ponedjeljak, 19. veljače 2018.

Sve bebe u Finskoj spavaju u kutiji – iznenadit ćete se kad čujete razlog!

Sve bebe u Finskoj spavaju u kutiji – iznenadit ćete se kad čujete razlog!
Možete li zamisliti svijet u kojem svaka novorođena beba dobija isti početak? Gdje se ne vrjednuje boja bebine kože ili bogatstvo bebinih roditelja?
Finska je takvo mjesto.
Svaka majka koja iščekuje dijete u Finskoj, dobije na poklon kutiju svakakvih stvarčica, koje uključuju:
deku, madrac, vreću za spavanje, posteljinu
kutija se može koristiti i kao krevetac
zimska odjeća, kapa, rukavice i čizmice
čarapice
helanke… i još mnogo stvari koje su potrebne bebi..
Najbolji dio? Kutija se dobija besplatno! Finska vlada daje ove kutije bebama kako bi se pobrinuli da će beba imati sve što joj treba.
U nedavnom izvještaju napisano je da su majke u Finskoj najsretnije na svijetu, a kutija je prvo što mi je palo na pamet. Jako smo dobro zbrinute, čak i sad kad su neke javne usluge smanjene, kaže Titta




Vayrynen, 35-godišnja majka dvoje dječaka.
Brojke govore same za sebe – u Finskoj ne bi želio živjeti samo lud čovjek. Sa njihovih 16 padeža, malo je komplikovan jezik, ali engleski svi govore. Hladno je tokom zime, ali je nebo u Finskoj vedro i lijepo zbog klimatskih promjena.
Zahvaljujući povjerenju između roditelja, škole, učitelja i djeca dobivaju veoma malo zadataka koji trebaju kući odraditi. Škola i roditelji pretpostavljaju da su gradivo učitelji ispredavali i smatraju zajednički da je nepotrebno dodatno angažovanje. Za porodicu je namijenjeno vrijeme kod kuće gdje jedine lekcije koje trebaju učiti predstavljaju one životne.
Obrazovanje za diplomu osnovnih studija, kao i doktorskih i masterskih studija, finansira se iz poreskog fonda vlade i građana. To rješava veliki problem kod mladih, koji se ne trebaju plašiti hoće li za fakultet imati novca, a pravo na obrazovanje predstavlja pravo svih ljudi.
 




Sviđa li vam se već Finska? Ja znam ko će sigurno isplanirati odlazak u ovu zemlju, čim prva prilika!
Naravno, rodni kraj ostaje u srcu.

POZNATI PJEVAČ POGINUO U STRAVIČNOM UDESU, DOK JE IŠAO NA NASTUP... :(



Prijatelji poginulog pjevača pričaju, kako je krenuo na put u Zaječar, kako bi se pripremio za nastup koji je imao dogovoren u ovome gradu.

Aleksandar Simić, poznatiji još i pod nadimkom Simke (37), poginuo je u stravičnoj nesreći koja se dogodila nedavno na putu Aleksinac-Paraćin.


Simić je poginuo kada se direktno sudario sa pikapom “Opel Combo” u kom se nalazio Aleksandar Lazić (25) sa suprugom i djetetom. I Lazić i Simić poginuli su na licu mesta. Lazićeva supruga i beba, nisu u životnoj opasnosti i oporavljaju se u bolnici.

Kako saznajemo, do sudara je došlo na dijelu puta u kom se nalaze tri saobraćajne trake. Naime, Simić je svojim “seatom” srednjom trakom krenuo da pretiče kamion koji je prevozio automobile.


Dok se kretao srednjom trakom, kako bi pretekao kamion, iz suprotnog smjera, takođe srednjom trakom naišao je Aleksandar Lazić sa porodicom u pikapu. Usljed neprilagođene brzine, nažalost je došlo do direktnog suadara, koji je bio stravičan.

Niti jedan od vpzača, nažalost nisu obraćali pažnju prilikom prestizanja, da li dolazi vozilo iz suprotnog smjera, tako da su zbog toga obojica preminula.

Od siline udara “Seat” je završio na krovu kamiona kojim je upravljao bugarski državljanin Ljubomir Šopov (42), koji je i sam bio svjedok ove tragične nesreće.


– Vozio sam kamion na koji su bila natovarena vozila namjenjena prodaji. Iz mraka sam vidio farove vozila koje se kretalo ka meni velikom brzinom od najmanje 150 km/h.

Pogledao sam u retrovizor i vidio još jedno vozilo, koje je pokušavalo mene prestići velikom brzinom. Usporio sam pokušavajući izbjeći mogući katastrofu, tako da ne dođe do fatalnog sudara, međutim nisam uspio spriječiti fatalni ishod, uslijedio je nevjerovatno strahovit udarac, gje su oba vozača proletili kroz šoferajbu.

Zatim sam ugledao prizor koji će me pratiti do kraja života. Mlada žena je kukala, lice joj je bilo obliveno krvlju koja je padala na dijete koje je držala u  naručju, koje je vrištalo – priča vozač kamiona, bugarin Ljubomir Šopov.


Porodicu i prijatelje zadesila je velika nevjerica i tuga, ne mogu vjerovati da Simketa više nema među živima. Kako roditelji, tako i prijatelji za njega imaju samo riječi hvale.



Pisalo se o tome, kako je pijan vozio,što je zasmetalo njegovoj porodici i prijateljima.

Simke, nije bio pijan, dan ranije je krenuo sa opremo za nastup kako bi sve ranije pripremio, jer je bio veoma odgovorna osoba.


Aleksandar nije bio oženjen, nedavno je sredio svoju kuću u rodnom gradu, gdje je želio da nesmetano živi.

– Bio je jako dobar čovjek. Cijeli svoj život je pjevao, nastupao i širom Srbije, ali i u inostranstvu.


Poznavali su ga i svi naši poznati pevači, gotovo je sa svima nastupao i radio – kažu njegovi prijatelji za Blic.

blic.rs / novosti.rs

RECEPT ZA NAJBOLJE LEDENE KOCKE KOJE STE PROBALI


Receptura koju morate probati, jer se radi o najboljm ledenim kockama koje ste probali. Toplo vam ih preporučujemo, jer ćete ih jako brzo zavoljeti.

Kolač je fantastičan, osobito ga krase njegove kreme, koje se naprosto tope u vašim ustima.


Odličan je izbor, ukoliko vam dolaze gosti, a naravno slobodno ga možete poslužiti i na nekim ozbiljnijim prijemima, jer uistinu izgleda veoma bogati, ali nije samo negov bogat izgled taj koji ga krasi, već i njegov nejverovatan okus.

SASTOJCI:

KREMA PRVA

7 bjelanjaka

7 kašika šećera u prahu


7 kašika brašna

prstohvat soli

120 ml mlakog mlijeka


KREMA PRVA

7 žumanjaka

7 kašika šećera


5 kašika škrobnog brašna

750 ml mlijeka

250 gr margarina za kreme

KREMA DRUGA

2 vrećice šlag pjene

250 ml mlijeka



PRIPREMA

Bjelanac i sol umutiti tako da se dobije čvrsti snijeg.

U snijeg postepeno dodavati šećer i brašno i sve lagano umiješati.


Smjesu za biskvit izliti u kalup promjera približno 24×24cm.

Pećnicu zagrijati na 175*C i peći biskvit 10 minuta.

Pečeni, još topli biskvit preliti s toplim mlijekom i ostaviti da biskvit skroz upije mlijeko.


Biskvit ohladiti.

Od žumanjaka, šećera, gustina i mlijeka skuhati kremu.

Nakon što se krema skroz ohladila u nju dodati margarin izrezan na listiće pa kremu dobro promiješati (izmiksati) da bude skroz glatka.

Kremu premazati preko ohlađenog biskvita.


Na kraju umutiti šlag i premazati kolač.

Prije posluživanja kolač dobro ohladiti, najbolje je ostaviti ga u hladnjaku preko noći, jer nakon što odstoji mnogo ljepšeg i sočnijeg okusa, što će mu još veći plus dati.

Izvor: coolinarika.com / receptizatorte.com

Niko od nas nije razmislio, samo smo je osudili i ponizili: Dobra majka bi uzela svoje dete koje plače!


Plač bebe bio je užasan.
Beba (nisam sigurna kog je pola) plakala je na sav glas poslednjih deset minuta. Svako ko se našao u tom redu na kasi proklinjao je tu bebu zajedno sa njenom majkom, naravno. Majka je nervozno gurala kolica napred-nazad, očajnički pokušavajući da učini da beba prestane – ali nije joj uspevalo.
Jedan preplanuli čovek iz reda, koji nije nosio majicu konačno je rekao, i to veoma glasno kako bi ga svi čuli:
“Znaš, dobra majka bi uzela svoju bebu koja plače!”
Mlada majka ga je ignorisla i samo se osmehivala kasirki u nadi da će je pustiti da ‘preleti’ svoj strašni sud i napusti sudnicu što je brže moguće.
Drugi čovek, koji je stajao iza mene u redu, rekao je: “Svima će nam biti bolje čim ona ode.” I ja sam klimnula potvrdno.
A onda sam pogledala u korpu te mlade majke, a u korpi – jedna flaširana voda. To je to. Prilično čudno. Zbog čega bi neko trpeo čitavu ovu gužvu u prodavnici u dva sata popodne sa bebom od pet ili šest meseci samo zbog jedne flaširane vode? Pomislila sam, kako ne vidi da mi svi patimo zbog neutešnog plača njene bebe? Zbog čega je tako loša majka, dođavola?!



A možda i nije?
Na nekoliko časova glume na kojima sam bila profesor mi je stalno sugerisao da razmišljam o “trenutku pre”. Neke filmske scene npr. počinju u sred razgovora, a pre nego što počnu da snimaju tu scenu, glumci ulaze u lik tako što prethodno u glavi osmisle šta se osobi koju tumače dogodilo i kako su se osećali nekoliko minuta pre nego što su počeli taj razgovor. Da li su bili zaglavljeni u saobraćaju? Da li su nervozni? Ili je njihova majka umrla? Poenta je da proniknu u stanje uma svog lika.
Kada sam pogledala tu sirotu izbezumljenu mamu koja je upravo javno osuđena jer nije uspela da smiri svoju bebu, počela sam da razmišljam o njenom “trenutku pre”. Šta je radila pre nego što je dospela ovde? Kako izgleda njen život?


Možda je čitav dan provela kod kuće sa bebom i samo je želela da udahne malo svežeg vazduha, pa je prošetala do prodavnice iako joj ništa konkretno nije trebalo. Možda je tako učinila nešto za sebe? Možda se voda pila njenom momku ili mužu? Možda je to sve za šta je imala novca?
Ili možda njena beba plače po čitav dan i čitavu noć, pa pokušava da je nauči da se smiri u kolicima, a prodavnica je bila njena ‘test – vožnja’? Možda odvikava detete od nošenja na rukama? Ne znam, ja nema bebu i ne znam kako to funkcioniše… Ali samo razmišljam…
Možda je beba veoma gladna i ona to zna, ali ne može da prođe glupi red već 10 minuta? Možda nije planirala ni da bude tu toliko dugo (kupila je samo vodu) ali zna da ako bude dojila u javnosti može biti osuđena i zbog toga.
Postoji milion mogućih razloga zbog kojih mama koja kupuje vodu nije uzela svoje dete koje plače, ali niko od nas u prodavnici nije razmišljao o tome. Nismo ni pokušali. Samo smo je osudili i pustili je da se izbori sa svojom kaznom – javnim poniženjem.
Odjednom sam počela da se osećam grozno. Niko od nas nije bio hrabar da bude ljubazan. Ili da je odbrani dok su vikali na nju.
Ovakve stvari se dešavaju svakodnevno. Vičemo u prodavnici, vičemo i psujemo u saobraćaju, a svi smo prestali da mislimo na onog drugog, na njegov “trenutak pre”. Samo na to kako on utiče na nas. Ne pokazujemo saosećajnost. A kada bismo se samo malo potrudili ovaj svet bi mogao da bude mnogo bolje mesto.

BLAGO VAMA UKOLIKO IMATE PORED SEBE OVAJ ZNAK - PRAVE SU DOBRIČINE, ČAK I NA SVOJU ŠTETU



Oni su vječiti mirotvorci i prave dobričine, učinit će sve da okolina bude sretna i zadovoljna… Oni su osjećajni i strasni, izuzetno inteligentni. Posjeduju veliki šarm, jaku intuiciju. Ljudi u njima vide nešto ljupko, ugodno i tajanstveno.


Blago vama ukoliko pored sebe imate ovaj divni znak.



Vaga.

Najnepravednija izreka o Vagi: “Vaga je uvijek neodlučna.” Kada imate mogućnost predvidjeti posljedicu svake odluke, a sve ima i svoju dobru stranu, teško je odlučiti se…

Kad dođe do toga da sve treba držati pod kontrolom, Vaga preuzima glavnu ulogu. Smiren i pravičan, ovaj znak mrzi biti sam. Vage su društvene i imaju dar za komunikaciju te vole biti okružene prijateljima i obitelji. Karizmatični su i očaravajući zbog čega nevjerojatnom prirodnom lakoćom privlače ljude sebi. Predstavljaju yin i yang, odnosno imaju fascinirajuću osobnost koja je mješavina racionalnosti i logičnosti te nestalnih emocija.


Zbog toga će rado ući u neku raspravu i pobiti nečije mlako mišljenje pri čemu će im, uz ‘hladnu glavu’, pomoći i šarm. Međutim uvijek su otvoreni za promišljanja te će zbog svoje dobroćudne naravi priznati vlastite pogreške ako ih se logičnim objašnjenjem može uvjeriti da su u krivu.

Vaga je zračni znak, izraženog intelekta i pronicljivog uma. U prirodi joj je da je inspiriraju interesantne knjige, nesavladive diskusije i zanimljivi ljudi što joj rastjeruje dosadu.


Osobe rođene u horoskopskom znaku Vage vrlo su zanimljivi prijatelji – ljubazni, društveni, šarmantni i imaju takta. Vaga zna kako i kad da se odmori i zabavi: postoji vrijeme za izlaske i pripreme, vrijeme za kavu i duge razgovore, vrijeme kada se ne radi ništa, a opet i vrijeme kada se samo radi.

Vladajuća planeta Vage je ljubitelj lijepih stvari – Venera, pa je kvaliteta uvijek važnija od kvantitete za osobe u ovom znaku. Okružene su umjetnošću, glazbom i prelijepim mjestima kako bi mogle dostići svoj puni potencijal. Pošto su po prirodi kooperativni, vrlo često rade s drugima na kreativnim projektima.


Partnerstvo je vrlo važno za Vagu, posebno ono koje je na osobnoj razini. Sa svojim pobjedničkim mentalitetom i dobroj suradnji nisu skloni biti dugo sami.

Za Vagu su osobe sa kojima surađuje jednako bitni kao i sam posao koji obavlja. Jako joj je važno imati ugodnu atmosferu na radnom mjestu. Voli dijeliti odgovornost i zajedno sa svojim kolegama donositi odluke. Novac joj je potreban da bi sebi priuštila lijepe stvari, ali Vaga nikada neće raditi sa lošim ljudima da bi postala bogata.

Vagu fascinira ravnoteža i simetrija. Često su to osobe koje cijene ravnopravnost, ne podnose nepravdu gdje god ona bila i čine sve da je otklone. Nisu skloni suočavanju bez razloga i više vole sačuvati mir, gdje je to moguće. Baš kao što su potrebna dva predmeta za ravnotežu, tako i Vage češće biraju da su u grupi ili paru, nego da su sami.


Najveći problem za Vage je kada su prisiljene birati stranu. Ponekad provedu previše vremena u spoznaji i argumentaciji svake strane pa zaborave da uopće imaju svoje mišljenje. Nije rijetko vidjeti da Vage polude u donošenju odluka kada se uključi još koji argument ili mišljenje. Ključ je naravno u toj “svetoj” ravnoteži kojoj toliko teže.

Ukoliko zaista želite razumjeti osobe rođene u horoskopskom znaku Vage, onda trebate shvatiti njihov „proces vaganja“ koji je prisutan u gotovo svim aspektima njihovog života. Njima je potrebno malo više vremena da uzmu u obzir sve strane jednog problema.


Pod pritiskom, a iz želje da udovolje okolini, donose brze odluke, koje opet zatim mijenjaju. Međutim, ukoliko im dozvolite da uzmu vremena koliko im je zaista i potrebno, možete biti sigurni da neće odustati od jednom donesene odluke.

Oni imaju jaku volju koja često ne dolazi do izražaja zbog ljubaznog i diplomatskog ponašanja.

Vage vole biti u društvu ljudi, ali izbjegavaju velike gužve. One su poput golubova mira, idu okolo i posreduju u pomirenju ljudi; ali, one same ponekad vole dobru raspravu. Vaga ima blag, iskren i osjećajan karakter. Otvorenog su duha i dubokih osjećaja. Imaju razvijenu intuiciju, tako da vrlo brzo shvaćaju izazivaju li simpatiju ili odbojnost kod drugih ljudi.


Vaga želi da sve bude savršeno; a ukoliko ste dovoljno dugo s njom – pretvoriti će i vas u umjetničko djelo…

Izvor:atma.hr

ONA OBNAVLJA JETRU, ŠTITNU ŽLIJEZDU, ŽUČ I JOŠ MNOGO TOGA, A SIGURNO NISTE ZNALI ZA NJENA NEVJEROVATNA LJEKOVITA SVOJSTVA



Uključite ovu namirnicu u vašu svakodnevnu ishranu, i bit ćete i više nego iznenađeni, njenim ljekovitim svojstvima i blagodatima. za vaš organizam.

Ova biljka, koristi se za liječenje raznih bolesti, poozitivno djeluje na probleme sa štitnom žlijezdom te borbama protiv loše probave, pored toga je odličan laksativ.


Vjerovatno ste po slici već vidjeli da je zapravo riječ o ROTKVICAMA. One mogu itekako pomoći u poboljšanju Vašeg zdravlja. Također možete obnoviti tkiva svoje kože.

Odlična je za detoksikaciju organizma, kao i bolove u stmaku.


Ne treba zaboraviti ni na pozitivna dejstva rotkve na jetru jer je čisti i pomaže u poboljšanju funkcija. Rotkva je bogata vitaminom C i različitim antioksidansima i hranjivim materijama.

Kako biste što bolje iskoristili blagodati rotkvice pripremite je po sljedećem receptu:


– 4 rotkve manje veličine

– manji komad narendanog đumbira

– 4 kašike meda

– 4 iscijađena limuna

– 50 ml vode



Sve sastojke pomiješajte u blenderu. Kada se formira gusta mješavina, sipajte je u teglu i teglu čvrsto zatvorite.

Uzmajte kašiku ove mješavine 3-4 puta dnevno tokom tri sedmice i pijte dvije litre vode dnevno kako biste u potpunosti dobili sva njena pozitivna ljekovita svojstva, i time poboljšali vaše opće stanje organizma.


Izvor: sjajnisavjeti / kakolijeciti.com

OSUŠITE KOSU KORISTEĆI SJEDILJKU - SVI SU POLUDJELI KAD SU VIDELI REZULTAT!



Ako želite lokne kao sa reklame, a nemate vremena da odete u frizerski salon, ovaj trik je idealan za vas, a uvjerit ćete se veoma brzo u njegovi djelotvornost.

Sve što vam je potrebno jeste da operete kosu, nanesete malo pjene za kosu i rukama je izgužvate.

Zatim, uzmete kuhinjsku cjediljku (nikako plastičnu) i kroz nju usmjerite topao vazduh iz fena.


Pogledajte video i biće vam jasnije:


PODIJELITE SA PRIJATELJIMA AKO VAM SE SVIĐA

OVO JE NAJBOLJE PEČENO PILE, TAKO JE UKUSNO I SOČNO DA MORATE PROBATI OVAJ RECEPTIĆ




Donosimo vam odličan recept kako da ispečete pile, a da vam bude nevjerovatnog ukusa i veoma sočno. Vrlo je jednostavno, u što ćete se veoma brzo uvjeriti kada probate. Iskreno se nadamo da će vam se dopasti, jer se zaista topi u ustima, i odlično je za nedjeljni ručak :))



Sastojci

1 cijelo pile
2 kašike majoneze
sol, vegeta
aromatično suho bilje




Priprema


Pile operite i posušite kuhinjskim papirom.

Posolite ga i povegetite izvana i iznutra. Unutrašnjost pospite malo više aromatičnim biljem

Izvana cijelo pile namamažite majonezom u vrlo tankom sloju.

Uzmite dva veća komada alu folije i stavite ih jedan preko drugog, u križ. Stavite pile na foliju, tako da je prse okrenuto prema dolje.


Zamotajte ali neka folija ne bude stisnuta uz pile, već da ima zraka unutra, i dobro stisnite rubove folije. Zatvorite i drugi komad folije i premjestite pile u posudu za pečenje.

Pecite u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 1 sat. Izvadite pile, pažljivo otvorite foliju (pazite na paru), istresite masnoću i sokove ali ih nemojte baciti (procijedite i ostavite za kasnije).


Pile okrenite, tako da je sad prse gore, opet zamotajte, ali samo jedan sloj folije (drugi neka ostane ispod, ali odmotan), i vratite u pećnicu još pola sata.

Ispečeno pile, neodmotano, stavite uspravno (kao da sjedi) i ostavite tako 15-20 minuta.

Nakon toga odmotajte, izrežite i poslužite, prelijte sokom od pečenja koji ste malo zagrijali.


Po želji odmotano pile vratite opet pećnicu i uključite gril funkciju (15-ak minuta)

kuhar.ba / pinterest.de

VAŠ ŠPORET ĆE UVIJEK BITI ČIST! JEDNOSTAVNI, JEFTINO I PRAKTIČNO!



Prilkom svakodnevnog čišćenja najviše vremena provedemo čišćenjem  našeg šporeta, jer tokom kuhanja bude prekrivenm raznim masnoćama, koje je ponekad veoma teško očistiti i učiniti vaš šporet ponovo blistavo sjajnim.


U nastavku teksta, otkrit ćemo vam jedan veoma jednostavan trik, a sve imate pri ruci u vašoj kuhinji, tako da vas neće ništa koštati, a vaš šporet će biti kao nov.

Obložite radnu površinu šporeta aluminijskom folijom. I to je to!  Kad završite sa kuhanjem, prženjem ili bilo kojim drugim načinom pripremanja hrane,  isprljanu foliju uklonite i zamijenite je drugom.


Uštedit ćete vaše vrijeme i novac, a vaš šporet će biti sačuvan od raznih nečistoća i neprijatnih mirisa.


novi.ba

AKO ŽELITE SMRŠATI, PRVO OČISTITE JETRU, A NA OVAJ NAČIN ĆETE IZBACITI SVE OTROVE I MASNOĆE IZ TIJELA





Čim započnete sa čišćenjem jetre, osjetit ćete bolji rad cijelog organizma

Da li ste znali da je jetra, baš kao i srce, jedan od najopterećenijih organa koji obavlja više od 500 funkcija u vašem organizmu?

Vaša jetra čisti krv od toksina, bori se s infekcijama, stvara žuč, razgrađuje masnoće i metabolički otpad. Osim toga, jetra je i najveći organ kroz koji svake minute procirkuliše golema količina krvi, koja se u njoj filtrira.

Budući da filtrira i razgrađuje hormone, dobar rad jetre je jako važan i za ravnotežu hormona u organizmu.

Ako ste neprestano izloženi štetnim tvarima kojih sve više ima u hrani i vodi, vaša je jetra preopterećena toksinima.

Osim toksina iz hrane i okoline, na zdravlje jetre negativno utiče i elektromagnetsko zračenje mobilnih telefona i wi-fija. Stoga barem noću neka mobilni telefoni budu što dalje od vašeg kreveta, a wi-fi obavezno isključite.

Znakovi da vam je potrebno čišćenje jetre:

    bol ili nelagoda u desnom gornjem delu trbušne šupljine, ispod rebara;

    preterano znojenje i zagrijavanje tijela;

    žgaravica i nadutost;

    neobjašnjivo debljanje ili jako usporen gubitak kilograma;

    problemi s probavljanjem masne hrane;

    akne, rozaceja, svrbež kože;

    višak masnog tkiva oko trbuha;

    visok krvni pritisak;

    promjene raspoloženja i umor;

    žućkaste izrasline oko očiju.


1. Stimuliše detoks cijelog organizma

Ako očistite svoju jetru, podstaknućete čišćenje cijelog organizma. Ako je funkcija jetre narušena zbog zasićenosti toksinima, nepročišćena krv kruži kroz cijelo tijelo i kroz srce ugrožavajući tako njegovo zdravlje. Narušeno zdravlje jetre ugrožava cijeli vaš imuni sistem te doprinosi ubrzanom starenju.

2. Opskrbljuje tijelo energijom

Ako često pijete kafe kako biste lakše i brže obavljali svoje radne zadatke, to vam neće mnogo pomoći. Kafa će vam samo trenutno podignuti elan, nakon čega će vrlo brzo uslijediti još veći pad energije. Stoga je za vas mnogo bolji odabir detoks jetre.

Detoks jetre će vas opskrbiti svježom energijom, ojačati vašu koncentraciju i povećati produktivnost na poslu. Osim toga, poboljšaće i kvalitet vašeg sna.

Detoks jetre omogućit će vašem organizmu da obnovi zalihe nutrijenata i znatno će povećati nivo energije potrebnu za vježbanje i dnevne obaveze.

3. Pomaže u mršavljenju

Ako ozbiljno razmišljate o mršavljenju, onda bi detoks jetre trebao biti na vrhu vašeg popisa prioriteta. Jetra ima podjednako važnu ulogu u mršavljenju kao i crijeva te drugi probavni organi.Upravo je ona zadužena za razbijanje masnoća. Jetra stvara žuč, čija je funkcija razgradnja masnoća. Stoga, ako očistite jetru, podstaći ćete proizvodnju žuči, a samim time i gubitak kilograma.

4. Smanjuje rizik od kamenaca

Ako imate višak holesterola, prijeti vam i veći rizik od nastanka kamenaca u jetri i žuči. Upravo prisutnost holesterola dovodi do stvrdnjavanja žuči, koja se polako pretvara u kamence. Ti kamenci uzrokuju začepljenja i blokiraju rad jetre, koja više ne može kvalitetno čistiti organizam od toksina.

5. Čisti i njeguje kožu

Zbog poboljšane funkcije jetre i vaša će koža prodisati i zablistati. Naime, ako je jetra prezasićena toksinima, telo se viška otrova rješava i preko kože, koja postaje sklona aknama i drugim negativnim promjenama na koži. Obnovljena funkcija jetre odraziće se na zdravlje cijelog vašeg organizma, a vi ćete se osjećati  svježije i mnogo mlađe.

Recept za detoks jetre: napitak s brusnicom i začinima

U lonac sipajte 1 šoljicu nezaslađenog soka od brusnice i 7 šoljica vode. Stavite na vatru, pustite da lagano provri pa sklonite s vatre. U filter kuglicu za pripremu čaja stavite pola čajne kašike đumbira, pola čajne kašike muskatnog oraščića i 1 čajnu kašičicu cejlonskog cimeta.

Stavite kuglicu u napitak od brusnice, ostavite 15-ak minuta pa izvadite. Dodajte tri četvrtine šoljice soka od narandže i četvrtinu šoljice soka od limuna, izmiješajte pa ostavite u frižider.

Ujutro nakon buđenja popijte šoljicu ovog napitka od brusnice. Nakon sat vremena popijte šoljicu vode, zatim za sat vremena opet šoljicu napitka od brusnice i nastavite tako naizmjenično dok ne potrošite cijeli napitak.

Hrana koja čisti jetru:

    artičoke – podstiču proizvodnju žuči te čišćenje toksina

    luk i bijeli luk – pomažu jetri u eliminaciji otrova

    cvekla – sadrži zdrave fitonutrijente koji smanjuju loše djelovanje masne hrane

    jabuke – pektin potpomaže eliminaciju žive iz organizma

    svježe iscijeđen limun u toploj vodi – pijte ga ujutro natašte kako biste podstakli detoksikaciju….!

Izvor: stil.kurir.rs