srijeda, 14. veljače 2018.

NAPALA MRTVOG NEBOJŠU GLOGOVCA: “Nije mi jasno kako se dospijeva u ALEJU VELIKANA!”


-“On je vjerovatno bio odličan glumac, ali ja o tome ništa ne znam, jednostavno ne gledam domaće serije”, napisala je Milićka maltene kao u uvod u sve što slijedi, piše “Espreso“…
-Onda se prebacila na Nikolu Simića.
-“Reći ću sad nešto što će vjerovatno izazvati bacanje drvlja i kamenja na mene, ali mi nije ni prvi ni posljednji put. Kad je umro Nikola Simić rekla sam da mi je prva asocijacija na njega serija odvratnih TV serija koje su služile da se “humanizuje” zločinački Miloševićev režim“, napisala je na Twitteru.


-Ubrzo je uslijedio nastavak.
-“Simić nije bio nikakav “bard srpskog glumišta” kako je to tad zvijezda pristojne Srbije Aida Ćorović npr. rekla. One serije su bile državni projekat. Tužno je, naravno, kad umre mlad čovjek, koji za sobom ostavi malu djecu, kao Glogovac. Mnogo tužno“, bio je nastavak tweeta, na koji je dodala i da domaću i regionalnu produkciju ne gleda, pa da ne zna kakve su Glogovčeve uloge bile.


-“Glogovac je Mladića neprihvatljivo humanizovao, i neprihvatljivo relatizovao glave uzroke i posljedice rata u bivšoj Jugoslaviji. Natezanje broja za genocid mu nikad neću oprostiti. Iskreno, više mi nije jasno kako se dospijeva u Aleju velikana“, napisala je Milić.
“haber.ba”

SMS DOPISIVANJE… Slanje fotografija iz kupatila i wc-a je među mladim sve popularnije… Najbolje da sami pogledate…


Slanje fotografija iz kupatila i wc-a među mladim, ali i onim malo starijim sve je popularnije, ali ovako nešto još nije viđeno.
Naime interneom kruži screan dopisivanja mladog para gdje momak nagovara djevojku da mu pošalje fotografiju, a način na koji je zadovoljila njegovu želju je i više nego zanimljiv.



Želio je fotografiju iz kade i… dobio je fotografiju iz kade 🙂 🙂 🙂
Najbolje da pogledate o čemu se radi…



BALKAN U ŠOKU: Pogledajte šta je pronađeno u Titovom kovčegu


Bivši načelnik SDB Srbije Obren Đorđević je otkrio da tijelo Josipa Broza Tita nije bilo u kovčegu izloženom u Saveznoj Skupštini 8. maja 1980. godine, nego je u njemu bio pijesak.
Đorđević je četrdeset godina radio u organima sigurnosti, a bio je i načelnik Službe državne bezbijednosti Srbije. On tvrrdi da u kovčegu prekrivenom zastavom nije bilo tijelo Josipa Broza Tita, nego da je u njemu bio pijesak. Prema njegovim riječima, to je bila podvala Službe državne bezbjednosti.



“Nakon smrti Josipa Broza Tita, pojedini članovi Predsjedništva SFRJ na čelu sa Stanom Dolancom i Stevanom Dronjskim željeli su balzamirati njegovo tijelo i staviti ga u mauzolej, kakav je Lenjinov na Crvenom trgu. Međutim, Titovo tijelo je bilo puno različitih lijekova, počelo se prerano raspadati i širiti neugodan miris. Zbog medicinskih i higijenskih razloga, Dolanc i Dronjski su odlučili da se sahrana obavi bez Titovog dijela. U kovčegu koji je bio izložen u Saveznoj Skupštini, nalazio se pijesak”, otkrio je Đorđević.



Neki vjeruju i da je sahrana obavljena na takav način jer je bivši šef državne bezbjednosti Mitja Krajger strahovao od moguće diverzije emigracije.
Ipak, tvrdi se da je iza svega stajao upravo Dolanc, ministar policije, koji je želio naslijediti Tita.

Isidora Bjelica: Nisam jela ni kobasice ni slaninu niti pušila cigarete, EVO KAKO SAM DOBILA RAK!


Nakon što je 2015. godine svijet šokirala informacija da je Svjetska zdravstvena organizacija slaninu, kobasice, i druge mesne prerađevine proglasila za kancerogene, tada se oglasila i Isidora Bjelica, koja je na svom Tviter profilu navela šta misli o cijeloj ovoj priči.



Isidora, kojoj se rak vraćao više puta te je izdala i knjigu, svojevremeno je napisala:
– “Nisam jela ni kobasice ni slaninu niti pusila cigarete, ni pila alkohol,Tuga je ta koja je najkancerogenija, nje sam pak imala u galonima“.



A ovako je Isidora, o bolesti i iskustvu s istom, govorila u septembru prošle godine:

GUMENI KOLAČ...mekan i sočan i što je najbitnije od običnih sastojaka....


Sastojci  
Sastojci za kore :
1/2 l mlijeka
2 dcl šećera
25 dkg brašna
3 žlice ulja
4 žlice pekmeza



2 žlice kakaoa
2 m.žličice sode bikarbone
Sastojci za fil :
1/2 l mlijeka
15 dkg šećera
6 žlica brašna
2 vanilij šećera
20 dkg maslaca /margarina/

Priprema
Sve sastojke za kore izmješati mikserom /u maloj brzini/.Smjesa je za razljevanje/kao za palačinke/.
Peku se 4 kore.......



Da bi sve kore bile iste debljine ja tu dobivenu smjesu razlijem u 4 duboka tanjuta,tako da su svi jednako napunjeni.Kore pečem u tepsiji 20x30 cm.
Ako ćete peći u večoj teps.onda pecite 3 kore.
Tepsiju obložim pek papirom i izlijem iz tanjura smjesu. Kore se peku na 180-200 stepeni 5-8 min.
Brzo su gotove,probajte prstom pritisnut koru i osjetit ćete da je pečena i ko gumena.
Kore se lako prenose i vade iz tepsije..
Elastične su i ne kidaju se.Fino su razabrane i pune rupica!
Ne treba ih kvasiti ,jer su soćne i mekane!
Sastojci za fil se skuhaju u mlijeku kao "papica".
>Kad se ohladi dodati izrađeni maslac...
Nafilovati kore i namazati i gornju koru malo tanje,jer fila ima dosta..
Kolač odozgor ukrasiti po želji...
Posluživanje
Eto sve je vrlo jednostavno i jasno !!
Ove se kore mogu filovati i sa nekim drugim filovima-po želji .Ali  ovaj najjednostavniji je ukusan i kolač je odličan !

DOŠLA JE KUĆI NAKON SMJENE OD 14 SATI U BOLNICI I SJELA DA POJEDE SENDVIČ: A onda je ugledala status njenog supruga na Facebooku!


Kako bi pokazao da je podržava i koliko mu je stalo, Phillip je odlučio da napiše otvoreno pismo na Facebooku posvećeno svojoj supruzi, piše “Net” …
Nakon što je Jessica završila svoju smjenu od 14 sati, vratila se kući spremna da odmori. Napravila je brzo večeru, pojela sendvič i otišla u krevet, kako bi bila odmorna za sutrašnji radni dan.
Tada je Phillip odlučio da pokaže svojoj ženi koliko je cijeni.
Pogledajte šta je napisao na Facebooku:



“Ovo je moja supruga Jessica na večeri nakon 14 sati. Ona dolazi kući sa posla i ima samo toliko vremena da jede, spremi se za krevet i već sljedećeg dana ide ponovo na posao. Ujutro rano ustaje. Istušira se, uzme ručak, poljubi me i izlazi na vrata.
Na poslu se brine o ljudima koji proživljavaju najteže dane svog života. Saobraćajne nesreće, padovi, lomovi, oštećenje mozga i još mnogo toga.



Brine se o majkama, očevima, sestrama, braći, prijateljima i porodicama. Nije bitno ko ste i šta se dogodilo, Ona će se pobrinuti za vas.
Radi i kad je vrijeme za ručak i rijetko ima vremena da sjedne. Dolazi kući nakon 14 sati, skida cipele. Ne pitam je o njenom danu, jer ne voli da govori o poslu kad je kod kuće i to je uredu.
Ako ona želi da razgovara, saslušat ću je. Nekada dolazi kući sretna, a nekada tužna. Ali bez obzira kako se osjeća, uvijek je spremna za novu smjenu.
Volim je svim srcem. Moja žena je moj heroj. Moja supruga je medicinska sestra“, napisao je ponosni suprug.

KOKOS ČOKOLADNIKOLAČ GOTOV ZA 10 MINBUTA

npwnjbo
Sastojci:
Biskvit:
2 jaja
1 zrela banana
1 žličica ekstrakta vanilije
100 g kokosovog brašna
25 g gorkog kakaa (2 žlice)
3 dcl mlijeka


20 g kukuruzne krupice – palente
1 žlica meda
50 g maslaca
1 žličica soda bikarbone
Ganache za preljev:
100 g tamne čokolade sa najmanje 70% kakaa
100 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Prvo pomiješajte mokre sastojke: jaja, vaniliju, rastopljeni maslac, med i mlijeko. Bananu vilicom smrvite te i nju umiješajte. Sa strane pomiješajte suhe sastojke: kokosovo brašno, kakao, soda bikarbonu i palentu i na kraju umiješajte u mokre sastojke. Za pripremu ove smjese vam ne treba mikser nego je za miješanje dovoljna i pjenjača. Obložite mali kalup papirom za pečenje – ja sam koristila onaj za kruh ili mramorni kolač – i stavite peći na 180 stpnjeva, 40 minuta. Pustite da se malo ohladi i prelijte ganache-om.


Ganache pripremite tako da ugrijete vrhnje za šlag da bude vruće i unutra umiješajte komadiće čokolade te miješajte dok se čokolada ne otopi i skroz ne sjedini sa vrhnjem za šlag. Nakon toga je ganache spreman za preliti kolač.

MILENA DRAVIĆ DANAS SLAVI 77. ROĐENDAN: Vreme teče, godine jure, a ja se borim


Život filmske dive teško je opisati u nekoliko rečenica. Tokom višedeceniske karijer uspela je da osvoji kako domaću tako i inostranu publiku.
Danas Milena Dravić puni 77. godina, a svojom harizmom, vanserijskim talentom i lepotom mnoge reditelje ostavljala je bez daha, ali i muškarce koji su te godine žudeli da se nađu u njenoj blizini.
Glumački svet okusila je već u ranoj mladosti. Počela je da glumi sa 16 godina.
“Prvi put sam se zaljubila sa šesnaest godina, ali osoba u koju sam se zaljubila to nije znala. Ta moja prva ljubav je trajala oko dve godine, bila je to moja “tiha patnja”. Meni je bilo dovoljno da prođem njegovom ulicom i da ga vidim na dvadeset metara, pa sav ustreptim i živim od tog viđenja danima”, opisala je prvu ljubav legenda srpskog glumišta Milena Dravić.



Jedan od prvih koji je osvojio srce tada mlade Milene Dravić bio je reditelj Puriša Đorđević koji danas ima 93 godine, i sa oduševljenjem se seća filmske dive.
Posle razvoda sa Đorđevićem, sa kojim je provela nekoliko godina zajedničkog života, Milena je opet odlučila da izgovori sudbonosno “da” reditelju Vojislavu Kokanu Rakonjcu. Bili su u braku do njegove smrti 1969. godine, kada je preminuo u 34. godini života.
Treća i velika ljubav Milena Dravić bio je Dragan Gaga Nikolić. Sa njim je provela najlepše godine svog života.
“Vreme teče, život prolazi, godine jure, i evo mene pre neko veče sedim, odmaram se. Moga Gage nema evo već godinu dana. A ja sam već nekoliko meseci bolesna. Borim se. Tražim sebi angažman, ponešto pribeležim, telefon zvoni često, izlazim u susret ljudima koliko mogu… S terapeutom radim neophodne vežbe, gledam TV kao nikad dosad, viđam se samo s najbližima. Važno je raditi, raditi raditi…Sećanja, sećanja…- napisala je početkom marta Milena Dravić.



Ova šarmantna dama koja je ostavila dubok trag u domaćoj kinematografiji imala je prilike da korača svetskim metropolima, da bude zvezda inostranih filmskih festivala. Uvek je bila dama.
“Žensko dete još odmalena oko sebe gleda starije, neke tete i tetke, komšinice. Posmatra njihov izgled, ponašanje, odeću, procenjuje da li mu se dopadaju. Tako je makar bilo u našoj generaciji, ipak smo mi iz jedne sirotinje izašli…
Dakle, formiraš ukus još od malih nogu. A sreća je ukoliko si u okruženju gde su žene koje sjajno izgledaju, koje su divno obučene, našminkane i očešljane, a nisu pretenciozne. Danas je sve pretenciozno, sve mora da bude nekako načičkano. Ja lično sam i u porodici imala uzor. I dan-danas, kada treba da rešim neko pitanje u vezi sa oblačenjem – kako ću se pojaviti, šta ću obući, kako ću se obući – ne zovem stilistu, nego u sećanje prizovem neke istinske dame. Možda su baš one zaslužne što i mene ponekad nazovu damom”, rekla je ranije za “Elle”.

TORTA SA JOGURTOM I PIŠKOTAMA SMUĆKANA ZA 10 MINUTA


Sastojci
400 g piškota
250 ml mlijeka
5 žlica ruma
200 ml slatkog vrhnja za šlag
1 žlica naribane limunove korice



2 Vanilin šećera Dolcela
150 g šećera u prahu
4 čvrsta jogurta (800 ml)
2 vrećice Želatine Dolcela
10 žlica vode
400 g jagoda

Priprema
Okrugli kalup za tortu (Ø 26 cm) lagano namažite maslacem.
Rub kalupa obložite piškotama koje ste kratko namočili u mlijeko pomiješano s rumom. Piškote odrežite tako da budu do visine kalupa, a na dno kalupa posložite ostatak piškota.
Vrhnje istucite u šlag i umiješajte limunovu koricu, vanilin šećer, a zatim dodajte šećer u prahu i jogurt.



Želatinu pomiješajte s vodom i ostavite da bubri 10 minuta. Miješajući zagrijte dok se ne otopi. Postepeno je umiješajte u pripremljenu kremu.
Zatim po kremi posložite red jagoda narezanih na ploške pa po jagodama namočene piškote.
Rasporedite preostalu kremu i na kraju jagode. Tortu ostavite hladiti nekoliko sati ili preko noći.
Da napomenem, posljednji put kad sam ju pravila, stavila sam 1,5 kesicu želatine i bilo je dovoljno. Tako da može i s manje želatine.
Posluživanje
Prije posluživanja uklonite kalup i narežite. Po želji, tortu dodatno ukrasite tučenim vrhnjem i nasjeckanim pistacijama.

Svi se smiju vlasniku ove kuće: Da li se vama sviđa ova fasada? (FOTO)

Slikovni rezultat za Svi se smiju vlasniku ove kuće: Da li se vama sviđa ova fasada? (FOTO)
Slikovni rezultat za Svi se smiju vlasniku ove kuće: Da li se vama sviđa ova fasada? (FOTO)
Neki ljudi nam stvarno nisu jasni kada prave kuću i o čemu razmišljaju… ovo je pravi hit u komšiluku, a na internetu je osvanula jedna fotografija koja je sve iznenadila. Naime, čovjek je odlučio da uradi fasadu na svojoj kući, ali definitivno ovako nešto niko nije očečkivao.



Htio je da iznenadi sve, odnosno odlučio je da stavi zaštitne simbole jedne svjetski poznate modne markke. Svoje bijele zidove je na kraju ukrasio tim znakovima.
Od sada će lokalci ljudima govoriti kada budu pitali gdje se nešto nalazi reći IDETE DO LUJ VITON KUĆE i tako dalje… Ovo nas je sve nasmijalo do suza, mi smo ostali bez teksta, zaista nevjerovatno.
Da li biste vi nekada uradili nešto ovako slično? Pogledajte sada i sami kako izgleda ova kuća, mi smo kao i uvijek ostali bez teksta, ne možemo da vjerujemo…

Šta se to desi ljudima u glavi pa da odluče nešto ovako da urade… Nama stvarno nekada nije jasno, ali definitivno zbog ovoga će ga svi ismijavati. Već je postao predmet ismijavanja.



U svakom mjestu imamo ovakve stvari, u Bijeljini je on najpoznatiji, a u mjestu Janja imamo dva brata koja žive u porodičnoj kući, ali jedan dio se nalazi na prodaji, dok drugi nije. Jedan je u Njemačkoj, a drugi je ostao u Janji i traži sebi novi smještaj.
Ostanite i dalje uz Telegraf Balkan, kako biste bili informisani iz prve ruke o nekim stvarima, nadamo se da će vam se svidjeti neke naše stvari, a do tada uživajte u ovoj muzici.

MEKANI KOLAČ SA JABUKAMA: NEVEROVATNOG UKUSA, A PRAVI SE OD NAJJEFTINIJIH SASTOJAKA! (RECEPT)


Neodoljivog ukusa, pravi se za čas, uvek se traži repete!
Sastojci: 4 jaja, 100g oraha, 100g griza, 50ml ulja, 100g šećera, 2 jabuke,
1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo, 200ml jogurta, cimet



Uputstvo: Umutiti jaja sa šećerom dodati mlevene orahe, griz, prašak za pecivo, ulje, rendane jabuke, jogurt i malo cimeta. Sve dobro izjednačiti. Sipati u podmazan pleh veličine 22 -23cm.
Peći na 200 stepeni oko 40 minuta. Nakon petnest minuta pečenja, izvadite pleh iz rerne i prekrijte ga aluminijumskom folijom.
Kada je kolač ispečen, pospite ga vanilin i prah šećerom. Isecite ga tek kada se malo ohladi.



Kolač se lako se pravi, sastojci su jeftini, a ukus je fantastičan!

Prijatno!
IZVOR: kodbakeugostima

NIŠTA VAS NE KOŠTA DA OVO PROBATE: Ako se OVAKO hranite jajima, riješićete se najmanje 10 kilograma za samo 2 nedjelje!


Poznato je da su jaja bogata proteinima. Svako jaje sadrži 6,28 g proteina. Sadrže i 9 bitnih aminokiselina koje su od velike važnosti za tijelo: histidin, izoleucin, leucin, licin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin, kao vitamine A, B2, B12, B5, D i E.
Nakon što završite sa dijetom, izgubićete 7-15 kilograma. Trebalo bi da znate da se ova dijeta ne preporučuje ljudima koji imaju različite hronične bolesti, piše “Novi“.
Hrana koja je bogata proteinima je sjajna za skidanje viška kilograma. Jaja su pogodna da se prevari apetit. Postoji mnogo dijeta sa jajima, ali sve imaju isti cilj. Ovaj način je najefikasniji i najjednostavniji.

Prvi dan:
Za doručak bijela kafa, 1 kriška pšeničnog hljeba, kuhano jaje
Za užinu 1 voće po izboru
Ručak: 150 g kuhanog belog mesa, supa od povrća, zelena salata sa isjeckanim jajetom
Užina: 1 voće po izboru
Večera: 1 mala tunjevina, komad pšeničnog hljeba, paradajiz



Drugi dan:
Za doručak bijela kafa, komad pšeničnog hljeba
Užina: voćni jogurt
Ručak: 150 g bijele ribe, pileća supa, 100 g salate od paradajiza (sa maslinovim uljem)
Užina: 2 kuhana jaja
Večera: supa od povrća, komad pšeničnog hljeba

Treći dan:
Za doručak bijela kafa, komad pšeničnog hljeba, 1 mala pašteta
Užina: 2 kuhana jaja
Ručak: 200 g špageta sa ćuftama, goveđa supa, zelena salata
Užina: voćni jogurt
Večera: omlet od 2 jaja, komad pšeničnog hljeba



Četvrti dan:
Za doručak šolja čaja, komad pšeničnog hljeba, kašika putera, kašika organskog meda
Užina: 1 voćka po izboru
Ručak: 200 g govedine, spanać supa, zelena salata
Užina: voće po izboru
Večera: komad pšeničnog hljeba, zeleni biber, 50 g kuhanog pirinča, 100 g piletine

Peti dan:
Za doručak čaša limunade, komad pšeničnog hljeba, viršla, kašika senfa
Užina: kuhano jaje
Ručak: 150 g piletine, 100 g kuhanog graška, komad pšeničnog hljeba
Užina: voćni jogurt
Večera: komad pšeničnog hljeba, 2 komadića salame, salata po izboru.
Nakon 5 dana odmorite 2 dana i ponovite proces još dva puta, sa regularnim odmorom.

Kašljete “kao magarac”? Ovo ČUDO vas momentalno vraća u život!


Ovaj napitak može da izleči čak i najkomplikovaniji kašalj, koji ne uspeva da izleči savremena medicina…
Za pripremu napitka protiv kašlja, uradite sledeće:
Odlično sredstvo za izbacivanje šlajma Ugrejati sledeće sastojke i popiti u toku dana – pola ujutru, a pola uveče: 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike soka od limuna, 2 kašike vode, 1 kašika meda.



Prokuvajte šolju (250 ml) mleka. Malo ohladite.
Zatim dodajte kašiku putera (maslaca) i kašiku meda.
Promešajte i dodajte u šolju dobro umućeno žumance i 1/4 kašičice sode bikarbone. Ovo je vema efikasan narodni lek ne samo za kašalj, sa uspehom leči bronhitis, laringitis i traheitis kod dece i odraslih.



Lek se uzima pred spavanje, najmanje 5 dana. Za odrasle 1 čajnu kašikicu, za decu 1/2 čajne kašikice.
Izvor: uspesnazena

CIJELI SVIJET OSTAO IZNENAĐEN OVIM POROĐAJEM: Ovo se dešava samo jednom u sto godina!


Priče o blizancima su inače posebno zanimljive, ali Everett i Sawyer Shay sigurno će imati jednu od najinteresantnijih, jer su oni rođeni u različitim godinama.
Everett je bila prva beba u bolnici Banner u Arizoni koja se rodila u 2017. godini stigavši u 00:01 sati, dok je njegov brat rođen 11 minuta ranije u 23:50 sati i na njegovom rodnom listu će pisati 2016. godina. Sawyer je bio malo veći i deblji od Everetta, ali su oboje zdrave bebe.
- Sve je proteklo u najboljem redu. Možda se Everett neće složiti sa mnom, ali to će biti zato što je tvrdoglav. „Zaglavio“ je unutra do nakon ponoći - rekla je nasmijana majka.
Roditelji dvojajčanih blizanaca Holly i Brandon Shay su presretni na ovom novogodišnjem poklonu, a već imaju dvije djevojčice od četiri i 13 godina.
Slično se dogodilo i u San Diegu. Jedan blizanac je rođen u 2016. godini četiri minute prije ponoći, dok je drugi rođen četiri minute kasnije, u trenucima kada smo već ušli u 2017.
2014. godine na Univerzitetu u Geteborgu, rođena je prva beba od strane žene koja je imala presađenu matericu. Donatorka je imala 61 godinu, a majka 36. Ova praksa je ponovljena još osam puta u istoj švedskoj instituciji.
Decembra 2017. zabeležen je prvi slučaj rađanja bebe nakon transplantacije materice u SAD. Porođaj se desio u Dalasu (Teksas) na Baylor Univerzitetu. Kako za TIME Health kaže dr Liza Johaneson, hirurg zadužen za transplantaciju, ovo je bilo nešto na šta se dugo čekalo.
Baylor Univerzitet posvetio se ženama koje su apsolutno neplodne, što znači da im je materica nefunkcionalna ili da materica uopšte ne postoji. Ove žene uglavnom imaju i Rokitanski sindrom (Majer-Rokitanski-Kister-Hauzer sindrom) i njihov izgled za trudnoću gotovo da nije postojao ili određeni oblik raka.


Tip porođaja je bio carski rez, a gotovo ceo bolnički tim je bio prisutan. Beba je rođena zdrava i plakala je pri rođenju. Za tim koji je porađao majku, ovo je bio svečani trenutak i mnogo drugačiji od bilo kog drugog porođaja.
Donor je bila medicinska sestra Taylor Siler (36) koja je prethdno već dva puta rađaja. Ona je pre doniranja prošla skrininge fizičkog i psihičkog zdravlja. Nakon operacijeoporavak je trajao 12 nedelja, a sama procedura oko 10 sati.
Kako transplantacija materice izgleda?
Materica može biti donirana od živog donora ili nakon smrti donora. Slučaj u Dalasu je slučaj donacije od strane žive osobe, a na Baylor Univerzitetu se do danas prijavilo preko 70 žena zainteresovanih da doniraju ovaj organ.
Od 8 transplantacija materice u ovoj ustanovi, 3 su prošle bez uspeha, a povrđeno je da je još jedna žena trudna.
Žene donori su starosti 30-60 godina, dok su žene kojima se usađuje nova materica između 20-35 godina starosti. Ova procedura je za sada veoma skupa i ide do 500.000 USD.
Veliki korak u medicini i potvrda da će u budućnosti majčinstvo biti omogućeno i onim ženama kod kojih to nije bilo slučaj do skoro.
Jedna neobična knjiga “Zapažanja o akušerstvu” koju je napisao lekar Persival Vilubi opisuje kako su u 17. veku obavljani porođaju.
Knjiga je napisana kako bi “informisala neupućene babice o dobrim metodama s kojima sam imao veliki uspeh”.
Postoje samo dve kopije knjige, a trenutno je jedna od njih na aukciji.
Vilubi koji je želeo da izmeni brutalne metode kojim su se služile babice tog vremena, opisuje sve jezive detalje mnogih slučajeva s kojim se susreo.
On prvi opisuje takozvanu epiziotomiju, odnosno sečenje mekog tkiva vagine kako bi se olakšao porođaj i seća se slučaja u Česterfildu 1646. kada je “Doroti Nort, Gilbertova žena, osetila neki nemir u stomaku”.
Nekoliko babica je došlo da je obiđe i jedna od njih joj je “stavila ruku u utrobu i rekla da je dete bilo zalepljeno za njena leđa, ali da je ona uspela da ga odvoji”.
Međutim, pošto sirota Doroti nije imala mira, Vilubi je stigao i otkrio da vodenjak još nije pukao i da je materica potpuno zatvorena, što je značilo da porođaj nije počeo.
On je savetovao trudnici da bude strpljiva i sačeka da porođaj prirodno počne. Kako je i očekivao, porodila se tri dana kasnije, ali je rodila mrtvo dete.


“Ne bih mogao ni da čujem neku babicu koja tvrdi da je dete zalepljeno za majčina leđa. To je znak velikog njenog neznanja”, piše Vilubi.
Dete ke “zatvoreno unutar membrane u materici i isto kao što se materica ne može zalepiti za leđa, ne može ni dete koje pliva u vodi ograđeno sa nekoliko opni koje tu vodu drže u materici”.
On savetuje ženama da ne angažuju babicu “koja pokušava na bilo koji način da nasilno izazove porođaj “.
Zanimljivo je da ovaj neobični rad nije objavljen sve do 1863. kada je odštampano samo 100 primeraka, a samo 17 prodato, što ukazuje da su babice neznalice dugo bile jedina pomoć porodiljama.
- Milica inače propagira zdrav život, godinama praktikuje jogu, što je činila i tokom cele trudnoće. Zato nije mnogo razmišljala kad je trebalo da izabere način na koji će se poroditi. Beba je na rođenju bila teška 3.250 grama, a dugačka 51 centimetar, a Milica se porodila u kadi - kaže izvor “Blica”.
Proslavljeni glumac, koji je krajem septembra imao premijeru predstave “Hamlet” u matičnom JDP-u, bio je uz suprugu Milicu na porođaju. Nažalost, nije mogao dugo da ostane uz mamu i bebu jer su ga dva dana nakon Sunčicinog rođenja poslovne obaveze odvele u Zagreb. Tamo ga uskoro očekuje premijera filma “Ustav Republike Hrvatske”, u kom ima vrlo zanimljivu ulogu. Naime, u toj ljubavnoj priči o mržnji, predrasudama i netrpeljivosti, igraće deklarisanog homoseksualca i transvestita.
Ljubav Milice, nekada novinarke TV “Enter”, i Nebojše, počela je pre dve godine, u septembru. Ipak, oni, nikad nisu hteli da potvrde da su zajedno. Kad ih je naš paparaco prošle godine uslikao na jednom festivalu, a kasnije i na Kopaoniku, Milica i Nebojša nisu hteli bilo šta da komentarišu.
Milici je Sunčica prvo dete, dok Nebojša iz braka sa slikarkom Minom Glogovac ima sinove Miloša i Gavrila.

Dvije šolje dnevno i prepolovila se: Smršala je 50kg samo zahvaljujući OVOM napitku!


Sioban Tornton (23), majka trogodišnje djevojčice, pročitala je da zeleni čaj ubrzava metabolizam i odmah počela da ga konzumira.
Devojka koja je uvek varirala između veličina M i L, trudnoća je uradila svoje i počela je naglo da se goji.
Mlada mama je dostigla težinu od 111 kilograma, rastavila se sa mužem i bila na pragu dijabetesa i depresije. Jedino što je konzumirala bila je brza hrana, jedino što je radila je ležanje na kauču, i jedenje čokolade. Ogledala je zaobilazila u širokom luku, a napolje nije izlazila.
Kada je dostigla dno, shvatila je da nešto mora da promijeniti i počela je da istražuje o tome kako da smrša.
Počela je sa po dvije šolje zelenog čaja dnevno i bila je iznenađena koliko je počela da mršavi.



– Ubijeđenaje da je prvih 20 kilograma skinula bukvalno samo zahvaljujući zelenom čaju. Metabolizam joj se ubrzao do najviše tačke – navodi Sioban.
Nije se oslanjala samo na vagu, već je mjerila i obim svog tela.
Njena ćerka Tia je rekla da je oduševljena maminim izgledom, a mama jedva čeka da se konačno ponovo zaljubi. Problem je samo što joj se udvaraju svi muškarci iz njene okoline koji su je ranije odbijali zbog težine.
– Konačno imam samopouzdanja, a što je mnogo bitnije – zdrava sam – navodi Sioban.
Nakon prvih rezultata ona se bacila i na treninge nekoliko puta sedmično, a danas ne može da vjeruje da je dozvolila sebi da nekada izgleda toliko zapušteno.
– Tako je bilo lako smršati, žao mi je što nisam ranije pokušala.



Trebalo joj je tri godine da izgleda onako kako izgleda danas, uz pomoć zelenog čaja i treninga 3 puta sedmično.
Opet je počela da jede brzu hranu, ali sa većim oprezom.
Zeleni čaj je zaista veoma efikasan, što je jedno istraživanje i pokazalo – omogućuje sagorijevanje 65-200 više kalorija na dan, jer ubrzava metabolizam. On je, inače, alternativa za crni čaj, koji je jedinstven jer ne prolazi kroz proces oksidacije poput drugih vrsta čajeva. I, ne samo to, on, bukvalno, puni energijom.
štiti od bolesti srca
S obzirom na to da je antioksidant, smanjuje holesterol . Takođe, sprječava pravljenje tromba, koji je jedan od načešćih uzroka smrti danas
pomaže kod visokog pritiska
Glavni razlog hipertenzije je enzim koji se luči iz bubrega, a zeleni čaj je njegov prirodni blokator.

ČESTO SE BUDITE U PERIODU IZMEĐU 3 I 5 IZA PONOĆI, TO JE ZNAK DA SA VAMA ŽELI KOMUNICIRATI...



San nam je svima itekako potreban, ne samo za odmor, nego i za naše cjelokupno zdravlje organizma, jer se u tom periodu naše tijelo odmara i regeneriše, spremajući se za novi dan.


Nedostatak sna može itekako naštetiti našem zdravlju, te nam poremetiti svakodnevne zadatke na poslu usljed nedostatka koncentracije, koja je uzrokovana nedostatkom sna.

Evo šta prema kineskoj medicini može biti razlog, ako se probudite u ove sate:


23:00 - 01:00 -  Ako se probudite u ovo vrijeme iz sna, to može značiti da ste pod stresom ili da ste se jednostavno prisjetili nekog od razočarenja koje ste doživjeli.

03 - 05 -  Ako se probudite u ovom periodu, uzrok može nadnaravna sila koja pokušava direktno komunicirati s vama. Stručnjaci kažu da to uključuje odnos ispunjen tugom. Ako je to tako, molite se više i naučite neke tehnike disanja ili vježbe spavanja.


05 - 07 -  U ovom periodu moguće je da se probudite jer su tada crijeva vrlo aktivna. Osim toga, moguće je da se brinete zbog nečega ili da prolazite kroz neke emocionalne tegobe.

Koji god bili razlozi, nemojte očajavati, već se potrudite. Nemojte uzimati tablete za spavanje jer ćete tako naštetiti sebi i još postati ovisni. Umjesto toga popijte čaj od kamilice ili matičnjaka koji je veoma dobar za smirenje i potiče san, a neće vam naštetiti.


novi.ba

Jedne u 200 miliona: Bh. trojke prava medicinska senzacija


Jedne u 200 miliona: Bh. trojke prava medicinska senzacija Popularno Kamera Slučajeva-X na ulicama Tuzle: Mladić bježao krim policiji sa većom količinom speeda (VIDEO) Poznate nove cijene: Od 1. marta u BiH poskupljuje 67 vrsta cigareta Nevidljiva porodica u kolektivnom centru: Ostali dolaze i odaze a samo mi ostajemo TK: Uvjet za legalizaciju građevinskih objekata ortofoto snimci iz 2012. godine Njemačka ambasada u BiH mijenja postupak izdavanja viza Dijeljenja: 1005 | 7.2.2018. u 9:34 Prije tri mjeseca mladi bračni par iz Mostara, Blaženko i Anamarija Martinović postali su sretni roditelji jednojajčanih trojki.


Prema riječima ljekara, u pitanju je prava medicinska senzacija, koja se događa u jednoj od 200 miliona trudnoća. Kad je Anamarija prilikom prvog pregleda saznala da će postati majka dvojki, njenoj sreći nije bilo kraja. Međutim iznenađenjima tu nije bio kraj. Na sljedećem pregledu saznaje da su u pitanju ipak trojke i to jednojajčane. Uslijedio je šok, a nakon toga, neopisiva sreća, ali i briga da protekne sve kako treba, s obzirom da se trudnoća sa trojkama uglavnom vodi kao rizična. “Kad sam došla kući i kad sam im rekla da su trojke, niko nije mogao da vjeruje, jer sam im prije rekla da su dvojke i stalno su me zezali, nemoj više ići na kontrole, bit će sljedeći put četvorke”, priča Anamarija Martinović. I sve je proteklo u najbolje redu, Anamarija je na svijet donijela tri zdrave djevojčice, Anteu, Izabelu i Reneu. Uprkos šansama od 1:200 miliona, rođene bebe nemaju nikakvih deformacija. “Preponosan sam, neopisivo je, tek kad su kući došle shvatio sam da sam otac ove tri prelijepe djevojčice, pa tako kako rastu, sve više i više je neki osjećaj sreće i pogotovo kad smo saznali da su jednojajčane. Ne možeš da vjeruješ, jednostavno Božiji blagoslov”, ističe Blaženko Martinović. Sve tri su identične.


Razlikuju ih kažu, samo po kilaži i osjećajima. “Od početka je Izabela najdeblja, tako da se ona baš razlikuje od njih dvije, različito ih oblačim, rijetko kad ih isto obučem, a Antea je najmanja pa sve vidi, a Renea je srednja pa tako ih ja mogu razlikovati”, objašnjava majka. “Ja sam gledao film dva sata, i na meni je bila Renea, ali samo sam mislio da je bila Renea, međutim bila je Antea, a Renea je spavala u sobi”, dodaje otac. Rađanje trojki samo po sebi i nije toliko neobično ali kada su one jednojajčane to je prava rijetkost. Za mladi bračni par zabava, kažu, tek počinje kad porastu i uđu u pubertet. Trostruka nevolja, ali i mnogo veća sreća. (N1) | Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/infoteka/jedne-u-200-miliona-bh-trojke-prava-medicinska-senzacija/

DANAŠNJI RUČAK MALO DRUGAČJI ALI IPAK ODLIČAN…MUŽ KAŽE MENI JE OVA PITA ZAKON


Recept sam našla u jednom malom kuvaru, isprobala ga i mogu vam reći da je odličan!!!

SASTOJCI
150 g praške šunke, ili neke druge ( može i parizer)
150 g kačkavalja, ja sam stavljala trapist
150 g kiselih krastavčića
3 jaja



1/2 čaše ulja
1, 5 čaše mlijeka ili jogurta, ja sam stavila oboje popola
1,5 čaše brašna
1/2 kesice praška za pecivo
so po potrebi

PRIPREMA
Isjeckati šunku, sir i krastavce.Umutiti jaja, dodati so, brašno, ulje i jogurt ili mlijeko. Dodati pecivo,



sjeckane namirnice i so po potrebi.Izručiti u pouljenu tepsiju i peći. Peći dok ne porumeni na200 stepeni. Služiti uz jogurt ili pivo. Ja sam radila duplu mjeru i pekla u plehu od električnog!
izvor: coolinarika.com