srijeda, 13. prosinca 2017.

Otac im se ubio, majka ih ostavila: “Stiže zima, a meni nema ko jaknu da kupi”


“Najteže nam je kad drugovi u školi pričaju o svojim roditeljima. tada se samo sklonimo i nestanemo”, kažu Aleksandar i Katarina Antonijević.
Od pelena zna samo za tugu i nemaštinu. Nepune dve je imao, a njegova sestra Katarina (13) četiri kada su ostali siročići. Čim im je otac nastradao, majka ih je napustila, nju i ne pamte. Baba Kovina i deda Stojan se staraju o njima. Oboje su bez penzije. Djeca nešto novca dobiju po slovu socijalne pomoći, neka crkavica im pripadne od očeve penzije – to im je da prežive, piše srbijanski “Blic“…
“Pitala sam babu da mi kupi novu haljinu. Tražila sam od dede televizor za moju i Acinu sobu. Rekli su – skupo je, nemamo”, sleže ramenima Kaća.
Razume to Kaća. I Aca shvata. Ali opet pate za mnogo čim što im uz roditeljsku ljubav nedostaje.
Kuća pred rušenjem






“Koliko sam bio sretan kad sam pred školsku godinu dočekao nove patike! Ali ne mogu u njima po avlijama i njivama, zato vijam selom u gumenim opancima. A šta ću zimus kad smetovi zaveju? Čizme nemam! Nema ko ni da mi ih kupi. Čime ću kroz snjegove? Do škole u Lunovom Selu su tri kilometra”, žali se Aleksandar.
U dvorištu Antonijevića su dvije kuće; u onoj staroj im se deda rodio, nova koju je otac počeo da gradi ostala je neistarošena.
“Prije neki dan, kad udariše kiše, prepukao je zid stare kuće. Srce mi se lomilo kad su baba i djeca podupirali direcima i molili Boga da se ne sruši, da izdrži barem do proljeća. Maštam o danu kada ćemo opremiti novu kuću, kupiti nameštaj, policu sa puno knjiga, svoj orman da složim ono malo moje garderobe” opet je glas djevojčice nadglasao plač.
Uključite se u akciju “Srce za djecu”!
Omogućimo da Aleksandar i Katarina imaju bolje uslove za život. Ako želite da pomognete, možete poslati SMS na broj 2552 (samo za pretplatnike iz Srbije)
Otac se objesio, majka ih ostavila






“Naš tata Zoran se objesio, u šumi blizu kuće. Iste godine nas je majka ostavila. Nju ne bih željela nikad da sretnem. Da mi dođe na kapiju ne bih je prepoznala. Da me pozove telefonom – prekinula bih vezu, da se pojavi na pragu – zalupila bih vrata”, opet kroz suze zbori Katarina.
Onomad su u Aleksandrovom razredu dječaci pričali šta su kupili i gdje su putovali. Nije imao čime da se pohvali.
Odužiću se babi i dedi
“Završiću školu, fakultet, udati se, biti dobar čovjek. Tako ću se najbolje odužiti babi i dedi za godine njihovog odricanja i pažnje. Samo njih Bog da poživi dok Aca i ja ne stasamo za život”, sanja Kaća.
“Samo jednom sam bio na moru. Jedini u odjeljenju nemam kompjuter, a svi kažu da na internetu ima puno da se vidi i nauči. Svi se sa velikog odmora jave kući, pohvale ocjenama, ja ne mogu, nemam mobilni. Ne idem sa drugovima na vožnju biciklima – nemam šta da vozim. Fudbalsku loptu bih volio, da ne šutiram po dvorištu izlizane krpenjače”, kazuje dječak muku što ga tišti.
Prije neku noć sestra se povjerila bratu da je prijateljica kupila nove cipele i da bi ona htjela takve.
“Kad bih imao dovoljno para prvo bih seki kupio cipele, a babi veš-mašinu da više ne pere na ruke”, veli Aca.
Izvor: izprveruke.info

SVAKA ŽENA BI OVO TREBALA ZNATI, OVO JE 10 SIMPTOMA TIHOG UBICE



Nažaosr mnogo žena tokom godine izgubi bitku s ovom opakom bolešću, a naravno za mnogo toga je kriva i geneteika i njene preidpozicije. Neki od krivaca su i prevelika upotreba oralne kotracepcije, kao i starost.

Nemojte ignorisati simptome koje vam vaše tijelo svakodnevno prenosi i govori, osluškujte ga i reagujte na vrijeme, kako bi se izliječili.


Ovo su neki od simptoma, koje nesmijete ni u kom slučaju ignorisati, osluškujte apat vašeg tijela i reagujte na vrijeme.

Česta bol u leđima

Ako ste sigurni da ne patite od osteoporoze ili artritisa, onda ovi bolovi mogu biti ozbiljan simptom raka jajnika.

Bol u želucu i zdjelici

Ova bol također se često manifestira kod osoba koje su obolile od raja jajnika.


Nepravilan ciklus

Statistički, žene starije od 55 godina imaju veći rizik da obole od raka jajnika. Međutim, to ne mora uvijek biti slučaj. Rak se može pojaviti čak i kod mladih djevojaka koje još nisu imale svoj prvi ciklus.

Čest umor bez razloga

Gubitak daha, mučnina, gubitak apetita te ekstremni umor mogu biti ozbiljni znakovi da osoba ima rak jajnika. Više od 80% žena koje su obolile doživjelo je barem jedan od simptoma nekoliko mjeseci prije nego što je dijagnosticiran.


Brzo zasićenje

“Rana sitost”, ili osjećaj punoće jedan je od četiri najvažnija i najčešća simptoma raka jajnika. Može se lako pogriješiti i pomisliti da je to simptom probavnih tegoba, ali nemojte se zavarati!

Bol tokom spolnog odnosa

Bol tokom spolnog odnosa može biti još jedan snažan znak da ste u ranim fazama raka jajnika. Taj bol se odnosi na pritisak i bol u području zdjelice, te čestu i hitnu potrebu za mokrenjem.

Bez obzira da li je više ili manje bolno najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim ljekarom što je prije moguće, za svaki slučaj.


Povraćanje

Neki slučajevi raka jajnika često dovode do zatvora koji uzrokuje mučninu, bolove u trbuhu i iznenadni gubitak težine.

Otečen stomak

Ako se vaš trbuh nadima kao da ste trudni, to može biti ozbiljan znak da ste u opasnosti od OVE BOLESTI.

Pretjeran rast kose

Iako se obično ne smatra simptomom raka, ovo je definitivno nešto što se ne smije zanemariti. Međutim, neke žene imaju i suprotan simptom – gubitak kose.


Čest zatvor

Područja želuca i probavnog trakta su najčešće zahvaćena rakom, osobito u ranim fazama.

Izvor: megagiga.info

RENATA (43) - MOJ MUŽ (16), SADA DOBIJA SVE PETICA OD KAKO SMO DOBILI KĆERKICU



Oni ne znaju za generacijski jaz. Par Renata (43) i Ervin (16) ubeđeni su da će njihova ljubav večno trajati. Renata kaže da Ervin donosi same petice otkako je dobio ćerku i da bi želeo da što pre nađe dobar posao, piše nemački “Bild”.


– Otkako smo dobili ćerku, moj Ervin je postao jako marljiv. Samo uči i donosi same petice. Želeo bi da što pre nađe dobar posao da može da izdržava svoju porodicu – kaže 43-godišnja Hrvatica Renata Juras, koja je tri sedmice u braku sa 16-godišnjim Ervinom.

Neobični ljubavni par pre dva meseca dobio je ćerkicu Noemi. Rukometni trener Renata zavela je svog mladog učenika Ervina dok mu je bilo 13 godina i osuđena je na 22 meseca uslovno zbog seksualnog iskorišćavanja deteta. Ervinova majka osam je godina mlađa od njegove supruge Renate.


– Živimo normalnim bračnim životom. Ervin ustaje u šest ujutro, napravi sebi doručak i ode u školu. Ja sam kod kuće, kuvam, a popodne zajedno ručamo – kazala je Renata za nemački Bild koji ih je posetio u njihovu malom stanu pokraj Beča.

Ali, u kupatilu se vidi razlika u godinama. Uz Ervinovu kremu za pubertetske bubuljice nalazi se


Renatin puder za prikrivanje bora.

U Ervinovoj školskoj torbi je i slika ćerke Noemi. Renata iz prvog braka ima dve ćerke. Jedna je Ervinova vršnjakinja, a drugoj je 21 godina.

– Njih dve su mi prijateljice, a istovremeno i dadilje – kaže Ervin, koji kad ne uči najradije igra Playstation. Noćni izlasci s vršnjacima, kaže, nimalo ga ne zanimaju.

IZGUBITE 15 KILA ZA SAMO 15 DANA: Svako jutro narandža i jaje!

Rezultat slika za svako jutro narandza i jaje

Petnaestodnevna dijeta s jajima namijenjena je gojaznima, ali i onima koji imaju tegoba s probavom ili nečistom kožom. Pokazala se kao sjajan “čistač” kože, smanjuje apsorpciju masnoća na prirodan način, te čini kožu ljepšom.


 Dijeta je dosta restriktivna. Prije nego se odlučite na njenu primjenu konsultirajte se sa nutricionistom i liječnikom, a provodite je uz liječnički nadzor. Vrlo je važno da, ako se odlučite na ovu dijetu, sebi postavite realne ciljeve. Poželjno je da i kod najrestriktivnijih dijeta tijelo mrša dnevno najviše do pola kilograma. Ova dijeta nudi mogućnost gubitka dnevno i po jedan cijeli kilogram.

Kako se u vremenu upražnjavanja dijete, tokom koje je manji unoso ugljikohidrata, smanjuje se mišićna masa, potrebna je tjelesna aktivnost. To može biti fitnes, trčanje, biciklizam, plivanje ili jednostavno hodanje. Hranu nemojte previše soliti. Sol naime veže vodu u tijelu. Umjesto soli radije upotrijebite začinsko bilje.


Ipak, ako nemate odveć suvišnih kilograma, onda pribjegnite nekoj drugoj dijeti! Ili je upražnjavajte po nešto blažem, vašem organizmu, prilagođenom receptu.

- PONEDJELJAK

DORUČAK: 1 narandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja…. Nikako banana), 2 dvopeka, šoljica kahve ili čaja bez šećera

RUČAK: 1 narandža, 1 kuhano jaje, 1 kiselo mlijeko (ili jogurt)

VEĆERA: 2 paradaiza ili 2 dcl pirea od paradaiza, 2 kuhana jaja, 1/2 kg zelene salate (mala glavica) ili krastavaca, 2 dvopeka


- UTORAK

DORUČAK: 1 narandža, (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kahve ili čaja bez šećera

RUČAK: 1 narandža, 1 jaje, 1 kiselo mlijeko, 2 dvopeka

VEČERA: 125 g mljevene govedine, 1 paradaiz (ili 1dcl pirea od paradaiza), 1 dvopek, 1 šoljica čaja ili kave



SRIJEDA

DORUČAK: 1 narandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kahve ili čaja bez šećera

RUČAK: 1 narandža, 1 kuhano jaje, 1 kiselo mlijeko, 1 manja glavica salate

VEČERA: 125 g mljevenog mesa, 1 narandža, 1 dvopek, 1 šoljica kahve ili čaja




ČETVRTAK

DORUČAK: 1 narandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kahve ili čaja bez šećera.



RUČAK: 125 g svježeg kravljeg sira s malo mliječne mastii (a možete upotrijebiti i sir mozzarela), 1 paradaiz, 1 dvopek

VEČERA: 125 g mljevenog mesa, 2 paradaiza ili 2 dcl pirea od paradaiza, 1 jabuka, 1 dvopek




PETAK

DORUČAK: 1 narandža (ili u sličnom opsegu kruška, breskva, lubenica, dinja… – ne banana), 2 dvopeka, šoljica kahve ili čaja bez šećera.

RUČAK: 200 g kuhanog mesa ili ribe, 1 paradaiz, 1 dvopek

VEČERA: 500 g kuhanog povrća (mrkva, grašak, krompir,…), 1 jaje, 1 paradaiz.



U DANE VIKENDA JEDITE NORMALNO!

ZA ODRŽAVANJE ŽELJENE TEŽINE:

Kad dođete do težine, koju ste željeli, održavajte ju tako, da svaki ponedjeljak jedete po slijedećem jelovniku.




DORUČAK: 1 limunada bez šećera (možete upotrijebiti umjetne zaslađivače)

RUČAK: 1 jaje, 1 dvopek, 1 paradaiz (možete još jednu jabuku)

VEČERA: 1 dvopek, 1 paradaiz (možete još jedno jaje)



UPUSTVA I PRAVILA

• Meso i kuhano povrće možete začiniti vegetom

• Ne pijte alkohol

• Namirnice možete jesti vruće ili hladne, a važno je, da ih uzimate u tačnom redoslijedu.

• Poslije pet dana izgubit ćete 2,5 – 5 kg.

• Poslije pet dana budite barem 2 dana bez dijete i jedite normalno, ali umjereno. Dva dana kasnije dijetu ponovite i tako 3 puta po 5 dana; ukupno 15 dana.


• U petnaest dana dijete (ako oduzmemo dane bez diete) možete izgubiti do 15 kg, koje nećete dobiti nazad, ako poslije dijete jedete normalno i svaki ponedjeljak po jelovniku za održavanje tjelesne težine.