ponedjeljak, 15. siječnja 2018.

ZA 30 DANA, SVA ODEĆA ĆE VAM BITI VELIKA: DVA SASTOJKA I VODA, NAJJAČI SAGOREVAČ MASTI! (RECEPT)

Rezultat slika za ZA 30 DANA, SVA ODEĆA ĆE VAM BITI VELIKA: DVA SASTOJKA I VODA, NAJJAČI SAGOREVAČ MASTI! (RECEPT)
Važno je da poštujete pauze i broj dana koliko je dozvoljeno piti ovaj napitak, kao i da ga uvek konzumirate na prazan stomak
Kada vam se učini da ste sve probali i da je skidanje viška kilograma nemoguća misija, pravo je vreme da probate ovaj napitak od dva sastojka!
Sa razlogom ga zovu čudo mršavljenja, jer ima neverovatan efekat i to već nakon mesec dana, piše Biljnaapoteka.info.
Ova tečnost pomoći će vašem telu da se oslobodi viška vode, eliminisaće nadutost, razgraditi masne ćelije, podstaći bešiku na bolji rad iizbaciti toksine iz vašeg organizma.


Što je od svega najbolje, sastojci su veoma jeftini, a za pripremu vam je potrebno svega 5 minuta, pa je ovaj napitak idealan čak i za lenje osobe, koje ne mogu da čekaju dugo da vide rezultate.
Sastojci: 1 limun, 60 g peršuna i 60 ml vode.
Priprema: Iscedite sok iz limuna i iseckajte peršun. Stavite ih u šolju i preko prelijte vodu.


Primena: Ovaj napitak uvek pijte na prazan želudac. Konzumirajte po jednu šolju dnevno tokom 6 dana, a zatim napravite pauzu od 10 dana, pa možete početi ponovo.
Počnite odmah, a za mesec dana će vam trebati nova garderoba – sve će vam biti veliko!

BABICA SAM U PORODILIŠTU, NAGLEDALA SAM SE SVAŠTA ALI OVO ŠTO OVO SE DESILO PROŠLE SEDMICE..


Babica sam u porodilištu već 20 godina i nagledala sam se svakakvih žena, svakakvih poroda, naslušala suludih zahtjeva… OVO SE DESILO PROŠLE SEDMICE. Došla nam je mlada trudnica, 23 godine, prvi porod.


Imala je jake trudove, ali nedovoljno otvorena, te smo je ostavili u predrađaoni dok porod ne krene. Preko 3 sata u predrađaoni sa slušalicama u ušima slušala neku muziku, iako je imala bolove po malo je šetala, sve dok nije krenulo. Pozvala nas je, odveli smo je do stola za rađanje i onda se desilo nešto što u životu nikada nisam zapamtila.


Dok je rađala i dalje je slušala muziku, samo sada je na sav glas pjevala i kako je bol postajao veći ona je sve jače pjevala. Na kraju sve je prošlo kako treba, bez komplikacija, a ona nije suze pustila, PRVI POROD… dugo nisam vidjela jaču ženu, djevojku kako god… žena, djevojka koja ruši predrasude da je današnja omladina previše nježna, umažena i nesposobna za život.

BRZE PLAZMA KOCKE GOTOVE ZA 20 MINUTA


Sastojci:
Potrebno je:
300 g plazma keksa
50 ml mlijekaFil:
3 pudinga od vanile
750 ml mlijeka


6 kašika šećera
250 g maslaca
200 g šećera u prahu
2 kesice šlaga
200 g oraha
I još za dekoraciju:
50 g oraha

Priprema
Prvo skuvati puding sa 750 ml mlijeka i 6 kašika šećera. Ostaviti da se ohladi. Umutiti maslac sa šećerom u prahu. Šlag umutiti prema uputstvu na kesici. Kad se puding ohladi dodati umućen maslac i šlag i sve dobro sjediniti. U masu dodati mlevene orahe.


Filovati: Na tacnu poređati plazma keks koji prvo potopimo u mlijeko, preko staviti polovinu fila, ponovo plazma keks i na kraju ostatak fila. Dekorisati sa mlevenim orasima. Ostaviti u frižider da se stegne. Možete sjeći na kocke ili štanglice. Ja sam sjekla na kocke. Prijatno!
Izvor: www.recepti.com

Bio je bijesan na svoju ženu jer se on svakog dana MUČI na poslu dok ona sjedi kući. Kada je poslije 2 dana ugledao pozitivan test za trudnoću i shvatio da ne pripada njegovoj ženi, zakukao je od muke…


Svaki trud i napor uložen u neki posao, pa makar on bio i kućni posao čišćenja, spremanja i kuvanja, je vrijedan svake pohvale. Međutim, nekada to nije dovoljno i može dovesti da neko od ukućana bude nezadovoljan i da stvori sulude ideje.
Ovom čovjeku je dosadilo da svakog dana ide na posao dok njegova supruga stalno ostaje kod kuće. Želio je da ona vidi kroz šta on prolazi i molio se za to svakog dana.
“Dragi Bože, ja svakog dana radim 8 sati dok moja supruga ostaje stalno kod kuće. Želim da ona shvati kroz šta ja prolazim i molim te dozvoli nam da zamijenimo tijela samo na jedan dan!“.
Bog je u svoj svojoj mudrosti odobrio čovjekovu želju i sljedećeg jutra se probudio kao žena.


Ustao je, spremio je doručak, probudio djecu, obukao za školu, nahranio ih, spakovao im ručak, odvezao u školu, vratio kući, pokupio odjeću sa hemijskog čišćenja, uplatio depozit u banci, kupio namirnice, otišao kući, složio namirnice i platio račune.
Očistio je kutiju za mačke i okupao pse. Tada je već bilo 1 popodne, požurio je da spremi krevete, oprao veš, očistio prašinu, očistio pod u kuhinji, požurio je u školu po djecu i posvađao se sa njima na putu do kuće.
Dao je kolačiće i mlijeko djeci i natjerao ih je da rade domaći zadatak. Zatim je peglao i gledao TV istovremeno.
U 4 i 30 počeo je da ljušti krompir i da pere povrće za salatu, pohovao je krmenadle i kuvao je pasulj za večeru. Nakon večere očistio je kuhinju, oprao je sudove, složio je odjeću, okupao je djecu i uspavao ih.


U 9 uveče je bio potpuno iscrpljen, iako nije završio sve kućne poslove. Njegova supruga, iliti suprug ga je čekao u krevetu gdje je bespogovorno očekivao da imaju odnose.
Sljedećeg jutra se probudio, kleknuo pored kreveta i rekao: “Gospode, ne znam na šta sam mislio! Toliko sam pogriješio kada sam zavidio svojoj ženi, molim te, vrati me!
Gospod u svojoj beskrajnoj mudrosti odgovori: “Sine moj, osjećam da si naučio svoju lekciju, i biću srećan da vratim sve kako je bilo. Samo moramo da sačekamo 9 mjeseci. Sinoć si ostao u drugom stanju.”
Izvor: fokuzz.com

RADIM U BANCI NA ŠALTER MI JE DOŠLA JEDNA SKOCKANA, NAŠMINKANA SVA BITNA DJEVOJKA....


Radim u u jednoj banci već duže vremena. Pre par dana došla mi na šalter skockana, našminkana, sva bitna, devojka da uplati nešto vezano za fakultet.



Brucošica i pruža mi uplatnicu na kojoj piše Tomović Tomo. Pitam ja nju jel to sebi uplaćuje ili nekom drugom. Ona onako u fazonu “bože moj šta me pitaš” reče da sebi plaća, misleći koja sam ja glupača. Ja onako zbunjena pitam je opet “Ti si Tomović Tomo?” A ona onako već pravo ljuta, drsko reče Jaooo, svaštaaa, naravno da nisam, nego tako piše na oglasnoj tabli na uplatnici!!! Što je najtužnije ide Ekonomski fakultet!



Nije prvi puta da se tako nešto desi, ali do sada su obično grešili klinci 15-16 godina. Baš sam se razočarala… katastrofa… mala nije ni za ugostiteljske škole 🙁

TORTA SA BANANAMA KOJA SE NE PEČE…REDAJ SLAŽI I MAŽI


Potrebno:
35 dag mljevenog pettit keksa
20 dag mljevenih oraha
25 dag margarina
20 dag šećera
veća kutija piškota
Za kremu:


2 pudinga od vanilije
2 žlice brašna
2 žlice gustina
10 žlica šećera
1 l mlijeka
25 dag margarina
6 banana
I još: 1/2 l vrhnja za šlag (može i biljno, Hulala, Hole…), nekoliko cijelih komada keksa, jestive boje, komad oblatne…



Priprema:
Prvo pomiješati u posudi orahe, kekse, šećer i otopljeni margarin. Smjesu staviti u hladnjak da se malo stisne ali da ne bude pretvrda. Kada se ohladi i stisne, podijeliti na dva dijela pa jedan dio utisnuti rukom u kalup za tortu, a drugi dio rasporediti također u kalup za tortu ali preko folije kako biste taj dio lakše prenijeli na vrh torte kasnije. Za kremu pomiješati puding sa šećerom, brašnom i gustinom i jednim dijelom mlijeka pa skuhati sve skupa u preostalom mlijeku. U hladno dodati izrađen margarin.
Na utisnuti dio s keksima namazati četvrtinu kreme, preko kreme piškote namočene u mlijeko, opet dio kreme, zatim banane izrezane na kolutiće, pa opet krema, zatim opet red piškota pa zadnji dio kreme i na vrh staviti onaj dio s keksima koji ste prethodno utisnuli u obliku kalupa na foliju. Sve skupa dobro rashladiti, najbolje preko noći, maknuti obruč kalupa, premazati tortu šlagom i ukrasiti po želji.

ŽENA KAŽE MUŽU....HAJDE DA ZAMENIŠ PLOČICE U KUHINJI



Žena: Hajde da zameniš pločice u kuhinji, vreme im je...

Muž: Šta sam ti ja, keramičar? - I ode...


Sutradan...

Žena: Haaajde da zamenimo kazanče, puklo je...

Muž: Šta sam ti ja, vodoinstalater?? Mani me...

Dan kasnije...






Žena: Hajde da okrečiš hodnik, molim te!

Muž: Ma šta sam ti ja, moler???

Sledećeg dana, sve sređeno, kazanče, hodnik, pločice...


Muž: Ko je sve ovo zavrsio?

Žena: Pa komšija.





Muž: Šta je tražio za uzvrat?


Žena: Ma ili da mu napravim kolače ili da se kresnemo.

Muž: Napravila si mu kolače, jel?


Žena: Šta sam ti ja, poslastičar?

UPOZORENJE ZA ŽENE: Nemojte nikada jesti ovaj dio PILETINE!!!

Image result for WARNING WOMAN: DON’T EVER EAT THIS PART OF THE CHICKEN
Ovu priču je poslao jedan čitalaca, pročitajte ovaj članak za više informacija o ovom upozorenju:
“Jedna moja prijateljica nedavno je imala izraslinu u svojoj utrobi i tokom operacije uklonjena joj je cista. Cista koja je uklonjena bila je ispunjena s tamno obojenom krvlju. Mislila je da će se oporaviti nakon operacije, ali ona je u jako lošem stanju.


Povraćala je nekoliko mjeseci nakon operacije. Otišla je svom ginekologu zbog konsultacije. Tokom konsultacije liječnik joj je postavio pitanje koje je zbunilo potpuno. On je pitao da li često konzumira pileća krilca, a ona je odgovorila sa da, pitajući se kako je znao za njene prehrambene navike. ”
Mnogi stručnjaci širom svijeta tvrde da su u piliće ubrizgavani steroidi kako bi se ubrzao njihov rast, kako bi potrebe ovog društva mogle biti ispunjene. Ta potreba je ništa drugo nego potreba za hranom.


Pilićima se ubrizgava steroid u vrat ili krila. Zato u tim dijelovima pilića postoji najveća koncentracija steroida.
Vi bi također trebali znati da ti steroidi imaju strašne posljedice na organizam jer ubrzavaju rast. Imaju još opasniji učinak na žene, jer će uzrokovati promjene u
njihovim hormonima, a to dovodi do toga da su žene sklonije rastu ciste na maternici i grudima.

GRIZ KOLAČ BEZ PEČENJA VEOMA JEDNOSTAVAN ZA NAPRAVITI


potrebno:
Za podlogu:
1/2 l vode
1/2 l mlijeka
20 dag šećera


20 dag griza
10 dag čokolade
Za kremu:
1 l mlijeka
4 pudinga od vanilije
10 žlica šećera (može i više ako volite slađe)
15 dag margarina
2 dl vrhnja za šlag (hulala, hole ili neko slično)
Za čokoladnu glazuru:
15 dag čokolade, 3 žlice ulja, 5 dag margarina, 2 žlice šećera u prahu, 5 žlica mlijeka

priprema:


Za podlogu skuhati griz u kombinaciji vode i mlijeka sa šećerom. Kada se griz zgusne umiješati natrganu čokoladu, dobro promiješati dok se čokolada ne otopi i dok sva smjesa ne postane jednolično čokoladna. U lim srednje veličine premazan maslacom smjestiti polutekuću smjesu od grisa. Za kremu zakuhati oko 7 -8 dl mlijeka a ostatak mlijeka pomiješati s pudingom i šećerom. Skuhati pudinge na klasičan način. Ohladiti uz miješanje kako se ne bi stvorila korica na pudingu. U ohlađeni puding umiješati mikserom izrađen margarin i čvrsto tučeno vrhnje za šlag.  Kremom premazati podlogu od grisa. Sve dobro rashladiti i nanijeti čokoladnu glazuru koja se napravi tako da se otopi čokolada pomiješana sa uljem, margarinom, šećerom i mlijekom.
Dobar tek!
P.S. Moje isprike zbog nedostatka fotki izrade. Kolač sam radila uz kuhanje ručka pa sam bila rastrgana na sto strana i jednostavno nisam stigla fotač uzeti u ruke, pa zato danas samo fotke finalnog proizvoda. No, s obzirom koliko se kolač svidio mojima, pravit ću ga uskoro opet, a onda slijede i fotke izrade

FANTASTIČNI KOLAČ OD ČOKOLADE SA RIŽOM


Sastojci
Biskvit:
6 bjelanjaka
10 dag šećera
10 dag kokosa
1 žlica brašna
1 žlca octa
Krema:


6 žutanjka
10 dag šećera
20 dag margarina
30 dag čokolade s rižom
400 ml slatkog vrhnja

Priprema
1.
Pripremamo biskvit na način da istučemo bjelanjke sa šećerom. Dodajemo kokos, brašno, ocat i lagano izmiješamo mikserom.
Smjesu ulijemo u tepsiju obloženu pek papirom i pečemo na 180° 15-tak minuta.
2.


Žutanjke sa šećerom miksamo na pari. Kad se zgusne dodajemo margarin i miješamo mikserom. Na kraju u kremu ulijemo čokoladu s rižom koju smo prethodno otopili i dobro promiješamo. (Pošto je to 30 dag čokolade uzmite duboku posudu i čokoladu kidajte prstima na što sitnije komade - ona se neće otopiti da bude tekuća nego će omekšati jer je s rižom.)
3.
Na ohlađeni biskvit mažemo kremu, a na kremu šlag.
Posluživanje
Etogac! Kolač ostavimo preko noći na hladnome i režemo.

Tokom zime nećete se ni ZAKAŠLJATI: Izgnječite bananu i dodate joj ova dva sastojka!

Rezultat slika za izgniječite bananu
Muče vas hronični kašalj i bronhitis? Isprobajte ovu mješavinu, svidjeće vam se rezultati!
Zahvaljujući moćnim svojstvima meda i banane, riješićete se bolnog i upaljenog grla, kašlja, a čak i stomačnih problema.

Sastojci:
-400 ml ključale vode


-2 srednje banane sa crnim pjegama
-2 kašičice meda

Priprema:
Prvo oljuštite banane i izgnječite ih viljuškom ili kašikom. Bilo bi dobro da to uradite drvenim escajgom, jer će zbog metalnog potamneti.
Potom banane stavite u lonac i dodajte im ključalu vodu. Ostavite da se natapa nekih pola sata.


Kada se smjesa ohladila, dodajte med. Važno je da njega dodate posljednjeg, jer će, ukoliko ga pomiješate sa ključalom vodom, izgubiti svoja ljekovita svojstva.

Primjena:
100ml ovog napitka pijte četiri puta dnevno. Količina sastojaka iz recepta je dovoljna za jedan dan, a ujutro napravite novu turu. Prve rezultate videćete već za pet dana!
http://www.prirodni-lijek.com/

Gest iz Bosne vrijedan divljenja: Svako ko je gladan može da jede u ćevabdžinici, a ne mora nikad da plati (FOTO)


Ispred ćevabdžinice u mestu Gradiška, u Bosni i Hercegovini, stoji tabla koja služi kao pokazatelj da ima dobrih ljudi koji rado pomažu onima koji su u nevolji. Naime, na njoj piše, da svi oni koji su gladni, a nemaju novac, tu mogu da dobiju topli obrok.
Nečije malo, nekome znači mnogo, a ovakav znak pažnje svakako da je vredan divljenja.
– Ako ste gladni, a niste u mogućnosti da platite?! Kod nas uvek možete da dobijete neki topli obrok. Platićete kad budete mogli, ili nikad. Niko ne zaslužuje da bude gladan. Bog vas blagoslovio – piše na tabli ispred ćevabdžinice.


Ovakva humana dela su, nažalost, postala retkost, a ovakav gest bi svakog trebalo da natera da se zapita koliko je dobrih dela učinio u poslednje vreme i, da li je.

Ovakva dobrota nije mogla da prođe bez komentara korisnika Tvitera.
– Neobičajeno lep gest. Poštovanje – samo je jedan u nizu komentara.


– I niko neće otići da ne plati ili da ne ostavi koliko može – napisao je korisnik.
– Ljudi – prost i jednostavan komentar koji je sa četiri slova objasnio sve.
Izvor: Telegraf.rs

Dorian, pobjenik Života na vagi juče objavio fotografiju sa Josipom… nevjerovatno koliko su se promjenili:


Dorian Crnković nakon što je u showu Život na vagi učinio po mnogima čudo smršavši 77 kilograma nastavio je istim tempom da radi na sebi i svakodnevno trenira kako bi ostvario svoj zacrtani cilj.


Dorian o svemu šta se dešava u njegovom životu redovno informiše i svoje fanove na društvenim mrežama kojih je svaki dan sve više te ih je tako juče pozitivno iznenadio objavivši fotografiju sa kolegom iz takmičenja, Josipom.


Pogledajte kako njih dvojica danas izgledaju, nevjerovatno koliko su se promjenili, zar ne???

Prrrrhke beze kore sa orasima, fantastična kuhana krema, i užitak kakav niste dugo osjetili :)


Sastojci
Prhke beze kore:
5 bjelanjaka
250 grama šećera
100 grama mljevenih oraha
1 žlica krušnih mrvica


Fantastična krema:
5 žumanjaka
150 grama šećera
3 žlice brašna
250 ml mlijeka
1 čajna žlićica ekstrakta vanilije
250 grama maslaca ili margarina
po želji malo ruma

Priprema
1.
Pjenasto izmješajte bjelanjke, dodajte šećer i na kraju orahe i krušne mrvice koje umješajte lagano sa žlicom.
2.
U protvan veličine pećnice stavite pek papir pa na njega rasporedite beze smjesu.
Pecite na 180 stupnjeva oko 40 min.
3.


Žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte vaniliju, brašno i mlijeko te stavite kuhati dok se ne zgusne.
4.
U ohlađenu kremu dodajte maslac.
5.
Beze koru prepolovite na dva dijela pa jedan stavite u manju tepsiju u koju vam stane a i ne morate.
Premažite kremom, poklopite drugom korom i dobro ohladite.
Uživajte.

CIJELI SVIJET dolazi u BIH da posjeti ovu kamenu kuglu koja ima moći u sebi – ko legne na nju, ustane izliječen…


IZVAJANA STIJENA KOJA SE NALAZI U MJESTU SLATINA KOD LAKTAŠA U BOSNI I HERCEGOVINI JE POSTALO PRAVO TURISTIČKO MJESTO ZA SVE LJUDE. NAIME, OVA KAMENA KUGLA JE POSTALA PLANETARNO POPULARNA, ZA NJU KAŽU DA IMA LJEKOVITE MOĆI U SEBI I DA LIJEČI LJUDE.
15 turista iz Švicarske ju je nedavno obišlo, a jedna gospođa koja je ležala na njoj je rekla kako kugla ima ljekovite moći u sebi, odnosno bioenergiju. Miloš Vujinić iz turističke organizacije Laktaši je rekao kako će i grupu Slovenaca od njih 30 voditi u obilazak ove kamene kugle.


Prečnik ove kugle koja je teška oko deset tona iznosi dva metra. Do ovog mjesta inače dolazite putem koji je utaban i koji je šumski. Mi smo za vas pripremiili jedan video zapis, najbolje će vam otkriti neke stvari o ovome.


Evo o čemu se ovdje zapravo radi možete najbolje i sami pogledati. Kugla koja liječi sve probleme, u to budite sigurni.

DOMAĆA BAJADERA BEZ KUHANJA I PEČENJA......JEDNOSTAVNO, BRZO I EFEKTNO


Sastojci
za svetli sloj
100-120 ml vode *
120 g šećera
70 g putera
180 g mlevenih oraha
180 g mlevenog keksa
za tamni sloj
100-120 ml vode *
100 g šećera


50 g putera
100 g čokolade za kuvanje
170 g mlevenih oraha
170 g mlevenog keksa
za glazuru
25 ml vode
25 g šećera
60 g putera
125 g čokolade za kuvanje
i još...
nekoliko kesa za zamrzivač od 3l (24x30 cm)
dug, tanak, oštar nož

Priprema
1.
Za svetli sloj - staviti vodu, šećer i puter na riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera. Izmaći sa ringle, dodati orahe i keks, sve lepo izmešati. Za tamni sloj - staviti vodu, šećer i puter da riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera, izmaći sa ringle pa dodati čokoladu, mešati dok se sva ne otopi, a onda dodati keks i orahe i sve sjediniti. Obe smese ostaviti da se malo ohlade.
2.
Kad smese budu mlake, izmeriti posebno svetlu posebno tamnu, pa podeliti svaku na dva jednaka dela i rasporediti u 4 kese za zamrzivač.
3.
Dok su mlake, smese polako razvući po kesi, prvo tapkajući rukom pa posle prelazeći oklagijom, tako da se dobiju ujednačane i tanke table koja ispunjavaju celu površinu kese. Prvu kesu sa crnim slojem raseći skalpelom sa dve strane i otklopiti kesu, kao stranicu knjige. Sa duže strane table uhvatiti kesu i podići vertikalno, i tako preneti crni sloj bajadere do poslužavnika. Pažljivo spustiti pa odlepiti kesu. Na isti način preneti jedan beli sloj. Pa opet crni, i opet beli. Pre skidanja kese sa poslednjeg prenetog sloja složenu bajaderu blago preći oklagijom, tek da se slojevi priljube ali ne jako da se ne bi deformisali.


4.
Pripremiti preliv. Vodu, šećer i puter istopiti dok se kristali šećera ne istope, izmaći sa ringle pa ubaciti čokoladu da se i ona otopi (po potrebi vratiti na ringlu, ako deluje mnogo gusto). Glazuru sipati preko bajadere, rasporediti je po celoj površini, pa onda protresti poslužavnik, da se glazura sama izravna. Ohladiti i seći.

Saveti i trikovi:
- Kod količine vode navedeno je 100-120 ml.Ova proizvoljnost je stavljena zbog prilagođavanja vrsti mlevenog keksa. Lično sam radila sa 120 ml vode i mlevenim keksom Bevita (Swisslion takovo), ali iz tudjih iskustava ispostavilo se da neki keks upija manje a neki više... Tako da, moj vam je savet da počnete sa 100 ml vode, koje ćete ušpinovati sa šećerom i puterom, pa kad dodate sve ostalo, procenite da li je masa previše "mrvasta" i suva - onda po potrebi dodajte još ono malo vode. Mlaka smesa treba da je kompaktna, ali ne mnogo meka. Pogledajte sliku kod koraka 1.
- Kod otvaranja kesa i prenošenja jednog sloja na prevrnuti poslužavnik - bez bojazni! Ova količina koja se nadje u jednoj kesi je IDEALNA da celu kesu podignete i držite uspravno, ništa se neće ni odlepiti, ni popucati, ni pasti... Ukoliko vam padne na pamet da pravite dvoslojnu, a ne četvoroslojnu bajaderu, i imate duplo vise smese u jednoj kesi - e, ta debljina je već nezgodna, i smesa hoće da puca i pravi problem pri prenošenju (ovo pričam iz iskustva, jer sam naravno probala da još olakšam postupak!).
- Za lep, "oštar" presek ostaviti bajaderu nekoliko sati u zamrzivaču (nije dovoljno sat-dva, mora duže), pa seći dugim tankim oštrim nožem, jednim potezom, odozgo, tj. pritiskom kroz bajaderu. I tupa strana noža treba da je tanka - noževi sa debelim sečivom bi mogli da polome bajaderu, umesto da naprave lep rez. Zbog ovog načina sečenja zgodno je celu bajaderu slagati na prevrnutom poslužavniku (ja nisam, pogledajte sliku uz korak 4, pa sam teže sekla!) ili nekoj skroz ravnoj tabli.
- Ako čokolada krene da puca (a sečete je ispravno, tankim, dugim, oštrim nožem, odozgo) - to znači da ono što je ispod čokolade, nije dovoljno stegnuto, pa se pod pritiskom ugiba i čokolada puca. Mora dooooobro da se stegne u frizu. Ovo je ključno za oštar presek. Sama smesa za bajadere nije tako suva da bi se ovakav izgled ikada mogao postići ako se bajadera samo obično rashladi u frižideru.
- Dok se glazura steže na sobnoj temperaturi, i dok nije još sasvim stegnuta, možete obeležiti linije po kojima ćete kasnije seći.  Tabla od 24 x 30, kad se fiknu ivice, može lepo da se iseče na 18 x 4 finih štanglica.

OVI KOLAČIĆI SU ME ODUŠEVILI S RAZLOGOM SU DOBILI NAZIV PRINCEZE

Principesse kako ih pravi nova CC
Sastojci
Tijesto za krofne
140 g maslaca, margarina ili masti
140 g glatkog brašna
1,5 dl vode
malo soli
5 jaja
Fil od vanilije
0,5 l mlijeka
1 vrećica pudinga od vanilije
2 žlice gustina (vrhom pune)
2 vrećice vanilin šećera
4-5 kapi ekstrakta od vanilije


150 g maslaca ili margarina
150 g sitnog, odnosno mljevenog šećera
Nadjev od višanja
1/2 teglice kompota od višanja
1 vrećica preljeva za tortu
2,5 dl soka od višanja
na vrh noža cimeta
3 žlice šećera
1/2 vrećice bourbon vanilin šećera
Slatko vrhnje
2,5 dl slatkog vrhnja

Priprema
1.
U posudi prokuhati masnoću i vodu. Kada proključa dodati sol i brašno, energično miješati sve dok se ne odvaja od stijenki posude i kuhačom miješati isključivo u jednom smijeru! (Tako piše u mom receptu!) Skinuti s vatre i malo prohladiti, ali ne do kraja. U smjesu dodavati jaja, ali ne odjednom, već jedno po jedno, uz stalno miješanje, ovog puta mikserom, običnim nastavcima (opet u istom smijeru ;) )
2.


Tijesto staviti u vrećicu za zamrzavanje kojoj ste na dnu izbušili rupu i u koju ste stavili nastavak za šlag, onaj za ukrašavanje. Na papir za pečenje istiskavati tijesto u krug (kao što su slastičari nekada u krug sipali onaj sladoled iz automata - eto, to mi je bila prva asocijacija). Staviti u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva 10-ak minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. U receptu piše - NE OTVARATI PEĆNICU DOK SE PEKU,  pa se ja i toga držim... tek kad vidim da su dobile dobru boju vadim ih van. Pečene i ohlađene krofnice prerezati.
3.
Fil od vanilije: Skuhati puding, vanilin šećer i gustin u mlijeku u koje smo dodali i ekstrakt vanilije. U hladan fil umiješati omekšali maslac i mljeveni šećer. I ovaj fil staviti u vrećicu s nastavkom za ukrašavanje i filovati krofnice.
4.
Nadjev od višanja.
Prema uputi napraviti preljev za tortu, ali u soku od višanja. Čim preljev prokuha ubaciti u njega višnje i cimet i sve dobro promiješati. Na fil od vanilije staviti žlicu nadjeva i ohladiti.
5.
istući slatko vrhnje i naravno - i njega staviti u vrećicu sa nastavkom za ukrašavanje, pa na svaki crveni nadjev istiskati slatko vrhnje (opet u visinu, kao nekad sladoled :D )
Poklopiti krofnice s njihovim "poklopcem i posuti sitnim šećerom.
Dobro ohladiti i uživati !!!

NAJUKUSNIJI MUNCHMALLOW KOLAČ KOJI SAM PROBALA A TAJNA SE KRIJE U FANTASTIČNOJ KREMI

Srodna slika
Sastojci
Biskvit
6 žumanjaka
12 kašika(ravnih) šećera
2 dl hladnog mlijeka
1 dl ulja
6 kašika(punih)120 g brašna
3 kašike kakaa
1/2 praška za pecivo
za šaum
6 bjelanjaka


12 kašika šećera
4 kašika vode
10 kašika šećera
čokoladna glazura
100g čokolade za kuhanje
3 kašike vode
4 kašike ulja

Priprema
1.
Umutiti žumanjke sa šećerom.Tome dodati mlijeko ,ulje i još kakao, prašak za pecivo i brašno.Izliti u podmazan i brašnom posut pleh.Peći na 200 stepeni 15-20 minuta.


2.
Umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka.Ušpinovati 10 kašika šećera (vrhom punih)sa 4 kašika vode.Istučenim bjelanjcima dodamo 12 kašika šećera i dobro umutimo.Ušpinovani šećer lagano sipamo u snijeg i mutimo neprestano.Masa će povećati volumen pa je dobro da to radimo u velikoj zdjeli
3.
Biskvit izvadimo iz rerne i smanjimo temp na 130 stepeni.Dobijeni šaum ravnomjerno namažemo po biskvitu i vratimo u rernu još10 minuta.
4.
Kolač izvadimo iz rerne i prelijemo čokoladnom glazurom.Odmah ga i režemo na kocke .
5.
Napomena
POšto je mnogim u šaumu puno šećera ja sam smanjila kako sada stoji u receptu .U orginalnom je bilo 15 u bjelanjke i 12 u špinovanje.Vi odlučite kako volite.Moji ukućani vole da im je dobro sladak pa im ja pravim po orginalnom receptu.Ako smanjujete šećer još i više nego što sam ja treba voditi računa da bi šaum mogao da “legne” tj ne znam kako bi izgledao sutradan.
Izvor: coolinaka