srijeda, 21. veljače 2018.

POPRSKAJTE OVIM ULJEM BUĐ I PLIJESAN U VAŠOJ KUĆI, I RIJEŠITE SE NEUGODNIH I OPASNIH ZIFDOVA PO ZDRAVLJE ZA SVA VREMENA



Kada želimo čistiti naš dom, obično koristimo štetne hemikalije i to često. Ovdje vam nudimo veoma dobro rješenje za uklanjanje plijesni i uopšte za čišćenje. Sastojak je ulje čajevca koje nosi mnoga ljekovita svojstva.

Ulje čajevca ima snažna antiseptička svojstva, dobro je PROTIV RAZNIH UPALNIH PROCESA, a i za disajne puteve i probleme kao što su bronhitis, tuberkuloza, astma.

Dobro je i za kožu, te tretiranje osipa i opekotina.

Veoma jednostavno napravite sprej sa posve prirodnim sastojcima bez hemikalija, koji će vam pomoći riješiti se bakterija, vlage, buđi i plijesni, koja nažalost mnoge kuće vreba.

Potrebni sastojci:

2 šolje vode

2 male kašike ulja čajevca

Priprema:

Pomiješajte ove sastkoje i stavite u sprej bocu. Samo poprščite po prljavim mjestima, ostavite malo da se osuši, a zatim uklonite krpom.

Bićete zadovoljni dobijenim rezultatima. Jednostavno, zar ne.

novi.ba

MNOGE JE GANULO ZBOG ČEGA ONA SVAKI PUT STAVI SVOJU RUKU ISPOD NJEGOVE KOŠULJE




Njegova priča počinje još dok je imao 19.godina, a ona samo 16, upoznali su se, veoma brzo zaljubili i potom vjenčali. Proveli su 50 godina zajendo i proslavili 50-tu godišnjicu njihovog braka, a zatim se nešto veoma čudno desili prilikom njihovog povratka s proslave.


Dok su se tako vozili, bila je uporna u tome govoreći mu kako voze u pgrešnom smjeru, i da to ije pravi put.

Dopistio sam joj da nastavi tako govoriti, jer sam znaoda ćemo vremenom izaći na glavnu ulicu za Michigan. Znao sam šta je upitanju, njen, a tako i moj otac, imali su demenciju, tako da je i kod nje počela da se pokazuje, tako da sam znao šta se zapravo dešava s mojom voljenom...


Bolest je od tad počela da preuzima, zbog čega je polako počela gubiti uspomene. Jedno jutro otkrio je da je izašla iz kuće u sred noći. Srećom, uspio je pronaći, ali ona se opirala i nije se željela vratiti.

Kaže da je uskoro zaboravila kako svirati klavir, uprkos tome što joj je to bilo jedno od omiljenih načina razonode. Najteži trenuci bili su kad su prestali volontirati i igrati u centru za starije. Uprkos tome, muž insistira da vrijedi svega toga.


Objasnio je dalje – Ali ne gledam to kao prokletstvo. To je čast. Ovo je ono što mi je Bog dao da uradim. Služila je cijeli život ovu porodicu, a sad je moj red da ja nju služim.

Možda je nemam mentalno, i ona nije baš ponekad svjesna ko sam, i šta smo sve prošli. I dalje je mogu nasmijati. Mogu praviti smiješne zvukove, puhati na nju i ona će se nasmijati. Svako jutro sjedit ćemo u ovoj fotelji i mazit ćemo se do podne.


Ljuljam ovu damu više nego što ljuljam svoju unučad. Voli staviti ruku ispod moje košulje da osjeti moju kožu. A i dalje voli da se ljubi. Svako pomalo bi me poljubila. Nekad počne brbljati. Ne izgovara jasne riječi. I nelogične su. Ali nikad joj nisam rekao da šuti, jer je to bolje nego ništa.

Njegove riječi dokazuju da ljubav zaista postoji, a njegova psovećenost ženi svima nama daje nadu… Uprkos poteškoćama u njegovom životu, radi naporno i brine se o ženi!


viralnobalkan.info

U KOMBINACIJI CIMETA I KADULJE, VAŠ ŽIVOT JE DUGOVJEČNIJI, POMAŽE PROTIV EŠERIHIJEVE KOLI, GLJIVICA, BAKTERIJA...




Svi bi najradije zimu prespavali poput medjveda, jer se u tom periodu javljaju razne viroze, grip, bakterije i slično.

U tom periodu, sve ordinacije su pune ljudi, koji su došli ljekaru.


Biljku koju već vijekovima koristimo u raznim jelima, a tako i u liječenju u posljednje vrijeme smo malo zapostavili, a riješ je o kadulji, poznatijoj i kao žalfija.

“Zašto da umre čovek kojem u vrtu raste žalfija?”, pitao se Hipokrat spominjući biljku koja se takođe hiljadama godina koristi kao antibiotik.

Žalfija (Salvia officinalis) posebno je dobra za grlo, infekcije disajnih puteva, kao i infekcije u ustima.


Korisna je i za želudačne infekcije i probleme u crijevima, a pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripa.

Ima antibakterijska, antifungalna i antivirusna svojstva.

Sa druge strane, naučno je dokazano da cimet može da ubije većinu bakterija, čak i one otporne na standardne antibiotike, a pomaže i protiv Ešerihije koli. Samo kašičica cimeta, pokazalo je istraživanje, ubija 99,5 odsto tih bakterija za tri dana na sobnoj temperaturi.


Rakija od žalfije

Oko 250 g listića žalfije potopite u 1,5 litar rakije, najbolje lozovače. Ostavite da ostoji tri sedmice, a zatim procijedite i pomiješajte sa 1,5 kg meda od bagrema. Prespite u staklene flaše i ostavite da stoji još tri sedmice. Povremeno protresite flašu i kada prođu tri sedmice, svaki dan pijte u manjim količinama.

Tinktura od žalfije za prevenciju bolesti

U decilitar 70-procentnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenih žalfijinih listića. Ostavite da stoji na toplom mjesec dana. Procijedite i prespite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno.

OVA TINKTURA JE STROGO ZABRANJENA ZA TRUDNICE I DJECU!!!


Žalfija i cimet protiv bronhitisa

Rastopite dvije kašike šećera, pa prelijte sa pola litra mlijeka, kao kada pravite prepečeno mlijeko. Kad prokuha, skinite sa vatre i dodajte kašičicu usitnjene žalfije i pola kašičice cimeta. Ostavite da odstoji deset minuta, pa procijedite i pijte tri puta tokom dana.

prakticnirecepti.net

JOGURT I CIMET: Za osobe koje imaju višak kilograma!...EVO KAKO SE KORISTI



Cimet se preporučuje osobama koje imaju problema sa viškom kilograma. On reguliše količinu šećera u krvi te na taj način smanjuje žudnju za ugljikohidratima, što je veoma važno za držanje dijete.







On jača imunitet, ublažava boli prouzrokovane artritisom, suzbija širenje leukemije i kancerogenih stanica limfoma, poboljšava aktivnosti mozga.

U kombinaciji sa jogurtom imate napitak sa kojim možete poćeti, a i završiti dan, zato kažu da je ovaj napitak satavni dio cimet dijete za mršavljenje te pomaže kod skidanja masnih naslaga na stomaku i butinama.





Priprema i upotreba:

U 2 dcl jogurta ili kefira stavite 1 kašikicu cimeta i promješajte, pijte kao prvi, a i zadnji obrok u toku dana.

bakina-kuhinjica.blogspot.ba

Maja (35) iz Kraljeva ima dva posla i desetoro djece: Njenu priču morate da pročitate!



Ja svojoj deci ne mogu da pružim najbolje cipele, najbolje kompjutere, ali sam im dala nešto što neki drugi roditelji nisu – braću i sestre. Moja deca se ne igraju skupim igračkama, igraju se zajedno, i to je njihovo bogatstvo, to što imaju jedni druge, dodaje ponosno Maja

Maja Kovačević ima 35 godina i desetoro dece. Iako ne prima nikakvu pomoć od države, Maja se ne žali, već ne skida osmeh sa lica.

“Još dok sam bila devojčica želela sam da imam mnogo dece. Ne baš deset, ali više od petoro. S obzirom na to mi je prva beba bila devojčica, a posle nje sam rađala samo dečake, htela sam da imam još neku ćerku. Tako smo suprug i ja stigli do devetoro dece. Šalili smo se da sam ista kao i Majka Jugovića, a ja sam onda pomislila – zašto ne bih bila i kao knjeginja Persida Karađorđević, čukunbaka Aleksandra Drugog Karađorđevića, majka Aleksandra Prvog Oslobodioca, koja je rodila desetoro dece”, objasnila nam je svoju porodičnu “matematiku” Maja Kovačević.

Na prvi pogled biste pomislili da uopšte nema decu, jer deluje vrlo mlado, kao devojka koja se možda tek udala i “radi” na potomstvu. Doterana, nasmejana, kao da za sebe ima sve vreme ovoga sveta.

“Imam 35 godina, i baš malo vremena za sebe. Osim što sam majka, ja sam i zaposlena. Suprug i ja u Kraljevu, gde i živimo, imamo izdavačku kuću “Glas Srbije”, a izdajemo i nacionalnu reviju “Kraljevske novine”. To su prve monarhističke novine u Srbiji, obrađuju sve što je u vezi sa našom nacionalnom tradicijom, verom, istorijom, porodičnim vrednostima. Takođe, osnovala sam Udruženje “Knjeginja Persida Karađorđević”, koje se bori za bolji status mnogočlanih porodica u Srbji.”

Maja je 2016. od Udruženja “Srpski domaćini” dobila nagradu Srpska majka, kao i povelju Udruženja “Arčibald Rajs”. Takođe, 2015. je dobila nagradu Kondir Majke Jugovića, od Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika.

Maja kaže da ne planira više dece, a dodaje, i to ponosno, da nije imala blizanačke trudnoće. Milicu (12), Miloša (11), Milana (9), Mihaila (8), Radoša (6), Ratka (5), Ružicu (4), Miodraga (3), Nikolinu (2) i Jovana (4 meseca) Maja je rodila iz 10 trudnoća!

Kako to sve postižete, kako izgleda jedan vaš radni dan?









“Sve može da se postigne kada se hoće, ali i kada se dan dobro organizuje. U našoj kući je ujutru baš gužva. Spremanje za školu, doručak, završavanje jutarnje higijene u kupatilu… Često nastane haos kada stariji shvate da im nema garderobe koju su uveče izvadili iz ormana i složili na stolicu, ali su im ovi mlađi to “malo” dirali i negde sklonili! Takođe, svi doručkuju kod kuće i to mora brzo da se spremi, da četvoro đaka i jedan predškolac, ne bi zakasnili. Međutim, kako dan odmiče tako je u kući sve mirnije, svako zna svoje obaveze i zaduženja, atmosfera je manje-više slična kao u svakoj drugoj porodici u kojoj je manje članova nego kod nas.”

Ko čuva decu kada ste na poslovnom putu, i kako stižete svima da pomognete oko učenja i domaćih zadataka?

“Kada putujem, decu čuvaju tata, moja baka i jedna žena koja je zaposlena kod nas. Što se školaraca tiče, nekome pomaže tata, nekome ja, ali pomažu i jedni drugima. Mada, devojčice su spremnije da nešto objasne dečacima, dok braća sestrama retko pomažu, oni to nekako ne vole.”

Kako se tata snalazi kada je sam sa decom?

“Mom suprugu ništa nije teško, a deca vole kada ostanu sa njim, slušaju ga više nego mene, mada on uopše nije strog. Ume na neki drugi način da postigne mir u kući. Kada su deca sama sa njim nikada ne naprave neki nestašluk, čak ni u kući ne bude nered, što nije slučaj kada su samo sa mnom. Mada, ni on niti ja nismo strogi roditelji. Tata ume da “zategne”, na primer, kada Milica hoće da ide kod drugarice, da se šeta, a ja bih je pustila. Ali, zato kada treba nešto da im se kupi, što baš nije neophodno, ja sam protiv, a tata nije. Njega lakše nagovore nego mene.”

Kad ste pomenuli kupovinu – koliko vam dnevno treba hleba, mleka, mesa, i kako to uopšte izgleda kuvati svaki dan za 12 osoba?

“To kuvanje je kreativno – mora svima da se sviđa i da bude dovoljno za sve, mada smo decu naučili da nema biranja kada se sedne za sto, ali vam je ipak drago kada znate da jedu ono što baš vole. Što se količine hrane tiče… mnogo nam treba! Dnevno kupujemo oko šest litara mleka, četiri litre soka, oko šest vekni hleba, oko 20 pelena. Ako pravim pasulj, na primer, treba nam kilogram pasulja za jedan ručak. Trošimo i mnogo praška za veš, a mašina za pranje radi svaki dan. Kada nam se pre neki dan pokvarila mašina nastao je haos! Taj kolaps ne mogu ni da vam opišem”, kaže Maja kroz smeh.

Milicin zakon

“Radim na tome da se usvoji zakon da porodice koje imaju četvoro i više dece, takođe mogu da dobijaju roditeljski dodatak. Raduje me što sam za taj svoj cilj dobila podršku i blagoslov patrijarha Irineja. Daću sve od sebe da u tome uspem.”

Da li vam deca pomažu u kućnim poslovima?









“Obavezno. Bez toga ne bismo mogli da funkcionišemo. Svako dete ima svoje zaduženje – neko ide u nabavku hrane, drugi slažu odeću koja je oprana i osušena, treći uzimaju bebu kada zaplače i donose mi je.”

Jesu li deca složna?

“Složni su, mada umeju da se posvađaju i da se potuku. Deca su i to je normalno. Ali se vole, i puno mi je srce kada vidim i osetim tu njihovu međusobnu ljubav.”

Koliko meseci tokom godine slavite rođendane?

“U aprilu slavimo dva rođendana, u maju, junu u julu po jedan, zatim u novembru i decembru po dva rođendana slavimo.”

Dakle, kod vas je uvek veselo?

“Uglavnom jeste, ali dešava se da, na primer, najmađe dete počne da plače, pa ga onda i drugi imitiraju i plaču bez razloga! Takođe, ako se jedno dete razboli, dobije grip na primer, velike su šanse da će još nekoliko dece uskoro biti bolesno, pa tako grip iz kuće ne možemo da oteramo mesec dana. Osim toga, nemamo uvek dovoljno novca za sve što nam treba, bili smo i u velikim dugovima, ali uvek nekako isplivamo, Bog nas čuva.”

Da li vam država pomaže?

“Mi nemamo pravo na dečiji, niti na roditeljski dodatak, jer imamo svoju firmu i redovna primanja. Posle zemljotresa u Kraljevu smo bili u teškoj finansijskoj situaciji, jer zbog firme koju posedujemo nismo mogli da dobijemo socijalnu pomoć. Zato sam osnovala Udruženje “Knjeginja Persida Karađorđević”, jer želim da se materijalno stanje, ali i svi drugi problemi sa kojima se u Srbiji suočavaju višečlane porodice, rešava organizovano, sistemski. Mi svi imamo finansijke probleme, ali oni ipak nisu ključni, već pre svega kako se centri za socijalni rad prema takvim porodicama odnose. Često ih omalovažavaju, osuđuju što imaju više dece. Osuđuje nas i društvo. Kao da je greh imati više od troje dece u Srbiji. Ima i onih koji čudno gledaju našu decu jer nisu uvek i svi obučeni kao njihovi vršnjaci, nemaju sve novo na sebi, i deci je teško kada se suoče sa tim pogledima u svojoj školi, na primer.”

Kako deci objasnite da se za nešto, jednostavno, nema?

“Kažem im ono u šta i sama verujem – da čovek može da bude srećan i sa malo novca, ako zna da uživa u nekim drugim, važnijim stvarima od materijalnih. Ako imate veru u bolje sutra, ako ste optimista, ako volite život, onda vam ništa nije teško, pa ni da shvatite da danas nešto nemate. Ja svojoj deci ne mogu da pružim najbolje cipele, najbolje kompjutere, ali sam im dala nešto što neki drugi roditelji nisu – braću i sestre. Moja deca se ne igraju skupim igračkama, igraju se zajedno, i to je njihovo bogatstvo, to što imaju jedni druge.

ČAJ KOJI JE ZALUDIO CIJELI SVIJET, IMAJTE 8CM MANJI STRUK ZA SAMO NEKOLIKO DANA



Zahvaljujući kombinaciji blagotvornih sastojaka, ovaj napitak daje rezultate već za sedam dana. Vaš struk će biti i do 8 centimetara tanji.


Potrebni sastojci:

– zeleni čaj

– cimet

– lovorov list



Priprema:

– Prokuhajte 800 ml vode, a potom sklonite sa ringle kako biste dodali štapić cimeta, 4 lovorova lista i jednu kašiku zelenog čaja.

– Smjesu ostavite da odstoji 15 minuta, procijedite i čaj je spreman za konzumiranje.


Način upotrebe:

Čaj je najbolje biti tri puta dnevno: ujutru, na prazan želudac, druga šolja odmah poslije doručka i treća prije spavanja.

Izvor: novi.ba

BRZ I VEOMA SOČAN STARI KOLAČIĆ, VIŠE PUTA PROVJEREN I NEĆE VAS RAZOČARATI



Stari kolačić, koji se ne smije zaboraviti, jer je tako sočan i ukusan, a da ne govorimo o otme kako se nevjerovatno brzo može napraviti. Brzo ćete ga zavoljeti, upravo zbog svoje jednostavnosti i sočnosti, a vaši ukućani će ga uvijek rado jesti, a možete ih uvijek naravno poslužiti i vašim gostima, jer će se i njima itekako dopasti.


Sastojci:

4 jaja

1 čaša (od 2 dl) šećera

220 g istopljenog maslaca

1 čaša griza


2 kašike brašna

1 kiselo vrhnje

pola praška za pecivo

Preljev:

3 čaše šećera

4 čaše vode

1 vanilin šećer




Priprema:

Umutiti jaja i šećer pa dodati otopljeni maslac. Dodati i brašno, griz i prašak za pecivo, a na kraju i kiselo vrhnje.

Sve dobro umutiti pa sipati u nauljeni lim za pečenje srednjih dimenzija.


Peći na 180 °C dok kolač ne bude gotov.

Skuhati sirup od vode, šećera i vanilin šećera pa njime zaliti topao kolač, a onda ga ponovo vratiti u pećnicu na 5 minuta.

Hladan kolač izrezati na kocke, staviti ga u frižider da se dobro ohladi, po želji ga posuti kokosom i poslužiti.


Vaš kolač je gotov, i nadamo se da ćete uživati u njemu baš kao što smo i mi često uživali u njegovim čarima.

Izvor: Coolinarika.com

Dječak (7) umire od raka i šapnuo je bolničarima svoju poslednju želju: Čim su čuli, počeli su da plaču…




Admir je dječak koji je smrtno bolestan i koji svoje poslednje dane provodi u bolnici. On od svoje druge godine boluje od raznih bolesti, a nedavno se rak potpuno proširio njegovim telom.

Međutim, Admir tvrdi da želi samo jedno – da bude sahranjen pored svoje majke kako bi se ona na nebu brinula za njega.

Ova priča, na koju niko ne može da ostane ravnodušan, je u kratkom vremenu obišla svjet. Svi žele pomoći malom Admiru, ali ljekari tvrde da mu nakon mukotrpnih terapija i operacija, spasa nema.

Trenutno se brinu za njega u bolnici gde se trude da ove njegove poslednje dane na zemlji učine manje bolnim i da dobije sve što poželi. A on je poželeo samo jedno – da bude opet sa svojom mamom.

Naime, on je bolničarima, u momentima kad osjeća da mu se kraj bliži, šapnuo svoju poslednju želju “Želim da budem pokopan pored moje mame”. Ljudi su se rasplakali, jer je i njegova majka nedavno preminula…

Admir živi u bolnici otkad mu je dijagnostikovana leukemija u septembru prošle godine. Nijedna terapija nije pokazala nimalo pomaka, a rak se proširio na cjelo tijelo.

Njegov otac, je skupio potreban novac kako bi sinu ispunio želju.

– On kaže da sam ja njegov anđeo ovde, a da je mama anđeo na nebu. Ne znam koliko se on sjeća svoje majke jer je bio jako malen kad je preminula, ali bili smo na grobu, pričao je s njom. Ovo je jako strešno i grozno vrjeme za našu porodicu. Nisam nikada pomislio da ću morati da sahranim svoje dete. Trebalo bi da bude obrnuto – priča neutješni otac.


– Doktori ne znaju koliko mu je ostalo. Njegova majka Nermina je umrla od raka 2011. godine. Sahranjena je u selu blizu kuće. Admir se nada da će joj se tamo pridružiti – priča otac koji je i sam bolestan. Boluje od dijabetesa, ima visok pritisak i probleme s kičmom.

– Najgore od svega je što mu ne mogu pomoći. Ne postoji ništa što mogu da uradim. Mogu samo biti tu za njega. Ne znamo koliko mu je još ostalo – dodao je otac.

Ništa ne tražim samo želim da moj tužan život podijelim sa svima vama, želim da ste uz mene i mog sina bar u mislima, da nam date snage da sve to izdržimo i podnesemo muški, kako moj sin voli da kaže, naglašava tužan otac…

Izvor:jumagazin.info

RUSKI RECEPT KOJI ĆE SPASITI VAŠE UPALJENE I PROŠIRENE VENE I RASTVORITI TROMB, A PORED TOGA SKIDA KILOGRAME, PRITISAK, TE SPREČAVA SRČANI



Svi koji su probali ovaj recept, nisu se pokajali, jer kako kažu, pomoglo im je oko proširenih vena.


Ovaj recept se preporučuje svima onima koji imaju problema sa upaljenim i proširenim venama.

Sve što vam je potrebno da biste napravili jeste 250 g bijelog luka i 15 limunova.


U blenderu sameljite bijeli luk. Dodajte dobro oprane limunove (sa korom) i sve zajedno blendujte.

Sve dobro izmješajte i sipajte u staklenu teglu. Teglu nemojte zatvarati poklopcem, već prekrijte gazom.


Pijte jednom dnevno po jednu supenu kašiku ove mješavine, uz čašu tople vode. Čuvajte u frižideru i konzumirajte redovno.

Ova voćka je melem za gojazne: Sprečava srčani udar, snižava pritisak, skida kilograme!


Tako da će te sve postići što želite ovom mješavinom, skinuti kilažu, regulisati pritisak, držati pod kontrolom proširene vene, te spriječiti mogući srčani udar.

narodnamedicina.info / prirodna-medicina-recepti.com

KUĆA IZ SNOVA: Predivna kuća sa 5 spavaćih soba (UNUTRAŠNJOST + DETALJAN PLAN)



 Danas vam donosimo detaljan plan jedne prelijepe kuće sa pet spavaćih soba, površine od 154,9 metara kvadratinih, idealne za višečlanu porodicu. U nastavku možete pogledati detaljan plan i fotografije kuće, te se uvijeriti u sve njene prednosti.



PLAN

ISKORISTIVA POVRŠINA:

154,9 m²



PRIZEMLJE

Ulaz 3.6 m²

Kuhinja 7.5 m²

Trpezarija 8.3 m²

Dnevni boravak 24.8 m²

Hodnik 8.6 m²

Soba 12.6 m²

Stepenice 3.6 m²









Ostava 2.6 m²

Prolaz 1.9 m²

Kupatilo 3.6 m²

Kotlovnica 6.5 m²

Garaža 32.6 m²

Ukupno: 112.6 m²











POTKROVLJE

Soba 15.3 m² (20.7 m²)

Soba 15 m² (20.6 m²)

Soba 13.4 m² (15.6 m²)

Garderoba 1,7 m² (3 m²)

Soba 15.1 m² (18.7 m²)

Garderoba 4.2 m² (6.3 m²)

Kupatilo 4.9 m² (7.4 m²)

Kupatilo 10.7 m² (12.1 m²)

Stepenice 3.6 m²

Ukupno: 83.9 m² (108 m²)



CIJENA

oko 75 hiljada eura

oko 75 hiljada eura

 
 




dnevnik.hr

Otkrivena vakcina PROTIV RAKA!!! Čak uništava i metastaze, a dovoljne su samo dvije doze ovoga…


Istraživanje naučnika sa prestižnog američkog univerziteta Stenford, predvođena doktorom Ronaldom Levijem, pokazala su da je vakcina protiv raka uklonila tumore iz tela miševa, čak i u fazi metastaze.
Istraživanje sprovedeno na miševima, tako što je vakcina direktno ubrizgavana u masu tumora, uspešno je eliminisale sve tragove malignih ćelija iz tela životnja, a trebalo bi da bude uspešna u lečenju mnogih vrsta rakova, uključujući i one koji se pojave spontano.
Miševi su genetski modifikovani da spontano razviju tumore.




Vakcina je imala uspeha i u uklanjanju metastaziranih ćelija raširenih po telu, navodi se na zvaničnom sajtu univerziteta.
Naučnici veruju da bi korišćenje vakcine na lokalnom nivou moglo da služi kao jeftina terapijia za rak, bez nuspojava karakterističnih za hemoterapiju.
Vakcina se sastoji od dva agensa, a miševi su obično reagovali nakon jedne doze, a najviše nakon dve doze vakcine.
“Kada iskoristimo ova dva agensa, primećujemo eliminaciju tumora širom tela. Ovakav pristup ne zahteva da se pronađu specifične mete zahvaćene tumorom i ne zahteva čitavu aktivaciju imunog sistema, niti menjanje imunih ćelija pacijenta”, rekao je doktor medicine i profesor onkologije na Stenfordu, Robert Levi.




Prema njegovim rečima, vakcina se razlikuje od postojećih imunoterapija zbog toga što se vakcina koristi na lokalnom nivou i stimulišu se ćelije zahvaćene tumorom, umesto čitavog tela.
“U miševima, primetili smo neverovatne efekte širom tela, uključujući i nestanak tumora iz tela životinja”, rekao je Levi.
U daljem nastavku istraživanja, očekuje se da će se vakcina testirati na 15 pacijenata sa limfomom, a ukoliko se proba pokaže uspešnom, Levi veruje da će vakcina biti uspešna u borbi protiv mnogo vrsta tumora.
“Ne verujem da postoji ograničenje koji bismo tumor mogli potencijalno da lečimo”, rekao je Levi.
Istraživanje je objavljeno u januarskom izdanju “Sajens translejšnel medisin”.
Izvor: Kurir.rs