petak, 2. ožujka 2018.

OŽENIO ME JE, IAKO JE ZNAO PRAVU ISTINU O MENI, KOJA JE ŠOKIRALA ČAK I DOKTORE



Kristina Savić (31) iz Duvaništa kod Šapca imala je svega 17 godina kada su ljekari otkrili da se rodila bez materice, organa bez koga ne može da postane majka.

Surogat materinstvo ili presađivanje materice jedine su joj opcije koje, nažalost, u Srbiji još uvijek nisu dozvoljene. Ona je jedna u 5.000 žena, koje se rode bez materice, sa takozvanim Majer Rokitanski Kuster Hauser sindromom, a to je stanje koje karakteriše nedostatak materice i dijela vagine.


Rođena je kao blizanac i ovakav poroblem mnogo češće se javlja kod njih. Na svu sreću, njena sestra nema ovaj problema, dok Kristina ima samo vaginalni kanal i zdrave jajnike. Jednom mjesečno joj rade hormoni i imao osećaj kao da ima ciklus. Da je na neki način obelježena, kako objašnjava, saznala je sasvim slučajno. Od roditelja je krila da još nema menstrualni ciklus. U jednom trenutku su i oni shvatili da sam već u godinama kada je trebalo taj period da dođe, pa me je tata odveo kod ljekara. Sjećam se da je ljekar zvao svoju kolegenicu i gledali su me oboje u čudu – priča Kristina na početku razgovora. Tada tim novim saznanjima nije pridavala veliku važnost, niti je razmišljala da će je jednog dana to najviše boleti. Njeni roditelji su vest tragično shvatili i vidjela je da zbog toga pate.


Tek kada su moje drugarice počele da se udaju, rađaju decu, krenula sam i ja da razmišljam o svemu. I onda kreće taj bol, prepispitivanja. Često sam se pitala ko sam ja. Da li sam uopšte žena – pojašnjava Kristina. Kako je bivala sve starija, sve joj je bilo teže. Najviše su je pogađale i teško joj padale priče okoline, poput onih – “neće se nikad udati”. A onda je upoznala Nebojšu (34) s kojim se zabavljala četiri godine i sada su već šest godina u braku. Roditelji su uvek mi govorili da pričam samo istinu jer će se naći neko ko će da me voli ovakvu kakva jesam. I sada nakon svih ovih godina, nikada mi nije prebacio. Ja sam ga u kriznim trenucima pitala zašto me je oženio, ali njegova ljubav je bila jača od svega toga – kroz osmeh kaže Kristina. Objašnjava da je teško ustajati ujutru bez obaveza i da se oseća nepotpuno i prazno. Smatram da imam pravo da se lečim od steriliteta. Ako je surogat materinstvo moj lijek, onda kao građaninu ove zemlje na to imam pravo – ističe Kristina.

Druga opcija joj je presađivanje materice, ali kod nas ni ova opcija nije dozvoljena, jer još nije dozvoljeno da se materica transplantira. Uteha devojka iz Amerike sa sličnim problemom

Poremećaj sa kojim se suočila Kristina ima jedna u 5.000 žena. Kristina ne poznaje nijednu ženu koja ima ovaj problem u Srbiji, a uteha joj je jedna devojka iz Amerike koja ima sličan problem.


Rešenje u Građanskom zakoniku Predloženo rešenje za Kristinin nalazi se u nacrtu Građanskog zakonika, u kome se pominje surogat majčinstvo. Po nacrtu zakonika, ako se surogat majčinstvo legalizuje, ono bi bilo dozvoljeno samo sklapanjem ugovora između državljana Srbije ili osoba koje borave u Srbiji najmanje tri godine, u cilju sprečavanja “reproduktivnog turizma”, odnosno zloupotrebe da stranici dolaze u Srbiju u potrazi za surogat majkom.

ispovesti.com

DA LI IMATE OVAKVU VEOMA UPORNU I DOSADNU DLAKU NA BRADI - EVO ŠTA TO ZAPRAVO ZNAČI



Dlaka na bradi je stvar o kojoj žene ne govore, pa svaka od nas misli da se to samo njoj dešava. A to je zapravo više nego uobičajena pojava među ženama.


Ova dlačica nam jednostavno konstantno bode oči, i smeta nam. Iako je konstantno depiliramo, sjeckamo, brijemo, ona se svaki put vraća sve jača i veća, te samim time sve brže raste.

– Maljavost brade je kombinacija gena i hormona. Rast dlačica na brani uzrokuju muški hormoni u našem tijelu u kombinaciji sa ukupnim balansom hormona.

U zavisnosti od toga koliko su vam folikuli dlaka osjetljivi na hormone, pojaviće vam se više ili manje dlaka, a sama osjetljivost zavisi od hormona. U suštini, ako vam baka ima malje na bradi, vrlo je vjerovatno da će isti problem zadesiti i vas.


Malje na bradi rastu u svim životnim dobima, ali one ozbiljnije malje pojavljuju se u srednjim godinama.

KAKO IH SE NAJLAKŠE RIJEŠITI?

Pinceta vam je najbolja opcija ako se borite sa jednom, dvije dlačice. Ako je u pitanju čitav busen, možete da razmislite i o laserskom uklanjanju dlaka.


VAŽNA STVAR

Malje na bradi dešavaju se i ženama koje imaju potpun hormonalni balans. Međutim, ako se uz te dlačice borite i sa neredovnim menstruacijama, pojačanom maljavošću na cijelom tijelu i aknama, moguće je da patite od policističnih jajnika, pa bi trebalo da se konsultujete sa ginekologom.

narodnamedicina.info

OD MARTA, 2018. GODINE GRAĐANI SA PROSTORA NEKADAŠNJE JUGOSLAVIJE BEZ EU PASOŠA I BEZ VIZE ĆE MOĆI RADITI U NJEMAČKOJ - OTKRIJTE O ČEMU JE RIJEČ



Zbog promjene zakona o zapošljavanju u Republici Njemačkoj do daljnjeg je obustavljeno zapošljavanje građana s teritorije bivše Jugoslavije..


U ovom momentu građani bez pasoša EU neće moći da se zaposle,ovo važi za građane sa srpskim, bosanskim i makedonskim pasošima bez obzira za koji posao žele aplicirati.

Ovo se odnosi na sve poslove bez obzira da li želite aplicirati kao medicinar,građevinac,spremačica ili nešto sasvim drugo.

Od 01.03.2018 stupa na snagu posve novi zakon o zapošljavanju, koji će svima sa područaj nekadašenje jugoslavije odgovarati, i po kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u Evropskoj uniji moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.


Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize.

A pronalaženje sigurnih poslova će i dalje biti preko agencija kao i do sada. Trenutno se mogu zaposliti samo građani sa EU pasošima.

Ovu informaciju će do kraja 11. mjeseca potvrditi i zvanične institucije..


Ovu informaciju podupire činjenica da Njemačkoj osim što manjka 100.000 radnika u medicinskoj branši. U ostalim branšama fali i do pola miliona radnika te im ekonomija trpi..

(ispredsvih) / foreignpolicy.com

OTIŠLA JE U NJEMAČKU I POBJEGLA NAKON MJESEC DANA, A EVO I ZBOG ČEGA




Claudia Hoffmann, mjesec dana provela je u Njemačkoj u potrazi za poslom iz snova, ali nakon tih mjesec dana, spakovala je kofere i odlučili da se vrate kući. I to je bila dobra odluka.


Danas ima svoju firmu i njen rad je priznat, i veoma cijenjen.

Njena firma, poznata je po tome, što pravi kolače, za apsolutno sve vrste proslava, i njeni kupsi su veoma zadovoljni uslugom koju svakodnevno pruža.

Na pokretanje vlasititog posla, odlučila se nakon brojnih prijatelja i rođaka koji su je zamolili, na temelju dobrih iskustava, odnosno njenih pečenih torti i kolača za različite prigode, koje su imali priliku probati.


“Koristim uglavnom stare recepte od bake i mame i sve pripremam od domaćih sastojaka. U mojim kolačima nema vještačkih aroma, ili bilo čega drugoga, a da nije potpuno prirodno. Najveća razlika u mojim kolačima je u tome što isklučivo pravim tradicionalno, i ne odstupam od stare recepture.

Čak i kore za pite sama pravim. U ponudi imam 43 vrste različitih kolača. Potražnja je odlična pa sam evo, za Božić ispekla preko 150 kilograma raznih kolača i desetak torti.


Radim isključivo po narudžbi za građane. Želim uspostaviti suradnju s trgovinama i hotelima, a vjerujem da ću jednog dana imati mnogo veće tržište, i moji kolači će biti u cijelom svijetu prepozatljivi”, kazala je Claudia, dodajući kako planira na proljeće proširiti i modernizirati prostor u kojem radi.

Savjet svima koji se bave ili se žele baviti ovim poslom jeste, da uvijek koriste prirodne sastojke, a ne kojekakve arome i dodatke, koji mogu naštetiti vašem zdravlju. Čak i kada je šečer u pitanju, nikada nemojte pretjerivati sa njim u kolačima, jer umjesto šećera uvijek možete ubaciti neko voće koje će zamijeniti šećer i vašem kolaču dodati još ljepši okus.

korisnisavjeti92.blogspt.ba

NEKOLIKO DANA TJERAM SVOJU GLUPU KĆERKU DA ABORTIRA...




Već nekoliko dana tjeram svoju naivnu kćerku da se “riješi” neželjene bebe, i da abortira, ali me uporno odbija.

Glupača ima samo 17 godina i ostala je trudna kako bi odvojila oženjenog muškarca od žene i misli da će zbog njene trudnoće nju da oženi. Pa nemam riječi, zar je moja kćerka, koju sam toliko godina odgajala na to spala, i to tako nisko. Čovjek da ne povjeruje šta je odgojio na kraju.


Već je duboko u trećem mjesecu i sve je manje vremena da svoj život ne uništi. Moj muž još ništa ne zna, a ako sazna bolje da nas nema i nje i mene.


Cijelo vrijeme sam bila uz nju, “pokrivala” je kada se nalazila sa tim muškarcem, ono mislila sam proći će je, ali ona skroz popudalila i sada mi ovako vraća. Ona bebu mora pobaciti i zbog toga sam odlučila da sutra odem kod ginekologa i da se raspitam kako da ovaj problem riješim.

Ni sama ne znam šta da radim, ima nekih “babskih recepata” ali bojim se da joj ne ugrozim zdravlje i život. U kakav nas problem stavi ni sama nije svjesna.


Kada bih joj mogla da objasnim, kada bi shvatila da je taj nejn neće nikada prihvatiti kao ženu, da nikada neće ostaviti porodicu koju ima zbog nje, a iskreno ni ja nisam za to da se uda za njega… 30 godina je stariji od nje, nema tu života, ovako provod, avantura i to podržavam, JEDAN JE ŽIVOT, ali na tome se morala glupača zadržati.

ispovesti.com