nedjelja, 25. veljače 2018.

NAPRAVITE NAJBOLJI DOMAĆI HLJEB, NEVJEROVATNOG OKUSA I OMAMLJIVOG MIRISA


Nema ništa ljepše od lijepog svježeg domaćeg hljeba i njegovog prijatnog mirisa koji se širi kućom na sve  strane. Uz taj hljeb, rado volimo jesti apsolutno sve, pa čak i onda kada nismo gladni, jednostavno nas sam i miris i pomisao na njega omamljuje.


Ukoliko volite domaći hljeb i želite ga napraviti, slijedite recept ispod, i na kraju uživajte zajedno sa svojom porodicom u svim njegovim čarima.

Sastojci

250 gr integralnog brašna
250 gr bijelog brašna
1 prašak za pecivo (10 gr)
1 kašika meda
2 kašičice soli
3 kašike maslinovog ulja
300 ml mlake vode


Način pripreme:

Zagrijte rernu na 250 stepeni. Pomiješajte sve suhe sastojke, pa dodajte ulje, vodu i med. Kašikom, ili rukom dobro promiješajte da se svi sastojci sjedine, i  podijelite na 2 dijela.

Ako je potrebno dodatno malo pospite brašna po površini kako biste mogli da izvadite tijesto i oblikujete ga.


Stavite na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite 15-ak minuta, sve dok korica ne postane čvrsta i braon.

Prijatno!



kucasnova.com

GOSPOĐO, DANAS STE MIRISALI KAO NEKADA MOJA VOLJENA MAJKA - POTRESNA PRIČA JEDNE UČITELJICE


Zvala se gospođa Nada. Prvog dana školske godine u petom razredu svojim učenicima ispričala je jednu laž. Poput većine učiteljica rekla je djeci da ih sve podjednako voli. Ali, to je nemoguće jer je u prvom redu za klupom na svom mjestu sjedio dječak, po imenu Marko.

Gospođa Nada je promatrala Marka prethodne godine i primijetila da se rijetko igra sa ostalom djecom, odjeća mu je neuredna i da se ne kupa redovno.


Marko je također znao biti neugodan. Došlo je do toga da je gospođa Nada zaista uživala da piše velike masne jedinice crvenom hemijskom olovkom na njegovim zadacima.

U školi gdje je gospođa Nada predavala, nastavnik je na kraju godine bio dužan da prije nego što napiše svoje mišljenje o svakom učeniku, pročita mišljenja ostalih nastavnika od prethodnih godina.

Gospođa Nada je ostavila Markov izvještaj za kraj. Kada ga je pročitala doživjela je veliko iznenađenje. U prvom razredu, za Marka je pisalo, “Marko je bistro dijete i uvijek se smije. Uredan je i lijepo vaspitan. Pravo je zadovoljstvo poznavati ga”. U drugom razredu, “Marko je odličan učenik, svi ga vole, ali ima problema kod kuće jer mu je majka neizlječivo bolesna”.


U trećem razredu, “Teško je podnio smrt svoje majke. Trudi se koliko može, ali njegov otac uopšte ne obraća pažnju i ako se nešto ne promijeni, to će se loše odraziti po njega”. U četvrtom razredu, “Marko se povukao u sebe i ne pokazuje interes za školu. Nema mnogo prijatelja i ponekad spava na času”.

Gospođa Nada je sada shvatila u čemu je problem i postidjela se. Još joj je gore bilo kada su joj učenici donijeli božićne poklone umotane u ukrasne papire, svi osim Marka koji je svoj poklon donio nespretno umotan u običnu papirnatu kesicu.

Gospođa Nada je uz veliki napor otvorila baš njegov poklon između svih ostalih. Neka djeca su se počela smijati kada je otkrila ogrlicu od plastične imitacije kamenja, gdje su neki vidno nedostajali, kao i do pola ispunjenu bočicu parfema. Utišala je dječiji smijeh tako što je rekla da je ogrlica predivna i stavila je oko vrata, a parfem je stavila sebi na ruku.


Marko je ostao posljednji poslije škole da bi joj rekao:

“Gospođo Nado, danas ste mirisali kao nekada moja majka.” Pošto su djeca otišla, plakala je skoro sat vremena. Od tog dana je prestala predavati djeci. Umjesto toga počela je učiti ih. Gospođa Nada je obratila posebnu pažnju na Marka. Kako je radila s njim, tako je živnuo. Što ga je više poticala, brže je napredovao. Na kraju godine Marko je postao jedan od najboljih učenika u razredu. Pored toga što je slagala da podjednako voli svu djecu Marko je postao njen omiljeni učenik.

Sljedeće godine je pronašla Markovu poruku da je ona i dalje najbolja učiteljica koju je imao u svom životu. Šest godina je prošlo prije nego što je dobila novu poruku od Marka. Napisao joj je da je završio srednju školu, treći u generaciji, ali da je ona i dalje najbolja učiteljica u njegovom životu.


Poslije četiri godine, dobila je još jedno pismo da mu je ponekad bilo teško, ali je završio fakultet sa najboljim ocjenama. Uvjeravao je gospođu Nadu da je ona i dalje najbolja učiteljica koju je imao u svom životu. Pismo je bilo potpisano sa dipl. ing.

Ali, ovdje nije kraj priči. Stiglo je još jedno pismo tog proljeća. Marko je rekao da je upoznao jednu djevojku i da će se vjenčati. Objasnio joj je da mu je otac preminuo prije nekoliko godina i pitao je gospođu Nadu da li bi pristala da na vjenčanju sjedne na mjesto obično rezervisano za mladoženjinu majku.

Naravno da je gospođa Nada pristala. I kao što već pogađate, stavila je onu ogrlicu i onaj parfem. Zagrlili su se i Marko joj je šapnuo: “Hvala gospođo Nado što ste vjerovali u mene. Hvala vam mnogo što ste mi omogućili da se osjećam posebnim i da mogu postići nešto u životu”.


Gospođa Nada, je sa suzama u očima, šapnula: “Marko, griješiš, ti si taj koji mi je omogućio da postignem nešto u životu. Prije tebe ja nisam znala kako da učim druge”.



haber.ba

OTIŠLI SMO U PARK SA MALOM BEBICOM, PORED LJULJAŠKE STAJAO JE DJEČAK KOJI...



Bio je predivan dan, pa ssmo otišli u park i poveli našu malu bebu, koja je imala nekih četrnaest mjeseci. U blizini jedne prazne ljuljaške stoji dečak koji nema više od 7 godina.


Prilazim i stavljam bebu na ljuljašku, a on u ruci drži pola pakovanja keksa i nudi moje dijete. Pruža ruku meni da uzmem i tada vidim da su mu ručice prljave, jakna pocepana a pantalone pohabane.

Uzimam keks i dajem svom detetu.

On pridržava ljuljašku i pomaže mi da je ljuljam. Pita me koliko je sati? Da li ima 12? Odgovaram mu da nema i pitam ga da li će u 12 roditelji doći po njega.


Kaže mi da mu je čika iz obližnje pekare rekao da dođe u jedan. Svakog dana ide u tu pekaru, odnese džak sa đubretom do kontejnera, a on mu zauzvrat da dve kese starog peciva.

Ne mogu da vam opišem kolika me je tuga oblila u tom trenutku!

Pitam ga da li je gladan i da li bi zelio da mu kupim neko pecivo ili sokić, a on sleže ramenima i kaže mi:”ako hoćeš” uz stidljivi osmeh.


Iste sekunde odlazim do pekare i kupujem mu virše s hrenovkicama, jogurt i neki sokić. Vraćam se i dajem mu, a on zanijemio od iznenađenja i sreće...

NIKADA U ŽIVOTU NEĆU ZABORAVITI NJEGOV OSMEH, KOJI JE BIO NAJLJEPŠI KOJI SAM DO SADA VIDIO, PUN ZAHVALNOSTI I SREĆE.

Ne znam, stvarno bi voljela pomoći tom malom dječaku, i vjerujte da ću naći neko pravno rješenje, kako bi mu pomogla, da ima svoj dom, i hranu...

ispovesti.com

UPOZORENJE - SAMI STE ODGOVORNI ZA UNIŠTAVANJE VAŠE PSIHE, ZA OVIH 9 STVARI NE TREBA SE NIKOME PRAVDATI!



Nekada radimo neke stvari koje samo činimo da bi drugim ljudima ugodili. Da li se mi poslije toga osjećamo lijepo i dobro? Zapitate li se kad?

Neke stvari radimo protiv sebe, a to ne trebamo. Ne samo to, nikom mi ne trebamo da se pravdamo.



David Wiliam je na sajtu lifehack.org naveo situacije koje mi radimo, a one su samo naš lični i intimni izbor. 

Poznati bloger i psihijatar je rekao da mi nismo dužni nikome da se pravdamo za neke stvari iz života…

– ne pravdajte se nekome zbog životne situacije, nije bitno da li se vi viđate sa bivšim ili bivšom ili ako živite sa roditeljima, a prešli ste tridesetu. Nikome niste dužni da se pravdate



– nemojte da se pravdate zbog nekih svojih prioriteta, jedinstveni smo i imamo različite vrijednosti, kao i želje i snove

– nemojte da se pravdate zbog nekih svojih djela, ako vam nije stalo do nečega, ne pravdajte se nekome

– nemojte da se pravdate nekome ako vam je potrebno vrijeme da budete sami



– nemojte da se pravdate zbog nečega što drugi kažu

– zbog svog fizičkog izgleda nemojte da se pravdate

– nemojte nikome da se pravdate jer ste sami, nije biti sam u životu poremećaj

– nemojte da se pravdate zbog toga što ne vjerujete sve drugima što kažu



– nemojte nekome da se pravdate zbog toga da li ćete imati ili ne djecu, odnosno kada ćete raditi na tome. Niste dužni nikome da se pravdate

Dobro zapamtite ove stvari, niste vi nikome ništa dužni da se pravdati, nikome niste dužni polagati račune, osim samome sebi. Nema potrebe da dijelite vaši intimu, ili slične situacije iz privatnog života. sve što uradite, vaš je izbor, bio on loš ili dobar...



uspesnazena.rs / lifehack.org

OTIŠAO HASO KOD PSIHIJATRA - DOKTORE MOJ NAMJEŠTAJ GOVORI




Haso kod psihijatra:

Doktore, ponekad mislim da moj nameštaj govori, čujem ga kako lijepo priča, kažem vam...


Doktor će na to:

Kako to mislite gospodine Haso? Kako namještaj govori s vama?


Pa lijepo moj doktore.


Spavam ti ja tako sa mojom voljenom ženom i kao kroz san čujem kako orman u našoj spavaćoj sobi kaže:

“Mislim da je ovaj tvoj konačno zaspao”.


A moja žena će njemu na to: “Izgleda da jeste, i bilo je vrijeme”.

Onda orman kaže njoj: “Dobro, idem ja polako.”


I tu ti ja onda totalno poludim, pa mu kažem: “Nećeš ideš ti nikud. Još ja te nisam ni otplatio, a ti bi da zbriše, e nećeš...!”

komicnistatusi.com / ekskluzivni.info

RIJEŠITE SE NEPRIJATNOG SMRADA NOGU I ZADAHA, UPALE GRLA, GASTRITISA, STOMAČNIH TEGOBA, CURENJA NOSA, BORA...


Potopila je svoje noge na nekoliko minuta u sirće i kada ih je izvadila desilo se nešto nevjerovatno...

Zašto trošiti novac na razne hemikalije i preparate za njegu nogu i kože, kada je sirće sve sto vam treba, za aspsolutnu njegu vaše kože, i kompletnog zdravlja.


Jabukovo sirće je nešto posebno, što nam je priroda podarila, stoga iskoristite ga za dobrobit vaše kože i zdravlja.

1.Upala grla

2. Gastritis i bolovi u stomaku

3. Zapušen nos


4. Mnoge esavršenosti na koži

5. Loš zadah

6. Neprijatan miris stopala


7. Fleke i bore

8. Fleke na nameštaju

infosavjetnik.com

ČUVALA SAM SE 23. GODINE, KAKO BI STUPILA U BRAK NEVINA, A ONDA NAKON ODNOSA S MUŽEM, DESILO SE...



Imala sam 23. godine, i udala sam se potpuno nevina. Nakon što sam spavala sa svojim suprugom, danima sam osjećala nelagodu i peckanje.


U početku sam mislila da to tako treba da bude, ipak prvi mi je puta da imam odnose, ali kada sam otišla ginekologu rekao mi je da sam dobila neku spolnu bolest.

Grozno, zamislite kako mi je bilo, toliko godina sam se čuvala, nisam imala udnose, udala se nevina za čovjeka kojeg sam smatrala idealnim muškarcem, muškarcem svojih snova, a on mi donio, od ko zna koga neku boleščugu.


Bila sam bijesna, čim sam došla kući na sav glas sam ga napala, on je samo ćutao, dok je njegova mama, moja svekrva,

“PAMETNA ŽENA” optužila mene da sam ja zarazila njenog sina, mnogo ružne riječi mi je izgovorila. Toliko me je isprovocirala da sam da sam imala neopisivu želju da joj se osvetim na najgori mogući način.


To sam uradila tako što sam krišom ušla u njenu sobu i sve gaćice koje je imala u ladici dobro, al baš dobro natrljala od moju zaraženu nevinu macu.

Danima me je mučilo, svrbilo, bolilo, ali zadovoljstvo kada vidim kako se i ona drpa, i steže lice od bola je nešto neopisivo. Najbolje od svega je to što nikada nije smjela ništa reći za to jer bi time priznala da je i njena zaražena.

ispovesti.com / komicnistatusi.com

MISLILA JE DA IMA NAJSAVRŠENIJI BRAK POPUT BAJKE, A ONDA JE DOBILA PISMO OD SVEKRVE, NAKON TOGA SVE SE SRUŠILO POPUT KULE OD KARATA I NESTALO...




Adrian Linham (43) tri godine je bio u vezi sa Hayley Totterdell i redovno je viđao, dok je njegova supruga Liz (37), s kojom je u braku već punih sedam godina, mislila da imaju sretan brak.


Međutim, on je oženio svoju ljubavnicu.

Adrian je često išao poslom u Bangor, te mu je naravno supruga na sve to povjerovala. Na svojim poslovnim putovanjima je ostajao čak i po nekoliko sedmica, ali na kraju su ta putovanja zapravo bila pokriće za nešto sasvim drugo.

Adrian je cijelo vrijeme zapravo provodio sa svojom suprugom Hayley, a čak je i svoj medeni mjesec sa novom suprugom proveo, upravo na isotm mjestu, gdje je proveo i sa prvom gospođom Linham.


Kada se vjenčap sa Hayley, njegova kompletna porodica je bila prisutna, neznajući da je on zapravo već oženjen sa Liz.

Liz, apsolutno nije imala predstavu o ovome sve dok nije dobila pismo od njegove majke, u kojem joj govori kako joj je zaista žao što su se ona i njen sin Adrian razveli, i št se Adrian ponovo drugom oženio.


Liz je cijelo tosaznanje i više nego šokiralo, pa je odlučila malo svog supruga istražiti na internetu, gdje je pronašla na desetke fotografija supruga, kako se smiješi sa drugom ženom.

Samo 12 sati nakon što je izgubila bebu, Adrian ju je ostavio kako bi bio s Hayley.


Adrian je sada zatvoren na 18 sedmica zbog bigamije.

kurir.rs

UDALA SE ZA SVOG VLASTITOG SVEKRA, ZATO JER JE NJEGOVA PENZIJA ČAK 800 EURA!



Magdalena Simić, razvela se od svoga muža, jer nije mogao naći prikladan posao, nakon to se vratio iz inostranstva.


Međutim, ona je na kraju odlučila, kako bi joj najbolje bilo da se uda za svoga svekra, koji ima 72.godine, te naslijedi njegovu penziju, koja iznosi 800 eura.

Muž bez posla, ona bez posla, živjeli su od svekrove penzije. Dogovorili su se da ona brine o njemu dok ne umre.


Govori kako se između nje i svekra nista nije promenilo, da i dalje spava sa mužem, a po selu se svašta priča.

Nije mala penzija i žalosno je da propadne, jer smo mi bez posla – rekla je Magdalena. Jasno nam je da selo svašta priča ali u takvoj smo situaciji da nemamo drugog izbora.


Ovako će nam barem biti osigurana neka budućnst, a nadam se da ćemo se mi u međuvremenu snaći, i početi raditi neki pristojan posao, i imati prihvatljivu platu od koje se može živiti.

kurir.rs

PORODIO SAM DANAS JEDNU TRUDNICU, I TO MI JE NAJTUŽNIJI DAN U ŽIVOTU



Status jednog doktora odjeknuo je Srbijom i mnoge naterao da se zamisle nad surovošću sudbine koja i najlepši trenutak rađanja novog života ponekad oboji najstrašnijom tragedijom.


Danas je najtužniji dan u mom životu. Kao doktor porodio sam puno trudnica i svaki put kada uđem u rađaonu molim Boga da nagradi sve majke.

Bol koji žene podnose u rađaoni je neopisiv i on ne uključuje devet mjeseci trudnoće. Prolaze kroz puno toga samo da bi na svijet donijele novi život.


Danas sam plakao jer sam izgubio jednu ženu, ne molimo se za ovakve stvari ali ponekad Bog ima drugačije planove. Zašto je slučaj ove žene bio tako bolan? Ona nije mogla imati djece 14 godina! Pokušali smo IVF i puno drugih metoda koje su poznate čovjeku, žena je prošla kroz puno toga.

Na kraju Bog je počastio, bilo je to iznad nauke i ljudskog znanja. Bila je trudna uprkos tome što što je imala ciste na jajnicima i punu maternicu mioma. Njeni miomi su počeli da nestaju i sve je bio u redu, znao sam da će Bog uraditi ono što nama izgleda nevjerovatno iz svoje veličanstvenosti i milosti.


Nakon devet mjeseci, došlo je vrijeme poroda, njen muž je doveo u bolnicu i brzo sam ostavio sve što sam radio kako bih je posjetio. Satima se porađala, nakon sedam sati bilo je toliko bolno da sam odlučio da je otvorim.

Izgubili smo je, ali beba je bila živa. Prije nego što je umrla, držala je bebu u rukama i nasmiješila se, rekla ”Bog je najveći” i onda je umrla.

Bio sam potrešen i tužan, otišao sam do njenog muža da mu kažem šta se dogodilo, a nakon što je čuo onesvijestio se, njegov sretni dan se pretvorio u tužni.


Danas smo izgubili jedan život rađajući novi. Molim vas poštujte žene, jer one prolaze kroz dolinu smrti samo da bi donijele novi život. Poštujte svoje žene!

Nositi bebu devet mjeseci nije šala, a porađati se satima samo da bi rodila vaše dijete je velika žrtva. Molim Boga da zaštiti svakoga ko čita ovo, a naročito trudnice, molim vas da budu u vašim molitvama.


Molim vas, ako imate problema sa svojom majkom i odbijate da je nazovete, molim vas sada je nazovite! Ona je prošla kroz puno toga da bi vas rodila!

kurir.rs

TAJNI RECEPTIĆ ZA NAJBOLJU ŠAMPITU KOJU STE PROBALI - GOTOVA ZA 15 MINUTA



Donosimo vam receptić, pomoću kojeg ćete napraviti najbolju šampitu koju ste ikada probali. Vrlo je jednostavna za napraviti, tako da ćete bez problema imati savrenu poslasticu za tili čas. Uvijek je možete poslužiti vašim gostima, ili na nekom prijemu, jer teško da ćete nekoga naći a da ne voli ovu staru i svima nam poznatu poslasticu. Šampita je ipak šampita, jedinstvena po mnogo tome :)))



Sastojci:

– 9 piškota

– 1 šoljica kafe

– 3 bjelanca

– 1 vanilin šećer

– 100 gr šećera

– 50 ml vode



Priprema:

Kora:

3 piškote umačemo u kafu, a potrebno ih je ukupno 9 za tri šampite.

Fil:

3 bjelanaca dobro umutiti sa vanilin šećerom. Skuhati šerbe od 100 gr. šećera, 50 ml. vode, pa vrelo šerbe dodavati polako u bjelanca i sve dobro umutiti. Mutite dugo sve dok se ne stvori jako gusta smjesa.


Smjesu vaditi kašikom, stavljati na piškote i oblikovati šampitu. Šampitu posuti kakao prahom i poslužiti. Napomena:

Ovo je mjera za 3 šampite, ukoliko hoćete veću količinu povećajte sastojke. Nadamo se da ćete uživati u ovoj jedinstvenoj poslastici :)))

Izvor: domaci-kuhar.com

PROŠLI MJESEC SMO PREKINULI, JER SAM GA PREVARILA SA NAJBOLJIM DRUGOM, A JUČER SAM SAZNALA KAKO SAM TRUDNA...



Prije pa nekih mjesec dana sam raskinula sa momkom, a jučer sam saznala kako sam u drugom stanju, odnosno trudna.

Zajedno smo bili pet godina, međutim saznao je da sam ga prevarila sa njegovima najboljim drugarom, i nakon toga nije sa mnom želio apsolutno ništa, jer nije mogao preći preko toga.


To se desilo prije 2 godine i kunem se svim na svijetu samo jednom, bila sam pijana i, jednostavno nažalost desilo se.

Odma juče, čim sam saznala za trudnoću pozvala sam mog bivšeg i saopšila mu da sam trudna.


Imam 20 godina i tražila sam od njega da podijelimo troškove abortusa, jer sam suviše mlada da bih sebi na taj način “uništila” život, a on mi je tada rekao da sam luda i da to ne dolazi u obzir.

Prišao mi je, zagrlio me i prošaputao, I ONAKO SAM RAZMIŠLJAO DA TE POZOVEM. BEBA JE ZNAK I DAR OD BOGA.

Sedeće sedmice ćemo organizovati vjenčanje. Želim, da naš dar od Boga, zaštitimo od kojejakvih glasina, i ružnih komentara o otme kako je začeta prije stupanja u brak.


Mislim, znaš, kako t već kod nas ide, kada se počnu širiti svakojake glasine, pa se od muhe napravi medvjed...

ispovesti.com