utorak, 26. prosinca 2017.

EVO KAKO DA KUPATILO ZABLISTA – uz samo 1 namirnicu uklonite fleke od vode na tuš kabini i sve očistite!


Sve ste metode probali i nijedna vam nije pomogla da efikasno uklonite fleke od vode na tuš kabini? Još uvijek vam u oči upada ružni kamenac na glavi od tuš kabine i kupatilo ne izgleda onako kako ste željele? Imamo rješenje!
Da biste kupatilo učinili ponovo blistavim, potrebna vam je samo 1 namirnica iz kuhinje, koju najviše koristite tokom ljeta za pravljenje osvježavajućeg napitka… Možete li pogoditi o čemu je riječ?





Radi se o limunu!
Limun se može na razne načine koristiti – kako u kulinarstvu, tako i u domaćinstvu. Ova namirnica obiluje vitaminom C, A i B-6. Isto tako je odličan za probavne smetnje i liječenje upale grla.
A da biste ga iskoristili u svrhu čišćenja kupatila, trebate ga samo prerezati na pola i onda njime prebrisati staklo. Nakon toga vrata od tuš kabine prebrišite suhom krpom.





Pogledajte video snimak u prilogu za više detalja o postupku.
Video možete pogledati ispod:

OVAJ RECEPT SU MNOGI ISPROBALI I REKLI DA JE OVO NAJBOLJI ČOKOLADNI KOLAČ

Srodna slika
Sastojci:
Biskvit
-4 jaja
-10 dkg šećera
-20 dkg margarina
-10 dkg čokolade za kuhanje





-4 žlice brašna
-1 prašak za pecivo
Krema
-0,5 l slatkog vrhnja
-20 dkg čokolade za kuhanje
-1 žlica šećera

Priprema:
Izrada biskvita:
Žumanca i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i na kraju snijeg od bjelanjaka (bjelanjke umiješati polagano, ne mikserom). Peći (u tepsiji cca 20x35cm) na 180°C oko 20 min., ovisi od pećnice, provjeriti čačkalicom kad je pečeno.
Izrada kreme:





Slatko vrhnje, čokoladu i šećer zagrijavati na laganoj vatri (miješajući polagano) dok ne provri.
Pečeni biskvit izbockati vilicom na nekoliko mjesta i dok je još topao preliti ga sa toplom kremom.
Krema je dosta rijetka ali je ne treba dodatno miksati ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u hladnjaku stisnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne krema.

NAJČOKOLADNIJA TORTA


Sastojci
Za piškotu
2 jajeta
2 kašike šećera
2 kašike brašna
2 kašike kakaoa
1/2 kesice praška za pecivo
150 ml čokoladnog mleka
Za fil





2 kesice pudinga od čokolade
400 ml mleka
400 ml Slatke pavlake
100 g mlečne čokolade
6 kašika šećera
Za dekoraciju
100 mililitara slatke pavlake
100 g mlečne čokolade

Način pripreme
Kora: Jaja i šećer umutite, dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju kakao. Smesu izlijte u namazan pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
Proverite čačkalicom da li je piškota pečena. Pečenu piškotu izvadite iz rerne i kada se malo prohladi prelijte je čokoladnim mlekom i ostavite je sa strane.
Fil: Puding skuvajte sa šećerom i mlekom na uobičajen način i ostavite da se ohladi. Slatku pavlaku izmutite u čvrst sneg i pomešajte sa ohlađenim pudingom. Smesu mutite mikserom vrlo kratko tek da se smesa izjednači.





Čokoladu otopite i lagano sipajte u fil, u isto vreme i mutite mikserom, isto tako kratko dok se smesa ne ujednači. Smesu sipajte preko ispečene kore i ravnomerno rasporedite.
Čokoladu i pavlaku stavite u šerpicu na laganoj vatri, kuvajte da se čokolada otopi ali ne i da provri. Skinite sa vatre malo prohladite i prelijte preko torte. Tortu ostavite nekoliko sati da se stegne. Secite i poslužite.

Napomena
Ovu tortu sam napravila po želji moga sina. Da napravim čokoladnu tortu, ali tako da se čokolada preliva. Želja ispunjena.

BRAVO ZA ZORANA! DRŽAVA MU JE ODUZELA KUĆU ZBOG DUGA ZA VODU OD 124 EVRA! A ZATIM JE ON „ODRAO“ DRŽAVU!


Slovenija, bivša jugoslovenska republika koja se Evropskoj uniji pridružila 2004, kažnjena je nekoliko puta od strane evropskih institucija zbog pravosudnih nepravilnosti.
Zoran Vaskrsić iz Slovenije preživeo je pravu dramu nakon što mu je oduzeta kuća zbog duga za vodu od 124 evra. Njegova kuća je prodata kada je lokalni sud odlučio da bi na taj način najbolje otplatio dug državi.





Nakon ove presude on je podneo žalbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu 2012. godine, nakon što je njegova porodica bila primorana da se iseli zbog četvorogodišnjeg duga. Sud je presudio u njegovu korist.
Evropski sud za ljudska prava je istakao da je slovenački sud prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima mešanjem u “mirno uživanje” u vlastitoj imovini. Naložio je državi Sloveniji da Zoranu isplati 85.000 evra odštete zbog prodaje njegove kuće, prenosi 100posto.hr.





Jedan od glavnih argumenata u presudi je baziran na neravnoteži slovenačkih sudova u pogledu opšteg interesa zajednice i temeljnih prava pojedinaca.
Slovenija, bivša jugoslovenska republika koja se Evropskoj uniji pridružila 2004. godine, kažnjena je nekoliko puta od strane evropskih institucija zbog pravosudnih nepravilnosti.
Slovenačko Ministarstvo pravde nije imalo komentar na slučaj gospodina Vaskrsića.
Pogledajte snimke:

PIZZA TIJESTO! RECEPT ZA PIZZA TIJESTO, PIZZA MAJSTORI ČUVAJU KAO ZMIJA NOGE, A ZAPRAVO JE JEDNOSTAVNO, ISTRAŽIVALI SMO, I EVO!


BIT je glatko brašno ili maks. 3:1 za glatko:oštro za tijesto, a TEMPERATURA PEČENJA je najvažnija, ostalo je vaša kreacija… Napravite tijesto po receptu, stavite u VRELU pećnicu i postat ćete vrhunski pizza majstor.

Sastojci
    Za tijesto:
    20 g svježeg kvasca (ili vrećica suhog kvasca)
    2-3 žlice tople vode
    1 žličica šećera





    320 g Pšeničnog glatkog brašna
    1 žličica soli
    2-3 žlice maslinova ulja
oko 200 ml tople vode
 Za nadjev:
    200 ml Ketchupa blagog
    200 g naribanog sira edamera
    200 g Šunke u ovitku Podravka narezane na ploške
    80 g šampinjona
    1 paprika
    6 Crnih maslina Podravka

Priprema
    Kvasac razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i pustite da odstoji oko 5 minuta na toplom mjestu.
    2.
    Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac te dodajući toplu vodu umijesite mekano tijesto. Pokriveno tijesto ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči (oko 30 minuta).
    3.
    Dignuto tijesto razvaljajte na veličinu kalupa (2 okrugla kalupa ili 1 originalni lim iz pećnice).
    4.





Tijesto premažite ketchupom i pospite sirom. Po tijestu rasporedite šunku, šampinjone narezane na listiće, papriku narezanu na štapiće i masline.5.
Pizzu pecite oko 10 minuta na temperaturi od 250 °C.
Posluživanje
  Pizzu poslužite toplu.
Savjet
Rub pizze po želji namažite s malo mlake vode i ulja, a možete ga ukrasiti i listovima svježe rikule.
Napomena
Moji originali
Tijesto se može čuvati u hladnjaku dan-dva da se ne predigne ili smrznuti…
U pizzerijama se koristi čak 1 svježi kvasac na 10 kg brašna, treba imati vremena… Tijesto je identično za talijanske pogače (foccacia).
SAVJETI
    Ne pretjerujte s rajčicom, klinci to ne vole (rajčicu servirajte posebno), rajčicu začinite po vlastitom ukusu npr. papar, vegeta, origano i sl…
    Ribajte sastojke ili sitno nasjeckajte, izbjegavajte “šnite”, jer tijesto lakše diše, moj sin inače ne jede i skida s pizze narezane šampinjone, a naribane pojede.
    Slažite nadjev po “sektorima” i ukusu pojedinaca…
    Najbolje je u praksi prihvaćeno tijesto s miješanim uljem ili samo s maslinovim.

ODLIČAN RUČAK NA JEDNOSTAVAN NAČIN.....ŠNICLE OD FAŠIRANOG MESA

Rezultat slika za šnicle u umaku od slatkog vrhnja i senfa
Ko ne voli faširane šnicle? Isprobajte ovaj recept koji je drugačiji od ostalih, a vrlo ukusan i zasitan.

Sastojci
500 g faširanog mesa
400 g krompira
3 glavice luka
2 čehna bijelog luka





2 kašike brašna
1 jaje
250 ml vrhnja za kuhanje s ukusom bešamela
rendani sir po želji

Način pripreme
Luk sitno nasjeckati, krompir naribati i sve pomiješati sa mljevenim mesom.
Dodati umućeno jaje u smjesu, brašno, so, biber i začine po želji.





Dobro izmiješati dok se masa ne sjedini.
Oblikovati šnicle kao male pljeskavice i pržiti ih u vrelom ulju dok ne porumene sa obje strane.
Složiti šnicle u tepsiju i preliti ih vrhnjem s ukusom bešamel sosa.
Pokriti folijom i peći 30-ak minuta na 220 stepeni, zatim skinuti foliju i peći još 15 minuta na istoj temperaturi.

RUČAK ZA 20 MINUTA: Šnicle u umaku od slatkog vrhnja i senfa

Srodna slika
Sastojci:
– 4-6 većih svinj.odrezaka ili nekog drugog mesa
– 4 v.ž juhe ili vode
– 4 v.ž slatkoga vrhnja za kuhanje
– 2 kisela krastavca
– 2 v.ž senfa





– malo soli,papra i vegete
– 2 v.ž ulja
– sjeckani peršin

Priprema:
Svinjske odreske malo potući s batom,začiniti s soli,paprom i vegetom pa ih popržiti na 2 žlice ulja.Izvaditi ih i pokrivene držati na toplom.
Masnoću od prženja mesa tada zalti s juhom ili vodom.





Dodati vrhnje pa promiješati.Kisele krastavce narezati na sitne kockice pa ih umiješati u vrhnje,promiješati.
Tada dodati senf,sjeckani peršin pa prokuhati,začiniti po želji.
U umak vrati izpečene šnicle,promiješati i odmah poslužiti.
Posluživanje:
Poslužiti uz prilog po želji;neko izdinstano povrće,tjesteninu,pire,rižu i salatu.
www.domaci-kuhar.com

IMATE BOLOVE U LEĐIMA? Evo kako riješiti bolove za samo 1 minutu! (VIDEO)


Video će vam pokazati kako riješiti bolove u leđima u svega minutu.
Sve više ljudi ima bolove u leđima radi sve većeg sjedilačkog načina živote i sve manje fizičke aktivnosti. Upravo je to razlog sve većeg bola u donjem dijelu leđa.





Ovaj video će vam pokazati vježbe pomoću kojih možete lako riješiti bolova u leđima u svega jednu minutu.
Pogledajte video:






ODLIČAN KOLAČ....naziv kolača je, apsolutno, opravdan!

Odličan kolač
Sastojci
biskvit:
6 bjelanca
200 g šećera
150 ml ulja
6 kašika brašna
1/2 vrećice praška za pecivo





100 g čokolade za kuhanje
krema:
6 žumanaca
6 kašika šećera
100 g čokolade za kuhanje
125 g margarina ili putera
i još:
po ukusu šlag pjena ili slatko vrhnje, čokolada

Priprema
1.
Umutiti bjelanca i šećer, pa dodati ulje. Posebno sjediniti brašno, prašak za pecivo i rendanu čokoladu; dodati u snijeg od bjelanaca, pa pažljivo sjediniti. Pleh premazati puterom i posuti brašnom. Sipati smjesu; peći u pećnici zagrijanoj na 180 C.





2.
Dok se biskvit peče, pripremiti kremu: na pari umutiti žumanca i šećer. Dodati izlomljenu čokoladu. Kada se čokolada otopi, maknuti kremu i dodati puter ili margarin. Izmiksati. Kremu premazati preko hladnog biskvita. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne.
3.
Kada se krema stegne, kolač premazati umućenim šlagom, posuti rendanom čokoladom.

DA LI ZNATE DA VAŠ MENSTRUALNI CIKLUS GOVORI MNOGO O VAŠEM ZDRAVLJU, PA ČAK I KOLIKO DUGO BI MOGLI ŽIVITI



Vjerovali, ili ne, ali upravo vaš menstrualni ciklus mnogot otga govori o vašme zdravlju, pa čak i o tome koliko dugo bi mogli živiti. Sve ove tvrsnje su istražili i potvrsili naučnici svjetski poznatiih sveučilišta.


Istraživanje je sprovedeno na Sveučilištu u San Dijegu. Učestovovale su žene u menopauzi.

Ispostavilo se da su one žene koje su menstruaciju dobile sa 12 ili više godina, imale manje zdravstvenih tegoba od onih koje su menstruaciju dobile vrlo rano.


Također, pokazalo se da one žene koje imaju zdrave prehrambene navike, ne puše, ne konzumiraju alkohol, lakše podnose menopauzu i životni vijek im je duži.


Imajte na umu da ćete lakše podnositi i menstrualne tegobe ukoliko praktikujete zdrave navike. Vaša menstruacija će biti redovnija, krvarenja normalna i osjećat ćete se bolje. Smanjite stres i nećete imati tegobe.


Izvor: megagiga

Svakog mjeseca sam bila u dugovima DO GUŠE: A onda sam uvela PRAVILO 3 DANA i po prvi put platu nisam čekala kao ozebla sunce


Već deseti put sam molila majku da mi pozajmi novac kako bih mogla da popravim kola. Dala mi ga je, naravno, ali uz tako razočaran izraz lica da sam konačno shvatila da ne mogu da živim u stalnim dugovima do guše.
Kreditna kartica i minusi na računu su me svakodnevno opsjedali, ja sam stalno nekome bila dužna, a kola su stalno kašljucala. A ja nikako nikada nisam imala ni dinar u novčaniku. Stalno sam sebi govorila da ću biti ozbiljnija s novcem kad nađem bolje plaćen posao. I našla sam ga, i opet bila u dugovima do guše. Došlo je dotle da su roditelji počeli da mi prijete da će mi ukinuti te pozajmice, i to s punim pravom.
Ono što je mene uništavalo bile su impulsivne kupovine. Vidim nešto što mi se dopadne i moram da ga imam, odmah. Naročito ako je na popustu.





I tako sam jedne noći, kao i mnogih drugih, ležala u krevetu pokušavajući da zaspim dok su mi se glavom rojile misli o tome kome sve dugujem i kako da to poplaćam. A onda sam se sjetila majčine rečenice na koju sam uvijek prevrtala očima: “Ako ti se nešto dopadne, ne kupuj odmah. Sačekaj da vidiš da li ćeš to željeti i sutra”.
Riješila sam da je konačno poslušam. Riješila sam da tog mjeseca novac koristim isključivo za nužne stvari. Prvih par nedelja bilo je užasno – odbijala sam pozive na kafe, vozila pored restorana brze hrane što brže da se ne bih prevarila i ušla. I ne samo da sam štedila novac, već sam gubila i kilograme.
Pravilo koje sam sebi postavila bilo je jasno – ako zaista želim taj predmet i tri dana kasnije, uzeću ga.
Sljedećeg mjeseca, nakon tog udarnički štedljivog života, plata je legla. Nisam toga ni bila svjesna jer sam na računu imala pozamašnu sumu od prošle plate. Tada, kad sam vidjela prve rezultate, shvatila sam da je štednja ne samo moguća, već i sjajna.





Naravno, taj prvi mjesec bio je strogo asketski i neodrživ, pa sam sebi postavila nova pravila. Riješila sam da ne kupujem stvari koje mogu da koristim samo jednom (recimo – kafu, sendvič, pogačice iz pekare, pivo u kafiću). S druge strane, ako nešto mnogo želim i tri dana kasnije, pa i tu kafu, kupiću je.
Ne mogu ni da vam opišem koliko je impulsivnih kupovina spriječeno ovim jednostavnim pravilom. Sjećam se samo da sam jednom poklekla i kupila sendvič i toliko se razočarala u sebe jer sam mogla da napravim jeftiniji i bolji kod kuće da sam riješila da više nikada ne pokleknem.
Kafu sam spremala kod kuće i hranu nosila od kuće. Štedila sam a višak kilograma se topio. I na sve to, topio se i moj svakodnevni stres. I zato svima preporučujem svoje pravilo od tri dana i jedne upotrebe. Vjerujte, promijeniće vam život.
Izvor: zena.blic.rs

OTKRIVAMO: Evo kako da sami napravite smesu za NAJSOČNIJE ćevape kao pravi ćevabdžija! (RECEPT)

Rezultat slika za ĆEVAPI LEPINA JE MEKANA A MESO SOČNO
Koren reči ćevap je persijskog porekla, a znači prženo meso, a postoje tragovi koji ćevap vode čak do stare Grčke. Da skratmo priču, evo recepta kako da sami napravite smesu za ćevape kao pravi ćevabdžija.
Iskusni kažu da kod pravljenja ćevapa nema posebnih komplikacija, poenta je u dobrom mesu, načinu pripreme i da smesa odstoji.





Sve što vam je potrebno za prave ćevape jeste 1,5 kg mlevene junetine, ½ kg jagnjetine, 4-5 čena belog luka, 2% od ukupne količine mesa, soli i 2 kašičice sode bikarbone.





Meso isečeno na kockice dobro posolite, izmešajte i prelijte sa oko 100 ml vode i belog luka koje ste ranije prokuvali. Smesu izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Sutradan smesu sameljite u mašini za meso dva puta, ostavite da stoji nekoliko sati na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider.
Pre nego krenete oblikovati ćevape u smesu umešajte sodu bikarbonu i to je to.
Uživajte u ukusnom i sočnom ćevapu.

BRZI KOLAČ SA GRISOM....VEOMA UKUSAN I JEDNOSTAVAN


Sastojci:
4 lista kora za pitu
1 l mlijeka
2 dl ulja
komadić putera
375 g pšeničnog griza





4 jajeta
500 g kisele pavlake
4 kašike šećera
PRELIV:800 g šećera
600 ml vode
1 vanilin šećer

Priprema:





Skuhati mlijeko sa 2 dl ulja i malo putera i 4 kašike šećera. Skinuti sa vatre i dodati 375 g griza, miješajući svo vrijeme. Kad se masa ohladi, dodati umućena jaja i kiselu pavlaku. Dobro umutiti. Pomastiti pleh, pa staviti 2 kore, tako da prelaze rubove pleha, a na dno staviti još jednu koru. Sipati fil preko kora.Prekriti korama, koje su prelazile rubove pleha, pa preko staviti još jednu koru.Peći na 200 C oko 40 minuta. Pečenu pitu prohladiti. Zatim preliti vrelim prelivom: prokuhati vodu, šećer i vanilin šećer.Dobro ohladiti!

Mama njegovog prijatelja mu poslala poziv, a kad je on zbunjeno odbio…

Sms
Jedna zanimljiva prepiska kruži netom. Izvesna "Teta Mira" je glavni akter.
Majka njegovog najboljeg druga poslala mu je poruku koja je mnoge šokirala. Ona je pozvala ovog momka kod sebe kući uz napomenu da "Bojan (njen) sin nije kod kuće." Dečko je posle kraćeg razmišljanja prosledio odgovor da on to ne želi i ne može da uradi, a kasnije obrazloženje da misli da neće umeti.





Sad, mnogi su pomislili da se radi o nekom "prljavom" pozivu i bili šokirani odbijanjem ovog dečka, jer je kako tvrde, san gotovo svakog tinejdžera da "osvoji" zgodnu mamu svog najboljeg druga. Ipak, kada su uvideli o čemu se zapravo radi, verovatno su se postideli...





Pogledajte šta je "Teta Mira" zapravo želela!
sms prepiska

BRZE KROFNE TOLIKO DOBRE DA SAM MORALA DVA PUTA DANAS DA IH PRAVIM


Jednostavne,brze,odlicne,i brzo nestanu ako ih manje pravite za svoje malene,sladje ih pojedu,a i mi odrasli

Potrebno:
1,5dl jogurta-zasto jogurt a ne mleko?Zato što sam u trenutku imala jedino tu adekvatnu zamenu za mleko, kako inače ide u receptu.
 20gr svežeg kvasca
75gr šećera
2 jaja
1/2 kašičice soli
75gr otopljenog maslaca ili margarina
oko 450gr oštrog brašna





 i još:
oko 50gr istopljenog maslaca
 kristal šećer

Priprema:
U 1dcl mlake vode rastopite kvasac sa kašikicom šećera i malo soli.
Kada zapeni dodajte u brašno, koje ste stavili jaja, jogurt, otopljen maslac.
Zamesite testo koje treba da bude meko, da se lepi za ruke.





Zamešeno testo ostavite da naraste duplo.
Potom razvijte testo oklagijom, i vadite modlom ili pobrašnjavljenom čašom krugove-krofne.
Testo u principu treba da razvijete na debljinu od 1cm, ali ja volem kada je to malo deblje.
 Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje.Krofne ostaviti da narastu duplo.Peći ih u rerni zagrejanoj na 180C da porumene.
Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer.
Najbolje su kada su tople.
Pravila za uspeh!!!
-testo nikako ne sme biti tvrdo
-testo-krofne se moraju uduplati kpre pečenja
-krofne dobro premazati rastopljenim margarinom
-doobro uviti u kristal šećer

800 KM KAZNE MJESEČNO ZA KUĆU BEZ FASADE: Vlast priprema novi udar na džepove najsiromašnijih…

thumb460_84912_1k
Hrvatsko Ministarstvo graditeljstva otvorilo je javnu raspravu o prijedlogu novog Zakona o gradnji i građevinskoj inspekciji, kojim se, između ostaloga, predviđaju kazne za one vlasnike kuća koji na svom objektu nisu izradili fasadu.
Ako ovaj prijedlog zakona prođe, vlasnik kuće će imati pet godina od početka gradnje da završi fasadu ili mu prijete novčane kazne u iznosu od 3.000 kuna (777 KM) “koje komunalni redar izriče rješenjem u istom iznosu jednom mjesečno do izvršenja rješenja”, prenosi Dnevnik.hr. Dakle, kazne se neće dobivati jednokratno, nego svaki mjesec, sve dok vlasnik kuće ne ispuni zahtjev da dovrši fasadu.





Također, prema prijedlogu zakona, od dobivanja građevinske dozvole do početka gradnje trebalo bi proći maksimalno tri godine, odnosno od dobivanja građevinske dozvole do dovršenja fasade ukupno može proći osam godina i ni dana više. U Ministarstvu graditeljstva kažu da su fasade u nacrtu zakona dobile na važnosti zbog energetske uštede, ali i estetskog uređenja prostora.





Još važnije, ovaj prijedlog Zakona odnosit će se na novu gradnju, a za stare građevine bez fasade uredba će biti donesena naknadno.
Izvor: Dnevnik.hr

Tijesto gotovo za 10 minuta, recept za brzo i ukusno pecivo

Rezultat slika za Tijesto gotovo za 10 minuta, recept za brzo i ukusno pecivo
Testo za ovo pecivo koje je gotovo za deset minuta ispada meko, ne lepi se za ruke, dobro se mesi i što je takođe važno, ne raspada se.
Potrebno vam je:
– četiri šolje od 2 dl brašna
– dve kašike šećera
pola kašike soli





– dve kašike suncokretovog ulja
– 500 ml mleka
– kesica suvog kvasca, 11 grama

Priprema
Za početak, potrebno je sve sastojke spojiti u homogenu smesu. Tako pripremljena smesa stavlja se u kesu i stavlja u frižider na dva sata.





Nakon toga, testo se vadi iz frižidera i lagano valja u brašno. Od toga možete napraviti piroške, lepinje ili kiflice. Možete ih peći u tiganju u vrelom ulju, ali jednako tako i u rerni u dobro nauljenom plehu za pečenje, na srednjoj temperaturi dok ne porumene
izvor : zenakraljica.work
PODIJELITE SA PRIJATELJIMA:

MOJA PRIJATELJICA ZA KOJU SE PRIČA DA JE LAKA ŽENSKA ZATRAŽOLA JE OD MENE TELEFON DA SE.....



Moja prijateljica za koju se prica da je laka zenska, zatražila mobilni da se uloguje na instagram kako bi mogla odgovoriti nekome na poruku. Kada je završila što je trebala, vratila mi je mobitel, a ja sam ga samo zaključala i vratila ga nazad u torbu, jer kada s nekim izađem pokušavam da u potpunosti zaboravim na mobitel.





Kada sam došla kući, ušla sam na instagram i počela listati po naslovnoj, kad odjednom meni se moj dečko javlja na instagram. Bilo mi je jako čudno jer se nikada nismo dopisivali preko toga. Kada sam ušla u poruku, vidjela sam da imaju poruke i od prije. Shvatila sam da se moja prijateljica zaboravila odlogovati.





Naravno da sam pročitala sve poruke i vidjela sam kako se ona njemu nabacuje i nagovara ga da prekine sa mnom, no moj dečko ne želi da čuje za to jer mu je sa mnom i više nego dobro. Od tada se pravim budala, da vidim do koje mjere može ići, i da, više nismo dobre kao prije jer je pokušavam izbjegavati. Naravno, dečko mi je sam rekao šta mu je pisala i pokazao mi poruke, iako sam se ja pravila da ne znam, glumila sam šokiranost.

DIVNI KEKSIĆI TOLIKO LAGANI I UKUSNI DA ĆETE IH POŽELJETI SVAKI DAN


Odlični, prhki, jednostavni i sve u svemu pre, prefini ?
SASTOJCI
TIJESTO
250 grama margarina
350 grama glatkog brašna





6 žlica gustina
1 vanili šećer
7 žlica šećera u prahu

PRIPREMA





Umjesite tijesto od svih sastojaka i ostavite u frižideru oko pola sata. Od manjeg komadića tijesta oblikujte valjak, pa režite na oko 3-4 cm dužine. Sa nožem nareckajte svaki keksić pa pecite na 170 stupnjeva oko 40 min. odnosno da budu pečeni i lagano da dobiju boju.

DIVNI KOLAČIĆI KOJI SE BRZO PRAVE KADA PROBATE PRAVIT ĆETE GA U DUPLOJ MJER


Sastojci
    180 g putera ili margarina
    8 kašika brašna
    650 ml mlijeka
    10 kašika šećera




 
 1 vanilin šećer
fil:
    po ukusu mljeveni i sjeckani orasi,lješnjaci,pistaći,malo cimeta
    i još:
    kokosovo brašno
    1 kašika= 21 g

Priprema
    1.




   
U šerpi otopiti margarin ili puter, pa kad se zagrije sipati brašno. Miješati svo vrijeme, nekih 6-7 minuta. Zatim sipati mlijeko, miješajući svo vrijeme, dok se masa ne zgusne. Dodati šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješati na laganoj vatri
    2.
 Smjesu sipati u plastičnu posudu i mikserom mutiti nekih 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi ( ne mora biti potpuno hladno). Od smjese vaditi kuglice (ruke često pokvasiti hladnom vodom), pa svaku kuglicu rastanjiti na dlanu. Puniti smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova,uz dodatak cimeta (po ukusu), pa preklopiti. Oblikovati kuglicu ili valjak, pa uvaljati u kokosovo brašno! Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa poslužiti!