četvrtak, 14. prosinca 2017.

SAVJET SRPSKOG DOKTORA: DAJTE DJECI DA JEDU MASNOĆE, SIR, AJVAR, NAMAŽITE IM HLJEB! BILO ŠTA, SAMO NE…


U poslednje vreme dijete su postale veoma popularne, ali one i dalje nisu zdrave i ne savetuje se njihova primena, rekao je prof. dr Dejan Čubrilo, fiziolog.
Apsolutno ne verujem u dijete. Nije mi normalno da neko za deset dana izgubi veliki procenat masnoće. Jetra je jako važan organ, ona greje krv. Ona je ključna za naš organizam, a dijete utiču na loše funkcionisanje jetre, a samim tim i na loše funkcionisanje organizma. Sve je u ishranii“, rekao je  Čubrilo.
On smatra da svi u Srbiji jedu više nego što treba.





„Mi živimo od naših masnoća, ukoliko imamo uslov da ih topimo. Sve što pojedete, treba da potrošite, odnosno da masnoće pretvorite u mišiće i zdravu energiju“, rekao je fiziolog.
Stručnjak dodaje da nema veze koliko često vršite nuždu sa tim koliko vam je brz metabolizam, jer česti odlasci u toalet znače samo da vam ne funkcioniše organizam kako treba, pa sve što pojedete samo prođe kroz organizam.
„Naša deca jedu previše, jedu često i to hranu koja podiže brzo nivo insulina. To je začarani krug koji na kraju rezultira nakupljanjem vode. Dajte deci da jedu masnoće: slaninu, sir, punomasni sir, kajmak, ajvar, namažite na hleb, ne mora biti integralni, bilo koji, običan hleb, bolje je bilo šta nego da im date slatkiš“, rekao je Čubrilo, konstatujući da u dečjem uzrastu mast hrani organizam.





„Ukoliko dete ima normalno odrastanje, ishranu, stvara se zdrav organizam i svi organi funkcionišu kako treba. Zato mogu da pojedu i nešto nezdravo ponekad, ne treba ništa braniti deci da jedu“, rekao je stručnjak, gostujući u emisiji Pravac, i dodao da je svaka dijeta kojom sprečavate veliki unos hrane korisna dijeta.
Treba gubiti vodu i gasove na dijeti, a ne masti, kaže fiziolog.
„Ko ne vari hranu, ima gasove, što stvara i nervozu i psihičke probleme, blokira ceo organizam, dakle neka dijeta možda deluje da gubitak kilograma, ali to izaziva mnogo veće probleme u organizmu. Svako onaj ko je gladan ima poremećaj u organizmu“, zaključuje Čubrilo.
kurir.rs

Ova djevojka (22) je zaposlena kao dadilja prije 3 sedmice: Roditelji nikada nisu očekivali da će URADITI OVO!


Dvadesetdvogodišnja Kiersten Miles iz New Jerseya završavala je fakultet i prihvatila posao dadilje da bi platila svoje račune.
Roditelji troje djece, George i Farra Rosko, tražili su dobru dadilju u veoma teškom periodu za njihovu obitelj.
Njihovo najmlađe dijete, devet mjeseci stara Talia se razbolila. Dijagnosticirana joj je bilijarna atrezija, koju uzrokuje zastoj jetre, a tretmani nisu imali baš najbolje rezultate.
Kada su zaposlili Kiersten, nisu imali pojma koliko će dobra ona ustvari biti.
Porodica je čekala donaciju jetre koja je odgovarala Talijinoj. Čekali su i čekali, ali vrijeme je isticalo. Doktori su im rekli da Talia možda neće dočekati svoj drugi rođendan, ako uskoro ne dobije transplantaciju jetre. Kiersten je bila šokirana kada je ovo čula.





Bila je sa ovom porodicom samo tri sedmice, ali ih je već zavoljela – naročito ovu malu djevojčicu. Kada je shvatila situaciju, donijela je jako emotivnu odluku. Željela je da se testira i vidi da li njena jetra odgovara Talijinoj. Jednostavno nije mogla da podnese ideju da djevojčica neće preživjeti.
Ponovo je promislila o tome i onda razgovarala sa ovom porodicom.Sada je bio njihov red da budu zbunjeni.
Prvo su mislili da ova predivna mlada dadilja nije shvatila ozbiljnost situacije – doniranje dijela organa nije kao doniranje krvi. To uključuje dugu operaciju, oporavak i određen rizik. Ne želiš da budeš testiran ako nisi spreman na posljedice.
Ispostavilo se da je Kiersten obavila istraživanje. Znala je u šta se upušta i bila je ozbiljna. Tako da su oni zakazali termin kod ljekara i ona se testirala.





Bila je odgovarajući donor.
Sada su se počeli pripremati. Cijela procedura bi trajala 14 sati, Kiersten bi provela sedmicu dana u bolnici, izašla bi sa ožiljkom od 12,7 centimetara, ali za nju je to predstavljalo malo žrtvu, da bi ova beba preživjela. Bez daljeg oklijevanja, nastavili su i operacija je prošla glatko i obje su se dobro oporavljale.
Obje i dadilja i sada šesnaest mjeseci stara djevojčica su dobro.
Tako što je svoju ogromnu žrtvu vidjela kao mali gest, Kiesrten je spasila ne samo jedan život, nego cijelu porodicu. Hrabri ljudi poput nje shvataju da sam malo odlučnosti možemo uraditi puno dobroga.
Izvor: magazin.ba

PRIRODNO I SIGURNO: Zasadite crveni luk u plastičnoj flaši (UPUTSTVO)

luk-u-flasi-1
Čak i tokom zimskog perioda možete imati domaći crveni luk ako ga zasadite na naš način. Zasadite crveni luk u plastičnoj flaši, stavite na prozorsku dasku gdje neće smetati i zauzimati puno prostora i čekajte prve izdanke.







Kako da zasadite crveni luk u plastičnoj flaši pronašli smo na Auntiedogmasgardenspot blogu.

Potreban materijal:
– Lukovice
– Plastična flaša
– Zemlja
luk-u-flasi-2
Za početak pronađite malo širu i veću plastičnu flašu od 2 ili 5 litara, dobro je operite i odrežite joj vrh, odmah ispod linije gdje počinje da se sužava.






Na flaši isjecite onoliko rupa koliko lukovica imate i neka budu dovoljno velike da vrh lukovica može proći kroz njih. Kad ste sve pripremili vrijeme je da slažete vaše sadnice.
luk-u-flasi-3
Izvor: lifepressmagazin.com

ČESTO PRAVIM PILETINU NA RAZLIČITE NAČINE ALI OVAJ RECEPT JE NABOLJI I NAJUKUSNIJI: PILETINA U FINOM SOSU


Sastojci
– 500 gr pilećih prsa
– 1 luk
– 2 čehne bijelog luka
– 100 gr putera






– 200 ml vrhnja za kuhanje
– 200 ml milerama
– ½ limuna sok
– so, biber

Način pripreme
Luk sitno isjeckajte pa izdinstajte na puteru dok ne omekša.
Dodajte sitno sjeckani bijeli luk i još kratko prodinstajte.






Dodajte vrhnje za kuhanje i mileram pa pustite da proključa.
Piletinu izrežite na kockice i kratko propržite.
Prelijte sosom i pospite sa malo limuna.
izvor : domacica.com

Spavate na LIJEVOJ strani? Nakon što ovo saznate ODMAH ćete početi!


Spavanje na lijevoj strani je i dalje daleko bolje nego sve ostale pozicije sna u smislu koristi koje ima na naše tjelesno zdravlje.
To nam može pomoći da svarimo bolje i lakše. To poboljšava ukupni digestivni sistem omogućavajući tijelu da izvuče hranjive tvari i odlagaže toksine brže i efikasnije, ali i utječe na našu cirkulaciju i kardiovaskularno zdravlje jer srce bolje pumpa nizbrdo i krv cirkuliše efikasnije natrag u srce.






Ovaj položaj poboljšava funkciju slezene. To rezultira u tome da bolje vrši limfnu drenažu, uz manje stresa i negativnih uticaja na naše zdravlje.
Pokušajte da spavate na lijevoj strani što je prije moguće. Svako od nas ima stalni, preferirani način spavanja i može biti vrlo teško razbiti taj običaj. Trenirajte vaše tijelo da spava na lijevoj strani prebacivanjem na svjetlo koji se nalazi na desnoj strani, gdje spavate.






Dakle, pokušajte da promijenite navike i spavajte na lijevoj strani! To je zdravo za tijelo i vaše kompletno blagostanje, pa zašto ne bi probali?
Izvor: pozivitno

BOEM TORTA (ORIGINAL RECEPT) SA MJERAMA NA KAŠIKE! RECEPT MOJE MAJKE, POSTOJI VISE OD 30 GODINA.. NAJLEPSI KLASIK MEDJU TORTAMA…

Rezultat slika za BOEM TORTA (ORIGINAL RECEPT) SA MJERAMA NA KAŠIKE! facebook
Sastojci
kora
12 belanaca
12 kasika secera
250 gr pecnih mlevenih lesnika
15 gr kakao
1 fil
6 zumanca
6 kasika secera
2 kasike brasna
2 kasike gustina
2 vanil secera
500 ml mleko






2 fil
6 zumanaca
6 kasika secera
4 stangle cokolade
200 gr maslaca
glazura
3 stangle cokolade
3 kasike secera
1 kasika maslaca

Priprema
1.
Belanca i secer umutiti u cvrst sneg, dodati mlevene lesnike i kakao, kasikom lagano sve sjediniti, staviti u najvecu tepsiju i peci oko 30 min na 180 – 200 C. Pecenu koru iseci na 3 dela.
2.






Prvi fil: Zumanca, secer, gustin, brasno i vanil secer pomesati sa malo mleka od onih 500 ml, ostalo mleko staviti da kuva, pa skuvati fil kao za puding. Ohladiti.
3.
Drugi fil: zumanca i secer penasto umutiti pa ih skuvati na pari, pred kraj dodati cokoladu kad se istopi skloniti sa pare fil, ohladiti, i u ohladjen dodati penasto umucen maslac.
4.
Filovati kora – zuti fil – crni fil – kora – zuti – crni fil – kora – glazura
Posluživanje
Ja sam ovaj put pravila 3 odvojene kore, 4 belanca, 4 kasike secera, 80 gr lesnika i 5 gr kakao, a za glazuru napravila ganache od 200 ml slatke pavlake i 150 gr cokolade. Torta je divna, nema kome se ne svidja

REKLAMA KOJA JE MNOGE RASPLAKALA: DJED JE OČEKIVAO DJECU I UNUČAD NA BOŽIĆ, ALI KADA NISU DOŠLI, URADIO JE OVO 😢😢😢


Njemački trgovački lanac Edeka objavio je dirljivu božićnu reklamu iz koje svi možemo izvući veliku pouku.
Koliko je bitno biti porodičan, posjećivati svoje najmilije, naročito kada ostare, ovaj video će vam najbolje pokazati.






Pogledajte kako je ovaj deka natjeraoo porodicu da se okupe za Božić:








LJEKAR JE OSTAO ZAPREPAŠTEN DJEČAKOVIM RENDGEN SNIMKOM – SADA NJEGOVI RODITELJI UPOZORAVAJU DRUGE!


KADA POSTANETE RODITELJI, TADA STE I SVJESNI SVIH DEŠAVANJA I MOGUĆIH OPASNOSTI KOJI SE MOGU DOGODITI VAŠOJ DJECI, A TO SE NALAZI U VAŠEM DOMU. NEKE STVARI KOJE VAM DJELUJU POTPUNO BEZOPASNO, VI U NJIMA POČNETE DA VIDITE OPASNOST PO VAŠE DIJETE.





Novim roditeljima je jako teško da procijene šta bi moglo da bude opasnost po njihovo dijete, svaki roditelj želi svoj dom da maksimalno osigura od svih opasnosti. Ovim roditeljima se desila jako užasna stvar. Naime, njih dvogodišnji sin se igrao kao i ranije, on je skakao po krevetu, a u jednom trenutku, okliznuo se i pao sa kreveta. Situacija je bila alarmantna, jer je bilo daleko gore od obične čvoruge na glavi.





Strašni rendgen snimak je odmah obišao cijeli svijet, a doktori su ostali zaprepašteni prizorom. Utičak se nalazio u dječakovoj glavi, a oni su odmah na operaciju odveli dijete kako bi uspješno izvadili utikač iz njegove glave.
Dječak je uspješno operisan, oporavlja se i nema velikih problema.

NAPRAVITE SAVRŠENE RUSKE KAPE UZ POMOĆ OVOG JEDNOSTAVNOG RECEPTA


Ruske kape ili šubarice jedan su od omiljenih kolača mnogih sladokusaca, a Aleksandra Zobić otkriva čitaocima KUĆE STIL kako da napravite ove savršeno ukusne poslastice, i to korak po korak u video tutorijalu.

Potrebni sastojc

Za kore:
8 jaja
4 supene kašike vode
2 supene kašike ulja
250 gr šećera
250 gr brašna
Pola paketića praška za pecivo
10 gr kakao praha
Za fil:







1 l mleka
200 gr  brašna
400 gr  šećera
aroma ruma
300 gr maslaca

Za ukrašavanje:
100 gr mlevenih orasa
100 gr kokosa u prahu
100 gr čokolade
50 gr maslaca

Način pripreme:
1.      Razdvojite belanca od žumanca, a potom umutite belanca i odmah dodajte žunamca.
2.      Dodajte vodu, ulje i šećer te dobro umutite mikserom.
3.      Pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao prah, a potom dodajte sve zajedno u smesu sa jajima.
4.      Umutite tako dobijenu smesu dok vam svi sastojci još uvek nisu dobro sjedinjeni.
5.      Pripremite veliku tepsiju za pečenje ili pecite koru dva puta u tepsiji veličine 25 cm sa 35 cm.
6.      Pecite na 220 stepeni oko 15 minuta zavisno od pećnice.







7.      Za fil pomešajte šećer i brašno sa malo mleka, a potom dobro umutite mikserom.
8.      Zagrejte malo ostatak mleka, ali ne tako da bude previše toplo, a zatim dodajte smesu sa šećerom i brašnom.
9.      Kuvajte dobijenu smesu dok se dobro ne zgusne, uglavnom između 8 i 10 minuta.
10.  Kada skuvate fil, ostavite ga da se ohladi uz konstantno mešanje.
11.  Kada se fil ohladio, umutite maslac i postepeno dodajte skuvan fil u maslac.
12.  Mutite lagano i dodajte aromu ruma.
13.  Mutite dobijenu smesu mikserom oko 10 minuta dok ne dobijete čvrstu penastu masu.
14.  Kada kora bude pečena iskružite čašom na željenu veličinu te počnite da filujete šubarice.
15.  Filujte šubarice kao na video uputstvo koje sledi na kraju teksta, sa dosta fila, ali bez previše pritiskanja.
16.  Oblikujte fil lepo, uvaljajte u kokos ili mevene orase.
17.  Pomešajte čokoladu i maslac, a zatim dodajte po kašikicu čokolade na svaku šubaricu.
18.  Ostavite da odstoji bar jedan dan u frižideru pre posluživanja.