subota, 8. travnja 2017.

Kada smo ja i moj sadašnji muž prohodali, moj mlađi brat je imao 9 godina’


Kada smo ja i moj sadašnji muž prohodali, moj mlađi brat je imao 9 godina.

Jedne večeri dragi me je dopratio kući i poljubio za laku noć, što je moj braco slučajno vidio. Rekao je svim ukućanima da je seka trudna, naravno moji su poludjeli jer mi je bilo 17.

Trebalo je nekoliko minuta smirivanja da bih im ispričala u čemu je stvar. 8 godina kasnije ja sam zaprave trudna, a mog brata, koji bi imao 17 i bio najbolji ujko ikada, više nema. Luka, nedostaješ.

Prvi komšija mi ima velikih problema. ..


Prvi komšija mi ima velikih problema. I on i supruga su u kratkom roku ostali bez posla, a imaju troje maloljetne djece.

Od jedne fine stailne porodice postali su prosječka. Počeo je da sakuplja željezo, aluminijum, plastiku sve da bi nekako preživio, a po kraju se priča da mu je supruga krenula da se daje za pare. Žalosno kakva smo država. Najgore je što ni ja nisam u mnogo boljoj situaciji, ali na sreću (ružno zvuči) nemem djece, pa mi je lakše.

Ipak neka ljudkost u meni radi i skoro svaki dan ispred njihove kuće bacim po par eura kako bi djeca mogla da pronađu i da se obraduju, a i svoje roditelje, jer čudo je to kako i tako mala djeca osjećaju problem i sve što nađu ili im neko dadne nose ocu.

POGLEDAJTE ZBOG ČEGA JE OVAJ RECEPT BIO NAJČITANIJI NA FACEBOOKU - TORTA SA BANANAMA


Super jednostavna torta, neodoljivog okusa i mirisa. Iznendadit će vas njena jednostavnošs i brzina pripreme.

Odlična tortica za svaku priliku, gdje će svi tražiti komad više. Toplo vam preporučujemo da je već danas napravite i iznendaite sve svoje ukućane.


Djeca će uživati i rado je uvijek jesti. Nadamo se da ćete je već danas probati i zajedno sa vašim najmilijima uživati u ovoj nevjerovatnoj poslastici... :))))

Sastojci:

450 g mljevenog keksa
250 g mljevenih oraha
1,5 kg banana
4 žumanceta
250 g šećera u prahu

250 g putera
100 g čokolade za kuvanje
3 dl slatke pavlake
3 dl soka od pomorandže
sok od jednog limuna


Priprema.

1. Mljeveni keks preliti sokom od pomorandže i dobro izmiješati.

2. Posebno umutiti puter, šećer u prahu i žumanca.

3. Dodati natopljen keks, mljevene orahe i miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa.


4. Pripremljenu smjesu podijeliti na dva jednaka dijela.

5. U kalup za tortu obložen folijom rasporediti polovinu fila od keksa.

6. Banane poprskati sokom od limuna i poslagati preko fila.


7. U drugi dio fila od keksa dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati. Zatim ga rasporediti preko banana i poravnati.

8. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.

9. Gotovu tortu staviti u frižider da se stegne, a potom je izvaditi iz kalupa.


kuhar.ba

U AUGUSTU SAM S DECKOM ISLA NA MORE..INACE..


U augustu sam s deckom isla na more..Inace, u vezi smo 2 i po godine..

Po povratku s plaze bila sma jako nervozna..Cak sam uspjela upropastit i veceru..I onako ljuta sam otisla u sobu i nisam htjela razgovarati s njim. Spremio se i rekao: idem do mjenjacnice.. Nisam htjela ni da mu cao kazem. Za nekih sat vremena, nazvao me da sidjem do plaze..

U pijesku je pomocu svijeca napravio ogromno srce, a unutrasnjost srca je ispunio laticama ruza.. Tu noc me zaprosio.. Volim ga vise od svega 🙂

TORTA SA PLAZMOM KOJOJ NEĆETE MOĆI ODOLJETI NI NAKON 2 KOMADA!


Sastojci:
Za koru:
– 7 jaja
– 200 gr secera u prahu
– 200 gr putera
– 200 gr cokolade za kuvanje
– 100 gr mlevenog Plazma keksa


Za fil:
– 6 jaja
– 200 gr secera u prahu
– 180 gr cokolade za kuvanje
– 200 gr putera
– 200 gr pecenih mlevenih lesnika, a moze i badema
– 3 kesice slaga
– 1 litar slatke pavlake

Priprema:
Umute se prvo 7 belanaca sa malo soli (prstohvat). U drugoj ciniji se umuti puter sa secerom u prahu, a onda se doda jedno po jedno svih 7 zumanaca.
Zatim se doda otopljena cokolada. Sad se ubacuju belanca, ali tako da se umesaju kasikom, nikako mikserom. Kada se umesaju belanca, doda se mleveni Plazma keks, takodje se mesa samo kasikom
Od ove kolicine treba ispeci 4 korice. Ja pecem u plehu cije su dimenzije 35×25 cm, a za jednu koru sipam 7 kasika smese.
Stavim pek papir. A onda u rerni malo smlacim pleh, pa sipam smesu. Dobro je kada je pleh mlak, jer se smesa malo otopi, pa se lako razvuce po plehu. Pece se na 150 stepeni, otprilike petnaestak minuta. Kada se ispeku, korice budu tvde, ali ne brinite, omeksace pod filom.


Jaja se umute sa prah secerom i to se onda kuva na pari. Kada se skuvaju, doda se cokolada za kuvanje. Ostavi se da se ohladi, a onda se sastavi sa umucenim puterom, a na kraju se dodaju, peceni i mleveni lesnici.
Umuti se 1 litar slatke pavlake sa 4 kasike secera. Negde ima da se kupi i vec zasladjena slatka pavlaka, tako da nju ne treba sladiti.
Redja se: kora, fil od cokolade, pa slatka pavlaka. I na cetvrtu koru odozgo se stavi cokoladni fil, pa slatka pavlaka. Torta se na kraju cela premaze umucenim slagom.
Izvor: coolinarika.com

KOLAČ BEZ BRAŠNA I ŠEĆERA SVETSKI HIT...BAŠ, BAŠ DOBAR DESERT! (RECEPT)


Sastojci:
– 4 jaja
– 2 pomorandže
– 200 oraha ili badema ili lešnika ili kokosa
– pola kašičice sode bikarbon


Za fil:
– 100 grama crne čokolade
– 200 ml neutralne pavlake za kuvanje.
Priprema:
Pomorandže prvo potopite u rastvor sode bikarbone i ostavite da odstoje pola sata. Zatim ih kuvajte oko pola sata dok ne omekšaju. Sameljite ih dobro u blenderu, dodajte jaja i orašaste plodove predhodno samlevene, te malo sode bikarbone. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.


Na ringli prokuvati neutralnu pavlaku pa u nju dodati čokoladu dok se rastopi. Preliti gotov i prohlađen kolač. Rashladiti u frižideru i poslužiti.
Izvor: stil.kurir.rs

JUTROS SAM BILA U MARKETU I DOK SAM ČEKALA NA KASI U REDU, ISPRED MENE SU STOJALA 2 STARIJA MUŠKARCA...


Jutros sam bila u marketu i dok sam čekala na kasi u redu, ispred mene su stojala 2 starija muškarca, od nekih 50-ak godina. U tom trenutku jednom od njih zazvoni mobitel, prvo sam se iznenadila kakav star mobitel ima, prahistorija, a kada se javio počeo je da sav sretan govori: “ma bravo ljubavi tatina! Bravo srce tatino najljepše i najpametnije!!! bolju vijest nisam mogao da čujem” Nakon što je završio razgovor tom čovjeku do sebe je sav sretan rekao KĆERKA MI DALA USLOV ZA DRUGU GODINU FAKULTETA…

POLOŽILA NAjTEŽI ISPIT! CIJELi DAN RAZMIŠLJAM O TOJ SITUACIJI, KAKO LJUDE MALE STVARI MOGU USREĆITI IAKO ŽIVE NA GRANiCI SIROMAŠTVA… Ja i moja porodica imamo baš mnogo novca, ali mog tatu u životu nisam vidjela da je ni blizu sretan kao onaj šovjek iz marketa. Čudno će da zvuči, ali nekako sam ljubomorana na onog čovjeka, iako je siromašan.

Voljela bih da barem jednom u životu osjetim da je tata baš ponosan sa mnom, ali ne vjerujem da će se to ikada desiti.