lešnika (ja ih meljem u blenderu sve dok ne postanu sasvim "masni", da se pretvore gotovo u kašu/maslac od lešnika) i 1/4 kašičice cimeta. Koliko god voleli cimet molim da ne preterujete, svi ukusi treba da se lepo sjedine u jedan novi ukus a nikako da to bude samo cimet mađarica!, ili samo lešnik mađarica...
3.
Fil ostaviti da se sasvim ohladi pa mu dodati penasto umućen maslac. Mutiti još minut-dva da se sve ujednači.


4.
Rernu  zagrejati na 180C. Pripremiti pleh za pečenje dim. 25x35 cm, kore možete peći na prevrnutom plehu ili koristiti tanke plehove, kao one za Doboš tortu. Iskrojiti 5 listova papira za pečenje veličine pleh. Testo podeliti na pet jednakih jufki, kod mene je svaka bila teška 175 grama. Dok razvlačite jednu koru ostale držite u frižideru, uvijene u streč foliju.
5.
Koru razvucite tanko, direktno na papiru za pečenje. Vodite računa da kora bude ravnomerne debljine, odnosno tanjine ;) Koru sa sve papirom prebacite na pleh za pečenje i pecite je oko 4-5 min na 180C. Treba tek malo da joj porumene ivice dok odozgo treba da bude sasvim bela. Gotovu koru izvadite iz pleha sa sve papirom i stavite ja na odgovarajuću tacnu. Preko kore stavite neki ravan predmet, može i pleh iz rerne, koji će obezbediti da kora ostane ravna. Na isti način ispeći i ostale kore i gotove ih redjati jednu preko druge, bez uklanjanja papira za pečenje. Ostaviti da se kore sasvim ohlade.
6.
Jedan od najjednostavnijih načina razvlačenja kora za mađarice i slične kolače možete videti OVDE.
7.
Hladne kore filovati jednakom količinom fila - fil premerite i podeliti na četiri dela. Svaku koru blago pritisnite da se zalepi za fil. Preko poslednje kore ide preliv od bele čokolade.

8.
Čokoladu rastopiti na tihoj vatri ili na pari. Dodati ulje i 1/2 dl slatke pavlake i sve dobro izmešati. Preko kore najpre naneti tanak sloj glazure pa tek onda izručiti ostatak i lepo izravnjati. Na kraju tacnu sa kolačem par puta lagano udariti o sto kako bi se glazura poravnjala. I to je to.

9.
Kolač bi najbolje bilo ostaviti da prenoći pa tek onda seći. Za sečenje koristiti tanak oštar nož i seći je u jednom potezu. Glazura je čvrsta ali elastična i ne puca, dok su korice omekšale od fila pa nož klizi kao kroz puter! Kolač seći na štanglice ili kocke, već po želji. Budite sigurni da će vas ukus ove Mađarice sasvim oduševiti. Ako je sudeći po gdinu Đ. biće ovo jedan od njemu najdražih kolača jer je, uz klimanje glavom, smazao tri komada jedan za drugim i još rekao "a-ham" što bi u prevodu značilo "vrh brate"!

Panna cotta rolat




Sastojci:
biskvit:
  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • 1 kašika kakaa u prahu 
  • pola kašikice Praška za pecivo 




krema:
  • 400ml mlijeka
  • 1 Puding panna cotta s komadićima malina
  • 3 kašike šećera
  • 10g želatine
još:
  • 300ml Slatko vrhnje Dolcela
Priprema:
1.
Upaliti pećnicu na 180 stepeni.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i istući ih u čvrst snijeg.
Dodati šećer i mutiti i dalje ,dodajući jedan po jedan žumanjak.Brašno zajedno sa praškom za pecivo i kakaom prosijati u smjesu .Špatulom umiješati da se sve lijepo ujednači pa dobijenu masu istresti na veliki pleh obložen papirom za pečenje.
Peći desetak minuta na 180 stepeni.
2.
Od 400ml mlijeka oduzeti par kašika ,a ostatak staviti da prokuha .Razmutiti puding uz dodatak šećera i skuhati ga u mlijeku.
Želatinu pomiješati sa tri kašike vode i dodati je u vrući puding i dobro izmiješati da se otopi.
Ostaviti sada smjesu da se ohladi.


3.
Počeni biskvit izvaditi iz rerne i neka stoji u plehu pet minuta pa mu pažljivo skinuti papir .Vratiti biskvit opet na papir i umotati ga u rolat.Neka se i to ohladi.
4.
Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag pa mu dodati ohlađeni puding ,dobro sve izraditi mikserom da se dobije fina krema.
5.
Nafilovati rolat i ukrasiti ga i okolo.Kreme ima sasvim dovoljno.
Posluživanje:
Poslužiti uz kafu ili kakav fini čaj.....

Kolac od maline i vanile


Sastojci:
  • 2 pakovanja turskog keksa ili petita
  • fil od maline
  • 700ml vode
  • 120g pudinga od vanile
  • 8 kasika secera
  • 300g malina, moze i smrzutih
  • 125g maslaca ili margarina



fil od vanile:
  • 700ml mleka
  • 100g pudinga od vanile
  • 7 kasika secera
  • 125g maslaca ili margarina
jos:
  • 200g beli slag krem
  • 200ml kisele vode
Priprema:
1.
        Sipati u serpu oko 500ml vode, dodati maline i secer, kuvati do vrenja. U ostatak vode dodati puding, promesati, i zakuvati u maline. Fil ohladiti. Posebno umutiti maslac, pa dodavati postepeno fil. Podeliti na tri dela.


2.
         Skuvati puding od vanile, ohladiti. Posebno umutiti maslac, pa dodavati puding,  da se lepo dobije fina krema. Podeliti na dva dela.
3.
         Ja sam prvo podelila keks, posto mi je tacna uza, redjala sam 3, a u duzinu po 7 keksa, tako da je izaslo 21, kao podloga, tako sam i ostale podelila po 21, i ima sest reda. Na prvi red keksa stavila sam fil od maline, red keksa, red fila od vanile, i tako do kraja dok neutrosite sve  sastojke. Premazati ceo kolac umucenim slagom. Ovo moze da prodje kao i manja tortica, jer ima visinu.


Keks torta


Sastojci:
  • 750g petit keksa
prvi fli:
  • 6 jaja
  • 200g secera
  • 180g cokolade za kuvanje
  • 250g maslaca ili margarina
  • 150g mlevenih oraha


drugi fli:
  • 2dl slatke pavlake
  • 200g bele cokolade
ganas:
  • 1dl slatke pavlake
  • 100g mlecne cokolade
  • oko 3-4dl cokoladnog mleka za natapati keks
Priprema:
1.
        Umutiti jaja sa secerom, zatim staviti na pari da se kuva, pred kraj staviti cokoladu. Ostaviti sa strane da se ohladi. Kad se fil ohladio, umutiti maslac, pa polako dodavati fil i na kraju umesati i mlevene orahe, sve dobro sjediniti i podeliti na dva dela.


2.
          Slatku pavlaku umutiti i dodati belu otopljenu cokoladu.
3.
         Podeliti keks tako da ima za cetri reda. Sipati u jednu posudu cokoladno mleko, umakati keks i redjati na tacni, zatim filovati cokoladnim filom, pa red  keksa, staviti beli fil, zatim opet red keksa, cokoladni i zavrsiti cetvrti red sa keksom.
4.
     Ganas,  staviti slatku pavlaku da se ugreje, ne da prokljuca, skloniti sa sporeta i dodati cokoladu, mesati dok se ne sjedini, zatim preliti preko torte. Kad sam prelila preko torte, uzela sam viljusku pa tapkala  neku saru pravila, vi kako hocete.

MUŽ MI JE STRAŠNO LJUBOMORAN, BOJI SE DA GA NEĆ PREVARITI, ČESTO JE NAPORAN ZBOG TOGA, ALI NIKADA NIJE BIO….

Rezultat slika za Muž mi je strašno ljubomoran, boji se da ga neć prevarit
Muž mi je strašno ljubomoran, boji se da ga neć prevariti, često je naporan zbog toga, ali nikada nije bio agresivan. Mnogo mi smeta takvo ponašanje, konstantno sam u nekom strahu.

Neki dan me je odvezao kod ginekologa na pregled i možete misliti u kakvom je stanju bio dok je čekao, pogotovo jer je bilo par žena ispred mene, tako da sam ostala skoro sat vremena. Kada sam završila i ušla u auto mislim da mu je pritisak otišao u maksimum, izgledao je kao da će svaki trenutak dobiti moždani udar. Nakon ovoga ga počinjem da žalim, bolestan čovjek i ne zna da je ginekolog u ovom mom slučaju žena.

Koji ludak, nisam mu rekla neka crkne, bolje da tako dobijem slobodu nego da se razvodim i idem po sudovima, jer zbog njegove ljubomore ja prema njemu ništa ne osjećam dugi niz godina