ponedjeljak, 29. siječnja 2018.
Čudesna biljka obuzima Balkan: Raste i u baštama, liječi skoro sve i ubija ćelije tumora, a donosi desetine hiljada evra!
Aronija je u posljednje vrijeme postala izuzetno popularna i sve traženija zbog svojih ljekovitih svojstava, a prema riječima stručnjaka naše države su idealne za njen uzgoj.
Mnoge studije pokazale su da aronija ima antikancerogeno djelovanje, jer u velikom procentu “ubija” maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Pored toga, aronija usporava proces starenja organizma i sprečava razvoj hroničnih bolesti.
Neki od proizvođača kažu da je prilično lako uzgajati aroniju u sopstvenoj bašti, a potrebno je da imate malo slobodnog mjesta. Nije komplikovanaa za održavanje, a zreo žbun u nekim uslovima može dati i do 17 kilograma ploda.
Plodovi aronije sadrže vitamine A, C, B2, B6, E, kao i minerale: kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, jod, fosfor. Aronija efikasno pročišćava ljudski organizam od štetnih supstanci i teških metala i zbog toga se smatra vrlo korisnom preventivom protiv malignih oboljenja.
Uzgajanje aronije u Hrvatskoj hit je u voćarskoj proizvodnji i mnogi poljoprivrednici odlučuju se za podizanje zasada ove biljke, jer ostvaruju značajne podsticaje iz evropskih fondova.
– Nakon ulaska Hrvatske u EU, proizvođačima je omogućen lakši plasman robe na tržište zemalja EU.
Najčešće, proizvođači sami pronalaze kupce. Aronija kao popularna i tražena kultura nema problema u pogledu otkupa i prodaje svih prerađevina – rekla je Tomislava Hodalić, saradnica u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.
Za razliku od hrvatskih poljoprivrednika i pažnje države, u BiH još nema sluha za organsku proizvodnju.
Najveći proizvođač aronije iz Čelinca, porodica Mihajlović, razmišlja da odustane od ove delatnosti jer im se ne isplati da proizvode sok koji ne mogu da prodaju.
– Kada smo počeli da sadimo aroniju od Ministarstva poljoprivrede dobili smo oko 30 odsto od uloženog novca za podizanje zasada i ograđivanje plantaže. Međutim, plasman aronije jako slabo ide, prije svega zato što nema prerade u RS. Prerađujemo aroniju u Sarajevu, što je veliki trošak – rekla je Nada Mihajlović.
Ona ističe da je problem što domaći proizvođači nisu zaštićeni, pa se tako u apotekama može kupiti aronija iz Njemačke, Srbije ili Poljske.
Izvor: telegraf
Najbolji 14-dnevni plan mršanja za žene starije od 40 godina: Izgledat ćete odlično i biti zdravije!
Veoma je bitno da se zdravo hranite. Na taj način ćete izliječiti, ali i spriječiti mnoge bolesti. Kako biste smršali, potrebno je da se zdravo hranite i budete fizički aktivniji.
Ovdje ćemo vam pokazati dobar režim ishrane koji će vam pomoći da smršate. Također odgovara ženama starijim od 40 godina.
Doručak je najbitniji obrok i nipošto ga ne preskačite. Za doručak je najbolje da jedete žitarice, a možete uz to jesti krišku maslaca s medom. Jedite crni hljeb, ali opet ne jedite hljeb u velikim količinama.
Pijte prirodne sokove koji će vam ojačati imunitet. Praktikujte 2 užine.
Prvi dan:
Ručak: Supa od paradajza, tost
Užina: Kruška, jabuka
Večera: Svježi sir,jogurt, dvopek
Drugi dan:
Ručak: Kuhana piletina i salata
Večera: Kuhano povrće
Užina: Banana
Treći dan:
Ručak: Tunjevina
Večera: Svježi sir, salata, jogurt
Užina: Narandža
Četvrti dan:
Ručak: Kuhana govedina
Užina: milšejk od banane i voća
Večera:Kuhano povrće, salata
Peti dan:
Ručak: Supa
Užina: Banana
Večera: Kuhana piletina i salata
Šesti dan:
Ručak: Tunjevina, salata
Užina: Jabuka
Večera: Svježi sir, kefir
Sedmi dan:
Ručak: Kuhana govedina
Užina: Narandža
Večera: Svježi sir, kefir
Potom ovaj režim ponovite još sedam dana. Nakon 2 sedmice, možete dodati još neke zdrave namirnice, pa opet ponovite režim.
SLANA TORTA – DA VAM GOSTI PAMTE VEČERU CIJELU GODINU
Sastojci
1 pakovanje tost hleba
100g krem sira
4dl kisele pavlake
300g majoneza
5 obarenih jaja
5 kasicica kecapa
200g pureće šunke
8 kiselih krastavcica
100g kackavalja
Priprema
1.
u tri posude ravnomerno rasporediti kiselu pavlaku i majonez. U prvu posudu (prvi fil) dodati jos i krem sir i 3 sitno isecena krastavcica.
U drugu posudu (drugi fil) dodati pureću šunku isecenu na kockice i kecap. U trecu posudu (treci fil) dodati izrendana jaja i preostale krastavcice sitno isecene. U tepsiju poredjati 6 parcadi tost hleba, premazati prvim filom, pa opet redjati tost hleb, pa premazati drugim filom, pa opet redjati tost hleb i namazati trecim filom i preko njega posuti izrendani kackavalj. Prijatno!
UDARIT ĆE NAS TEMPERATURNI ŠOK: Evo kada stižu novi snijeg i jako zahlađenje!
Trenutno iznimno toplo vrijeme posljedica je pritjecanja vrlo toplog zraka s prednje strane goleme ciklone nad Atlantikom. Njenim dodatnim približavanjem i prelaskom centra očekuje nas topao i vrlo vjetrovit početak sedmice. Toplo vrijeme je izazvalo topljenje snijega, zbog čega rijeke u unutrašnjosti prijete poplavama.
UDARIT ĆE NAS TEMPERATURNI ŠOK: Evo kada stižu novi snijeg i jako zahlađenje!
Sredinom tjedna vrijeme će se stabilizirati, no već u četvrtak stiže nova ciklona koja će donijeti snijeg višem gorju, a bura i tramontana u dane vikenda spustit će temperaturu zraka na prave zimske vrijednosti, piše portal Crometeo.
Danas će biti djelimično vedro pa će tijekom dana biti i dužih sunčanih razdoblja. Puhat će umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 1 do 6, a najviša dnevna između 7 i 12 Celzijevih stupnjeva.
Na sjevernom Jadranu će biti djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku i u većini predjela suho. Vjetar će okrenuti na umjeren do jak zapadnjak koji će puhati cijeloga dana, na moru Dalmacije su mogući olujni udari preko 100 km/h. I dalje se očekuje izražena valovitost mora. Temperature od 5°C do 18°C na jugu Dalmacije.
Srijeda – suho i malo hladnije
U srijedu će u unutrašnjosti biti većinom suho i malo hladnije, prognozira Crometeo. Izmjenjivat će se oblaci s kraćim sunčanim razdobljima, a ujutro mjestimice može biti magle. Samo je ponegdje moguća koja kišna kap. Vjetar većinom slab zapadni i jugozapadni. Ujutro se očekuje slab mraz s temperaturom malo ispod nule, a najviša dnevna mogla bi porasti na 6 ili 7 Celzijevih stupnjeva.
Četvrtak – stiže naoblaka, kiša i susnježica
Četvrtak nas polako priprema za novu promjenu vremena. Veći dio dana bit će suho, ali uz postupni porast naoblake. Ujutro je mjestimice moguća i magla. Puhat će lagani južni i jugozapadni vjetar, a tlak zraka će biti u padu. Ujutro slab mraz, a tijekom dana ugodno.
Tijekom dana u Gorskom će kotaru biti sve oblačnije s oborinama na granici kiše i snijega. Navečer i u noći na petak i u drugim dijelovima zemlje moguća je kiša ili susnježica uz okretanje vjetra na sjeverac i zahlađenje.
I na Jadranu će četvrtak početi pretežno sunčano. Već do sredine dana na sjevernom Jadranu stiže novo jače naoblačenje s kišom, a popodne će se proširiti na cijelu obalu. Navečer može biti obilnijih oborina, ponegdje praćenih grmljavinom. Navečer na moru može biti jakog juga.
Jutro osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 0°C, uz obalu i na otocima od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 6°C ponegdje u zaobalju do 14°C na vanjskim otocima.
Petak snijeg
U petak će vjerojatno biti oborina u obliku kiše, ali i snijega u unutrašnjosti. Prvo kiša, a s padom temperature moguć je i snijeg, mjestimice i nastanak snježnog pokrivača koji u gorju može biti i obilan. Vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove, a temperatura se neće podići puno preko nule.
Na sjevernom Jadranu još će u početku dana biti kiše, ali tijekom dana postupno će se razvedriti. U Dalmaciji umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, ali prema kraju dana prestanak oborina i djelomično razvedravanje širit će se sa sjevernog dijela prema južnom.
U planinama će mjestimice pasti preko 10cm snijega. Jugo će noću slabiti a tijekom dana okrenuti na buru i tramontanu koja će se do večeri proširiti na cijeli Jadran.
Jutro osjetno toplije u odnosu na četvrtak. U ranim popodnevnim satima od 3°C u zaleđu Istre do 14°C na jugu Dalmacije.
Vikend ispod nule, orkanska bura pod Velebitom
U subotu i nedjelju očekuje nas više suhog vremena, kažu prognostičari koji upozoravaju da će biti hladnije, povremeno uz umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova. Bioprognoza će biti povoljnija.
Jutarnja temperatura možda padne i ispod -15°C, pogotovo ako noći budu vedre bez vjetra te ako na tlu bude snijega. Ni danju neće biti iznad nule.
Na Jadranu će u subotu biti pretežno sunčano uz umjeren porast naoblake krajem dana. Navečer će osobito na otvorenom moru mjestimice biti kiše. Jutro ponovno hladnije, u zaobalju je moguć mraz. Najviše dnevne temperature zraka od 1°C ponegdje u zaobalju od 11°C na vanjskim otocima.
U nedjelju će pak biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho. Puhat će umjerena do jaka bura, povremeno s olujnim udarima, a podno Velebita bura će imati orkanske udare, navečer i preko 180 km/h.
Bit će hladno s najvišim dnevnim temperaturama od -2°C u zaobalju do 8°C ponegdje na vanjskim otocima.
Prema posljednjim prognostičkim materijalima još hladnije vrijeme očekuje nas u prvom dijelu sljedećeg tjedna! Temperature zraka padat će ispod nule i uz obalu i na otocima, a u zaobalju će povremeno padati i ispod -10°C, upozorava Crometeo.
ORGINALNI RECEPT KOJI SE ČUVA OD ZABORAVA
SASTOJCI
Za testo
600 g brašna
1 jaje
2-3 dl mlake vode
1 kašika ulja
2 kašičice soli
Za fil
500 g mlevene junetine
1 glavica crnog luka
ulje
so
biber
slaka paprika
Preliv
1 čaša jogurta
1 čaša kisele pavlake
2-3 čena belog luka
Još
100 g margarina
3 kašike ulja
PRIPREMA
U vanglicu sipajte brašno, so, ulje, jaje i postepeno dodajite mlaku vodu i mesite testo rukom. Zamesite mekše testo. Istresite na radnu površinu i premažite gornju stranu sa malo ulja. Pokrijte krpom i ostavite da stoji pola sata.
U tiganj sipajte malo ulja i kada se ugreje sipajte sitno seckan crni luk i pržite dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte mleveno meso i dinstajte desetak minuta. Začinite po ukusu i ostavite da se ohladi.
Testo podelite na 15 loptica, oblikujte i svaku rasklagijajte u veličinu plitkog tanjira. Otopite margarin i ulje. Premažite 4 jufke, redjajući jednu na drugu, zatim stavite petu, ali nju ne premazujete. Tako ponovite još dva puta, dobijćete 3 gomile po 5 jufki. Ostavite da stoji pola sata.
Jednu gomilu rasklagijajte sto tanje i podelite na 15 kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po kašiku fila i presavijte dijagonalno, sa obe strane, tako da ćete dobiti oblik paketića.
Otopljenim margarinom i uljem premažite pleh ili tepsiju, i ređajte savijene mantije s’ tim što ćete preklop okrenuti dole. Isto uradite i sa preostale dve gomile. Savijene i složene mantije premažite ostatkom otopljenog margarina i ulja.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 15 minuta.
Pomešajte jogurt i pavlaku, dodajte izgnječen beli luk (ja ga nisam stavljala). Prelijte pečene mantije i ostavit desetak minuta u toploj rerni da upiju preliv.
FANTASTIČNA ČOKOLADNA TORTA KOJA SE NE PEČE
biće vam potreebni sledeći sastojci:
200 gr keksa ( bilo kog sa folom od čokolade )
100 gr putera
800 gr krem sira po izboru ( najbolji je Subotičke mlekare )
150 gr kisele pavlake
300 gr mlečne čokolade
250 gr kristal šećera
3 cela jajeta
70 – 80 gr kakaa
2 ravne supene kašike brašna
malo vanilin šećera
200 gr čokolade za kuvanje ( za glazuru, po želji )
200 gr šlaga ( za glazuru, po želji )
kisela voda ili mleko ( ukoliko se odlučite za filovanje šlagom )
Kako se pravi torta od sira i čokolade?
Prvo pripremiti koru za tortu tako što izmrvite keks, a puter rastopite na tihoj vatri. Ukoliko imate blender, možete izmiksati kekst i u njemu, kako bi ova fantastična torta od sira i čokolade imala još ukusniju koru. Potom izmešajte izmrvljen keks i rastopljen puter, pa dobijenom smesom obložite posudu. Kora bi trebalo da bude oko santimetar debljine, a torta od sira i čokolade se obično pravi u kružnoj posudi, mada možete i u običnom đuveču. Sve u zavisnosti od toga za koju priliku pripremate ovu tortu sa sirom. Potom, ovako pripremljenu koru stavite u zamrzivač da se stegne, pa počnite sa pripremom fila.
Umutite mikserom pevo sir i pavlaku, pa dodajte šećer. Sve zajedno mutite dok se šećer potpuno ne rastopi. Vodite računa o brzini miksera, jer ova mešavina prilično prska dok se muti, pa je najbolje mutiti na najslabijoj.
Kada se šećer potpuno rastopi dodajte jedno po jedno jaje, uz neprekidno mućenje.
Sada dodajte vanilin šećer i kakao, a na kraju brašno i sve dobro sjedinite.
Izrendajte čokoladu na krupno rende, pa dodajte smesi, s tim što je sada potrebno da umutite ručno.
Ovako pripremljen fil prespite u posudu u kojoj ste pripremili koru, pa ubacite u dobro zagrejanu rernu. Rernu odmah smanjite na oko 200 stepeni i pecite. Kada je fantastična torta od sira i čokolade pečena, ostavite je da se ohladi, pa tek onda pravite preliv.
OVAJ JEDNOSTAVNI TRIK ĆE BORE OKO OČIJU I OPUŠTENE OČNE KAPKE UČINITI POTPUNO NEPRIMJETNIM I PODMLADITI VAS ZA 15 GODINA! EVO KOLIKO JE LAKO
Opuštene i umorne kapke možete izliječiti na potpuno prirodan način, jer vam mi danas donosimo i tajnu tog liječenja.
Oni mogu biti veoma nezahvalni i često vam ni šminka ne može pokriti iste, a isto tako učine osobu starijunego što to zapravo i jeste.
Da ste ikada čuli da vam jaje može pomoći u tome? Ono zateže kožu bolje od bilo koje maske i kreme koju možete kupiti.
Prije samog tretmana potrebno je dobro očistiti lice, a zatim ga fino posušiti peškirom.
Sve što će biti potrebno jeste da odvojite jedno žumance od jajeta, zatim da ga stavite u posudicu i izmješate.
Zatim uzmite vate, umočite u žumance, te napakvavajte područje ispod očiju, tačnije kapke.
Potrebno je paziti da vam žumance ne uđe u oko. Ostavite žumance ispod očiju da se osuši, a nakon toga ga isperite sa mlakom vodom i fino obrišite peškirom. Ovaj postupak možete raditi svak
Izvor: mojrecept.info
MAMA MI JE GOVORILA DA OSTAVIM SVOJU ŽENU JER NIJE MOGLA OSTATI TRUDNA
Preko 10 godina smo pokušavali da dobijemo bebu, ali bez uspjeha. Nije bilo do mene, već do moje supruge i moja mama mi je već bila počela govoriti da treba da je ostavim jer je “jalova” i da sebi nađem drugu ženu koja će mi rodii djecu DOK JO UVIJEK I JA MOGU. Odugovlačio sam jer volim moju suprugu, a onda je prošle godine konačno ostala trudna i to DVOJKE…
Prije dva mjeseca se porodila i rodila dvije djevojčice “na žalost”. Na žalost jer sam se do zadnjeg trenutka nadao da će barem jedna beba biti muško, da ću konačno dobiti nasljednika, ali džaba, uzalud nada. Kada je moja mama čula da su dvije djevojčice rekla mi je KAO DA I NISI POSTO TATA, A DOBIO SI BLIZANCE… Istina, tako i jeste ako ovako ostane svo moje imanje će otići mojim zetovima, prezime će da mi se ukine, moja porodica će koja živi 100-tinama godina prestati da postoji. Dugo sam razmišljao i odlučio sam da podnesem papire za razvod i da pokušam sa nekom drugom, mlađom da dobijem nasljednika. Imam 33 godine i još uvijek stignem, a toliko smo ugledni i bogati da mi neće biti problem da nađem mladu i lijepu, na kraju i zdravu djevojku
Prije vjenčanja mama mi je rekla da će novu snaju da vodi kod ginekologa da ustanovi može li rađati, da ne bude “jalova” kao ova moja sadašnja žena, mada je i ona rodila, ali kao da i nije. Sve bi bilo drugačije da je barem jedna beba muška ?
BESKRAJNA ENERGIJA BOGATSTVA I BLAGOSTANJA: Evo kako da gajite krasulu kod kuće!
Osim što će privući bogatstvo u vaš dom, ova biljka je vrlo lepa i dekorativna, pa će oplemeniti svaku prostoriju.
Jedan od najpoznatijih Feng šui iscelitelja negativne energija u domu su bujne, zelene biljke koje će doneti ne samo pozitivne vibracije,već i bogatstvo.
Po nekim verovanjima istočnjačkih učitelja, postoje biljke koje donose više novca ukućanima, tačnije, privlačeenergiju bogatstva i blagostanja. Veruje se da prisustvo biljke novca u prostoriji pozitivno utiče na posao i vlasniku donosi bolju zaradu. Zato su odličan izbor za kancelarije, a u nekim azijskim zemljama se čak prenosi sa kolena na koleno.
Feng šui stručnjaci objašnjavaju da skoro svaka lepa, zelena, vibrantna biljka može biti biljka novca jer suština je u dobroj energiju koju ona proizvodi. Međutim, jedna od najpoznatijih biljaka koje po verovanju donose novac je krasula.
Japansko drvo, dolar drvo, parac, krasula… nazivi su za biljku Crassula ovata. Drvo novca ili krasula potiče iz oblasti Južne Afrike. Naziv je dobila po listovima ovalnog oblika koji podsećaju na kovanicu novca, piše sajtBerza biljaka.
Spada u sukulentne biljke (listovi su mesnati, skladište vodu). Može dostići visinu do 3m, mada su takvi primerci nešto ređi. Krasula cveta tokom zime, pa sve do proleća, sitnim belim cvetovima.
Zemlja u kojoj treba biti posađena je ista kao za kaktuse i ostale sukulente (40% peska, 20% šumskog humusa, 20% zemlje za cveće, a ostatak sitni šljunak, perlit, lomljena cigla). Kao većina sukulenata, zahteva zimsko mirovanje (oktobar-april) kada biljku treba zalivati sa što manje vode, 1-2 puta tokom cele zime.
Temperatura u tom periodu ne sme padati ispod 0, jer će biljka izmrznuti, već je idealna oko 10C. Ukoliko biljci ne možete pružiti ove uslove, preko zime može biti i na toplom. Tada je zalivanje nešto češće. Ne zahteva veliku saksiju, ali ukoliko joj obezbedimo veću saksiju uz dodatnu prihranu krasula će brže napredovati.
Postoji dva načina razmnožavanja. Prvi je da odrežete grančicu (5-15cm), ostavite da se rez zasuši 2-3 dana i potom je posadite u smešu zemlje i peska (50/50) ili čist pesak. Zalivanje na 3-4 dana. Bitno je da zemlja nije uvek natopljena jer će reznice istruliti. Trebaju biti u hladu. Reznice će pustiti koren za nepunih mesec dana, kada ih možete posaditi zasebno u kvalitetniju zemlju.
Procenat ožiljenih reznica je skoro 100%. Drugi način je razmnožavanje iz lista. List jednostavno treba otkinuti i položiti na zemlju. Za nepunih mesec dana, list će pustiti korenčiće u delu gde je bio pričvršćen za granu. Prilikom kidanja lista, treba voditi računa da list bude ceo, odnosno odlomljen uz samo stablo. Ovim načinom razmožavanja dobijaju se mlade biljke, a procent je oko 50%. Stoga se preporučuje prva metoda. Prema verovanju (feng shui),biljku treba držati sa desne strane ulaznih vrata kako bismo imali više novca. Krasule su pogodne za bonsai.
(Izvor: Lisa.rs)
NEDAVNO SAM OD DJEDA KOJI JE UMRO, NASLJEDIO POPRILIČNU SVOTU NOVCA, TAČNIJE 12000 EURA...
Nskon djedove smrti, dobio sam nasljedstvo od 12000, kao njegov jedini unuk. Nekoliko godine, prije nego će umrijeti, sve je rasprodao, jer nije želio druge opterecavati imanjem koje je imao.
Kako sam nasljeidio taj novac, sad mi se svi uvlače, i pametuju šta ću snjim.
Moji roditelji traže da njima dam da oni upravljaju novcem, prijetelji mi već predlažu koje auto da kupim i druge gluposti.
Međutim ja sam sav taj novac koji sam naslijedio odlučio da dam na čuvanje banci. Čak neću ni kamate dizati, jer mislim da sam mogu da to zaradim.
Trenutno studiram i preko sudentskog servisa radim, i to mi je sasvim dovoljno da živim normalan studentski život. Najlakše je potrošiti novac koji je neko drugi stekao.
Gade mi se i nepodnosim takve ljude koji imanje koje je neko sticao cijeli životni vijek, spiskaju za par mjeseci, na automobile, putovanja i druge gluposti.
Moj novac, mislim djedov, neka ga na banci, možda nekada i zatreba, ali nadam se i vjerujem da neće i da ću i ja imati svojim nasljednicima nešto da ostavim, nadam se barem duplo više nego sam ja dobio.
komicnistatusi.com
Popijte samo jednu kašiku pred spavanje: Do jutra, otrovi iz jetre i crijeva biće isprani kao vodom!
Ovaj lijek preporučuje se svima, osim ljudima koji piju lijekove za razređivanje krvi.
Bijeli luk je veoma zdrav i nosi mnoge zdravstvene prednosti. I ljekari savetuju da ga konzmiramo u normalnim količinama, prije svega zbog sljedećeg:
– Djeluje kao antikoagulans i sprečava trombozu
– Dobar je i kod dijabetesa jer snižava nivo šećera u krvi
– Ima antioksidativno dejstvo i sprečava razvoj raka
– Pomaže kod čira i gasova
– Efikasan je u borbi protiv raznih infekcija
– Smanjuje nivo holesterola u krvi
– Olakšava i sprečava prehlade i upale
Uzimajte male količine bijelog luka i dodajte jelima. Dovoljan je čen ili 2, ne više, jer se teže vari. Još jedno fenomenalno svojstvo bijelog luka jeste i njegova moć da za svega nekoliko sati detoksikuje jetru i crijeva.
Samo usitnite čen-dva bijelog luka, stavite na kašiku sa malo vode (možete da dodate i limun, da ublaži i poboljša ukus), popijte pred spavanje, a do jutra ćete isprati sve toksine iz crijeva i jetre.
Napomena: Ovo ne treba praktikovati više od jednom dnevno. Pijte dosta vode tok primjenjujete ovaj način detoksikacije.
Bijeli luk se ne prepručuje ako uzimate antikoagulanse (lijekove za razređivanje krvi).
Otvorila je salon usred noći da bi ošišala ovog jadnička. Kad je sve skinula, bila je zapanjena!
Čupav i ućeban pas je godinama živeo na ulici, prepušten samom sebi. jednog dana, pronašli su ga ljudi koji su bili radi da mu pomognu.
Mladi par na Floridi se vozio, kada je primetio napuštenog psa kako luta pored puta. Zastali su. Njegovo krzno je bilo potpuno upetljano, ni na šta nije reagovao. Pretpostavili su da je jadničak već dugo lutalica. Rešili su da njegovu priču podele na društvenim mrežama.
Jedva se prepoznavalo da je u pitanju pas
Fotografiju je videla frizerka za pse Kari Fala, inače vlasnica salona ,,BGE Grooming.”
Bez razmišljanja je otrčala kako bi mu pomogla, otvorivši salon usred noći.
Uz mnogo nagovaranja, jadničak se na kraju odvažio da se popne na sto
Kari na početku rada
Mnogo krzna je morala da ošiša
Kada je završila, pojavio se ovaj lepotan!
Radila je do ranog jutra, ali je uspela da ga ošiša i okupa, a potom odvede i kod veterinara.
Tamo je saznala da je gluv i slep. Inače, dobio je ime Laki, zato što je zaista pavi srećnik. Sada je zbrinut u privremenom domu, dok ga neka porodica trajno ne usvoji.
Kari želi Lakiju mnogo sreće
Predivno, zar ne?
Nadamo se da će Laki opravdati svoje ime i živeti srećno.
Samo prstohvat sode može učiniti čuda za vaše tijelo, a evo šta uzrokuje vašem želucu!
Dakle, ovaj jednostavan sastojak je jedan od najjeftinijih kućnih lijekova. Pored njene upotrebe za manje nesreće i povrede, soda bikarbona može se koristiti i kao suštinski dio vaše higijenske rutine. Zaista je izuzetno svestran i koristi se za široku svrhu:
11 načina da koristite sodu bikarbonu za svoje zdravlje
1. Prirodni dezodorans
Isprobajte sodu bikarbonu sa sapunom sa vodom umjesto kupljenih dezodoransa koji sadrže aluminij i parabene. Kao alternativu, nanesite malo sodu bikarbonu pod pazuhe.
2. Ugrizi od insekata i otrovni bršljani
Soda sa sapunom i vodom stvara pastu koja pomaže u smanjivanju svraba prouzrokovanog ugrizom insekata i otrovnog bršljana. Druga mogućnost je izbaciti nanijeti na kožu kako bi neutralisali iritanti na koži i ublažilli svrab i iritacija.
3. Osjećaj ”žarenja” na želucu
Soda neutralizuje želudačnu kiselinu, što zauzvrat pomaže u ublažavanju bolova. Doziranje je obično pola kašičice potpuno rastvoreno u pola čaše vode, uzimane svaka dva sata.
4. Kupka za stopala i piling
Dodajte tri kašike sode bikarbona u kadu vode i potopite neko vrijeme. Alternativno, miješajte tri dijela sode bikarbone kako biste napravili svoj vlastiti exfoliator za lice i tijelo. Sve je prirodno, jeftino i nježno za kožu.
5. Opustite se
Kombinujte sodu jabukovo sirće da biste napravili sopstvenu kupku.
6. Za čišćenje ruku
Miješanjem tri dijela sode sa sapunom sa dijelom vode dobijate prirodno sredtsvo za čišćenje koje će efikasno neutralisati mirise i ukloniti prljavštinu iz ruku.
7. Odstranjivanje trna
Stavite jednu kašiku sode bikarbona u čašu vode, a potom isperite dva puta dnevno. Većina će se pojaviti nakon nekoliko dana.
8. Lijek za opekotine
Stavite pola šolje sode u mlaku vodu i natopite se u kadu kako biste ublažili svrab. Kada završite, ostavite kožu da se osuši samostalno. Alternativno, dodajte pastu sode direktno na opekotine od sunca.
9. Poboljšane performanse u sportu
Uzimanje kapsula sode , poznato kao “soda doping”, odavno su praktikovali trkači na daljinu kako bi im pomogli u poboljšanju performansi. Također pomaže u poboljšanju brzine plivačima! Kako su objasnili istraživači:
“U suštini, natrijum bikarbonat je alkalna supstanca koja povećava pH krvi. Izgleda da smanjuje i nadoknađuje kiselost proizvedenu u mišićima tokom intenzivne, anaerobne vježbe koja najbrže produkuje mliječnu kiselinu, kao što je brzo trčanje ili plivanje. ”
10. Zaštita zuba i desni
Da biste napravili svoju efikasnu zubnu i gumenu pastu, miješajte šest dijelova sode s dijelom morske soli. Miješajte oko trideset sekundi, a zatim stavite u posudu za upotrebu.
11. Izbeljivač zuba
Zgnječite jagode i kombinujte sa pola kašičice sode bikarbone. Nanesite smjesu na zube i pustite da radi nekoliko minuta. Čistite zube i isperite kasnije.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)