utorak, 13. veljače 2018.

Zadatak za osnovce natjerao studente na razmišljanje


Jedan član srbijanske studentske grupe na Facebooku “okačio” je na prvi pogled prilično jednostavan zadatak. Međutim, niko nije očekivao da će mozgalica za osnovce izazvati lavinu komentara.



Dok jedni odgovarali kroz šalu, drugi su ozbiljno pokušavali da ga riješe.



“Sada se slobodno može reći da je Beogradski univerzitet propao, kada njegovi studenti ne znaju osnovne zadatke iz matematike”, jedan je od komentara.

CIJELI BALKAN U ŠOKU ­ ARKAN JE ŽIV: Pogledajte Dokaz Da Je Bio Sa Cecom Na Tajlandu Prošlog Mjeseca…

Image result for CIJELI BALKAN U ŠOKU ­ ARKAN JE ŽIV: Pogledajte Dokaz Da Je Bio Sa Cecom Na Tajlandu Prošlog Mjeseca…
Jedan od najzloglasnijih ratnih zločinaca i kriminalaca s ovih prostora, navodno nije mrtav. Arkan je nakon podignute Haške optužnice za ratni zločin umro pod sumnjivim okolnostima. Njegova “SMRT” još nije razrješena, možda nema ni potrebe, jer kako utvrditi nečiju smrt ako ta osoba uopšte nije mrtva, već je živa i uživa u slobodi. Kako je to moguće???Arkan je jedan od najvećih kriminalaca ne samo sa ovih prostora nego u čitavoj Evropi, pa zašto onda vrh Srbije šuti. Jedno je sigurno da tu ima dosta sumnjivih radnji, mnogi su upleteni i u cilju im je da to skrivaju. Inače, indiciju da je Arkan živ, postakla je i njegova sahrana, te stražarenje na njegovom grobu, ali i nesrpski običaj po kojem je sahranjen. Naime, Ceca nije dozvolila da itko vidi tijelo mrvog Arkana, te da se oprosti s njim, čak ni njegovoj rođenoj djeci, ali ni njegovoj majci.



Dodatne sumnje da je Arkan živ izazvao je njegov sin Veljko. “Moj otac Željko je živ i zdrav i poslao mi je poklon”, izjavio je Veljko. To je izazvalo burne reakcije kako u Srbiji tako i u susjednim zemljama zbog povezivanja Arkana sa ratnim dešavanjima tokom raspada Jugoslavije. Da li je Arkan bio toliko pametan pa je lažirao svoju smrt i sada uživa u slobodi, da li je izvršio operaciju lica i sve ove godine bio sa svojom ženom i djecom u ulozi tjelohranitelja??? Vrlo moguće..
POGLEDAJTE VIDEO: Goli zivot – Arkan je ziv? Postavlja se pitanje zašto Ceca svih ovih godina nije se ponovo udala niti je imala neku ozbiljnu vezu za koju se moglo saznati, ili je to ona vješto skrivala. Koji je razlog, da li je toliko voljela Arkana pa je odlučila mu biti vjerna, ili se o nekoj vezi nije trebala ni razmišljati, ŽAŠTO kada ima Arkana pored sebe. Arkan je živ samo što šuti i državni vrh Srbije, kao i njegova porodica.



Također, Ceca stalno objavljuje fotografije s odmora koje nikad ne pokažu lice muške osobe, ko je taj čovjek, da nije možda Arkan?? Zašto tolika misterija, zašto stalno skrivanje, diskrecija.
Izvor: stop2.net

LUDO TIJESTO ZA RAZNA JELA A MOŽE DUGO STAJATI U FRIŽIDERU


Ovo je tijesto koje se može koristiti za razna jela, a može dugo stajati u frižderu i koristi se bez nadolaženja. Jednostavno, praktično i najbolje od svega jako ukusno.

Sastojci
– 1 kg brašna
– 1 jogurt
– 2 jaja
– 1 dl ulja



– 4 dl mlijeka
– 1 kesica kvasca
– 1 prašak za pecivo
– 2-3 kašičice soli

Način pripreme
Umutiti 1 jogurt, 2 jaja, 0,5 čaše ulja, 2 čaše mlijeka, kesicu kvasca , prašak za pecivo i 2-3 kašičice soli. Sve mjeriti čašom od jogurta.
U tu smjesu dodati brašno i mutiti spiralnim mutilicama. Treba da pokupi oko 1 kg brašna.



Zdjelu sa tijestom zamotati u kesu i staviti u frižider. Tijesto može stajati i do 7 dana.
Po potrebi uzimati dio tijesta i praviti pice, kiflice ili bilo koje drugo pecivo.
Izvor: korisno.net

Koliko brojeva 3 vidite na slici? Dosad niko nije uspeo da da tačan odgovor!


Na prvi pogled, čini se, sasvim lako: Izbroj koliko puta se broj 3 pojavljuje na slici!



Ova fotografija je u rekordnom roku prikupila više od 17.000 lajkova i preko 220.000 komentara, od kojih veliki deo čak i nije bio tačan!
Da li ćete vi uspeti?



Izbrojte i sami i ostavite svoj komentar ispod!

Ovaj aromatični napitak riješit će vas DOSADNOG VISEĆEG stomaka!


Predstavljamo vam recept za ljekoviti napitak koji će vam pružiti energiju, popraviti ten i smanjiti viseći stomak.
Potrebno je:
– 1/2 – 1 kašike kurkume u prahu
– 1/2 -1 kašike đumbira u prahu



– 1/2 kašičice kajenske papričice
– 5 kašika limunovog soka
– stevije po ukusu
– 1 l vode

Priprema:



Prokuhajte 1 l vode, pa sklonite sa ringle, piše Stvar ukusa.
U bokal stavite sve ostale sastojke i dopdajte vodu kad se malo prohladi. Napitak dobro promiješajte i ispijajte tokom dana.

Ukoliko počnete piti OVO piće prije odlaska u krevet, vi ćete ispraznit debelo crijevo i sve što ste pojeli tokom dana!


Ovaj napitak je jako dobar i koristan, a pomoći će vam da se oporavite i detoksificirate svoj organizam.
On će još poboljšati aš metabolizam i liječiti probeleme sa debelim crijevom.
Glavni sastojak ovog napitka je peršun koji nosi mnoga ljekovita svojstva kao što su:
Djeluje kao prirodni diuretik tj. izbacuje višak vode iz organizma
– Nosi mnoga antiupalna svojstva
– Djeluje kao antioksidans
– Sprječava nastanak i širenje kancerogenih ćelija



– Pomaže u rješavanju od stresa i anksioznosti
– Oslobađa od lošeg zadaha, u te svrhe možete žvakati listove ove biljke
– Čisti krv Sprječava infekcije mokraćne bešike i bubrega.

  Potrebni sastojci:
– 1 limun
– Šaka peršuna



– Kašika cimeta
– 1 kašičica jabukovog sirćeta
– 500 ml vode

Priprema:
Ove sastojke staviti u blender dok ne dobijete sok, a njega ćete piti prije spavanja.
Za još bolje rezultate potrebno je uključiti vježbe, hodanje, planinarenje.

OVO će SIGURNO pomoći da 100% izgubite više od 50 kg!


Gubitak težine može biti izuzetno težak, pogotovo kada ne znate odakle da počnete. Ako trebate izgubiti na težini evo male pomoći na početku. Ovdje je nekoliko savjeta kako započeti svoje putovanje!
Spremite obuću
Ako ste ozbiljni oko gubljenja težine, pronalaženje udobne obuće je vrlo važno! Razmislite o kupovini obuće koja je za pola broja veća nego inače, naročito zbog naticanja nogu.



Konsultacije sa ljekarom
Provjerite sa svojim ljekarom kako bi bili sigurni da je vaš plan mršavljenja zdrav i siguran za vas. Važno je slušati svoje tijelo. Znaci iscrpljivanja uključuju bol u prsima, bol koji se spušta niz ruke ili vrat i teške glavobolje. Nemojte biti obeshrabreni ako se ne možete pokrenuti na početku.
Krenite polako
Pogurajte sebe, ali ne do tačke moguće ozljede. Ako je 10-ak minuta hoda sve što možete na početku, početi tako, a kasnije polako povećavajte minutažu. Ovaj spor i stabilan tempo će dati tijelu priliku da se prilagodi i smanjiti rizik od ozljeda. Zapamtite, hodanje dovodi do trčanje, a trčanje do mršavljenja!
Pratite svoj napredak



Ostati motiviran može biti teško, ali praćenje svog napretka može pomoći da vidite koliko daleko ste došli. To ne mora biti super detaljno. Nakon svakog treninga napišite koliko ste hodali i koliko vam je trebalo. Jednom kada počnete da vidite znakove poboljšanja, vaša motivacija će biti nezaustavljiva!
Zabavite se!
Napravite trening playlistu punu vaših omiljenih pjesama i slušajte dok hodate, kupite šarene trening majice koje će učiniti da se osećate sjajno dok idete prema svom cilju, ili pronađite prijatelja da vježba s vama.
pozivitno.info

MAGIČNA SMJESA: Za 7 dana uništava sav višak kilogram!

sljive
Dosta ljudi ima jedan te isti problem, odnosno pojavio im se višak kilograma na predjelu stomaka i to zaista ružno izgleda. Ukoliko dođe do prevelikog nakupljanja masnoće, postoji velika mogućnost da dođe i do razvoja nekih ozbiljnih zdravstvenih problema.
Na svu sreću, uspjeli smo da pronađemo recept za lijek koji će vam pomoći da riješite svoj problem! Naime, sa njim ćete sagorjeti sve nakupljene masnoće, tako da ćete spriječiti i razvoj tih oboljenja.



Osnovni sastojak koji je potreban za njegovu pripremu su šljive.
Odmah sebi zapišite ovaj recept i počnite sa pripremom!

Potrebni sastojci:
litar vode
100 gr šljiva

Priprema:
Uzmite jednu hermetičku posudu i u nju stavite šljive, pa preko sipajte i vodu, posudu zatvorite, pa ostavite da odstoji oko sedam dana na hladnom, odnosno u frižideru.



Poslije tog periodu uzmite gazu i smjesu procijedite, te nakon toga lijek možete početi konzumirati.
Svako jutro na prazan stomak, odnosno prije doručka trebate da popijete po čašu lijeka.
Učinak je zagarantovan i uskoro će biti vidljiv!
Izvor: 5do12.info

"ŠARENI KUGLOF" - JEDNOSTAVNIM POSTUPKOM NAPRAVITE OVAJ UKUSAN I LIJEP KOLAČ!


Sastojci  
3 jaja
200 g šećera
2 kesice vanilinog šećera ili 1 ravna kašika vanilla paste
250 ml ulja*



375 ml mleka + 1 kašika
450 g brašna
1 kesica praška za pecivo
15 g kakao

Priprema
Umutiti jaja, sobne temperature i postepeno dodavati šećer. Mutiti dok ne dobijete gustu i svetlu masu i na kraju dodati vanilu. ( Ja sam koristila šećer od trske i stavila sam samo 150 g jer mi ne volimo puno slatko, za vas, koji volite slatko,staviti svih 200 g )
Dodavati polako ulje, stalno muteći i na kraju dodati mleko i sjediniti sve zajedno.
* Možda je nekom previše ulja, ja sam ovaj kuglof pravila i sa manje ulja, ali je onda bio dosta suv, tako da bih vam preporučila da stavite celu količinu ulja.
Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo.



Žicom za mućenje sjediniti brašno sa tečnom masom, dodavajući po malo i kad ste sjedinili prvu količinu, dodavati po malo i preostalo brašno.
Ko voli, može dodati koricu pomorandže ili limuna.
U malu činijicu sipati kašiku mleka i dodati kakao i rastopiti u mleku.
Celokupnu masu podeliti na dva dela ( kod mene je to bilo malo više od 600 g svaki deo ) i u jedan deo dodati kakao i dobro sjediniti sa belom masom.
Kalup za kuglof ( najveći koji imate ) dobro isprskati sa sprejom za pečenje ili podmazati sa puterom i blago pobrašniti.
Sipati kašikom svuda po dnu prvo belu masu ( trebaće vam oko 3 do 4 kašike mase ) onda preko sipati masu sa kakaom pa preko mase sa kakaom sipati belu masu i tako dok imate materijala.
Uključiti rernu na 175 do 180°C ( to uraditi kad počnete da sipate masu u kalup, dok vi završite sa sipanjem,rerna će se zagrejati ) i peći oko 45 do 50 minuta. Probati sa iglom za pletenje da li je kolač pećen.
Ostaviti u kalupu da se kratko prohladi i onda okrenuti na žicu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Kuglof možete preliti sa istopljenom čokoladom ili  samo posuti šećerom u prahu.
Prijatno!!!!!
www.coolinarika.com

LEGENDARNA PLAZMA TORTA: Bez pečenja, gotova za manje od 20 minuta!

plazma-torta-660
Recepat po kojem se u kratkom vremenu, bez pečenja i velikih komplikacija, možete napraviti vrlo ukusnu i oku ugodnu slasticu. Čak i ako nemate velikog iskustva, u pripremanju torti i kolača, ovom tortom ćete zadiviti ukućane i goste.

Sastojci:
300 g mljevenog plazma keksa,
250 g margarina,
260 g šećera u prahu,
100 g čokolade za kuhanje,



250 g mljevenih oraha,
1 čaša soka od naranče,
3 kesice šlaga,
orasi za ukrašavanje

Priprema:
Prva kora: 250 g mljevenih oraha, 125 g istopljenog margarina, 130 g šećera u prahu i malo soka od naranče – umutiti i staviti u frižider da se malo stegne.
Druga kora: 300 g mljevenog plazma keksa, 125 g istopljenog margarina, 130 g šećera u prahu, 100 g istopljene čokolade za kuhanje i malo soka od naranče – umutiti i staviti u frižider da se malo stegne.



Na tacnu staviti prvu koru i oblikovati po želji. Preko prve drugu, i preko nje dva šlaga umućena prema uputstvu sa kesice.
Ukrašavanje: umutite treću kesicu šlaga po uputstvu i u nju dodajte 3 kašike istopljenog šećera miiešajući sve vrijeme. Ovim filom ukrasiti tortu i na kraju preko posuti malo nasjeckanih oraha.

Ginekolog mi je otkrio CISTE i MIOME: Pila sam napitak 4 dana i ostala oduševljena!


Ciste se često javljaju na maternici i jajnicima te mogu dovesti do povećanog kravrenja ili tegoba u toku menstrualnog ciklusa, ali nisu opasne.
Iako o miomi i ciste nisu opasni, ne opuštajte se jer mogu preći u ozbiljnija stanja.
Stoga pazite šta jedete.
Ovo je recept pomoću kojeg će te se riješiti cista i mioma:




Sastojci:
– Pola litra soka od repe
– Med

Piprema:



Sok od repe i pomiješajte sa 0.25 kg medom u blenderu, te konzumirate 3 puta na dan,po jednu čašu nakon svakog obroka.
Primjetit ćete da će ciste i miomi nestati i osjećat će te se puno bolje!
Izvor: novi.ba

OBLOGE OD MEDA: Liječe TEŽAK KAŠALJ i uklanjaju sluz iz pluća u samo jednoj noći! Naročito dobro za DJECU!


Uporni kašalj nakon prehlade može biti vrlo neugodan i sprečavati ljude da se fokusiraju i bave svakodnevnim aktivnostima.
Kada se ljudi nađu u ovoj situaciji, oni imaju tendenciju da posegnu za konvencionalnim lijekovims kao što su sirup protiv kašlja, kako bi se olakšala nelagoda. Umjesto korištenja konvencionalnih lijekova probajte neke prirodne sastojke kao što su sirovi prirodni med koji se smatra vrlo moćnim prirodnim lijekom.
Možete napraviti obolge od meda na sljedeći način:

Sastojci:
– sirovi prirodni med
– maslinovo ulje



– gaza
– salveta
– brašno
– ljepljiva traka

Uputstvo:



Napravite kombinaciju brašna i meda. Nakon toga, dodati malo maslinovog ulja u mješavinu i dodajte još malo brašna. Dalje, stavite mješavinu na salvetu i zamotajte pomoću gaze. Pričvrstite gazu na leđima ili grudima sa ljepljivom trakom.
Ako koristite ovu oblogu na djeci, pobrinite se da je stavite na njih 3 sata prije spavanja.
Ova prirodna obloga nema neželjenih efekata, ali i dalje budite oprezni kada su u pitanju djeca kako bi se spriječile povrede kože.
Izvor: pozivitno.info

IVAN JE PLAKAO NA PUMPI DOK MU JE CELA PORODICA BILA U AUTU: Kada je videla da njegova žena pokriva lice rukama, bilo je sve jasno!


Kako prolazimo kroz život svašta možemo videti, posebno kad vam neko zatraži pomoc.Ova devojka se tako našla u situaciji da pomogne kad je nekom bilo najpotrebnije.
Priča pocinje na benzinskoj stanici, kada je devojka primetila da covek na benzinskoj stanici place, u sandalama i carapama na hladnoci, a u njegovim kolima su žena sa rukama na licu i deca na zadnjem sedištu.



Kada je devojka prišla da pita u cemu je problem, muškarac je kroz plac rekao da je za sve on kriv, i da ne može ništa da priušti porodici.
Bez imalo razmisljanja devojka je otišla do kase, kupila neke namirnice za decu i platila za njega da mu se napuni rezervoar. Kada je žena izašla da zagrli i poljubi tu mladu devojku koja im je pomogla, devojka je primetila da je gospođa sva rascepana, prljava i neuredna.



Tada je devojka uradila nešto neverovatno, otišla je do svojih kola i iz gepeka je izvadila svu odecu što je imala i dala je gospođi. Ubrzo se oko njih okupila grupa ljudi što se zatekla tu na pumpi, pa je svako dao šta je mogo, od hrane pa do novca.
Ljudi umeju zaista da budu neverovatni i saosecajni,cak i u teškim vremenima.Svako bi mogao da sledi ovaj primer.
Izvor: balkanvijesti.com

KRAFNE IZ PEĆNICE: Mekše i ukusnije nikad niste probali!


Pre nego počnete da pravite ove pečene krofne treba naravno da znate da one ni u kojem smislu nisu kao one koje pečete u ulju.

Potrebno:
1,5dl jogurta-zasto jogurt a ne mleko?Zato što sam u trenutku imala jedino tu adekvatnu zamenu za mleko, kako inače ide u receptu.
20gr svežeg kvasca
75gr šećera
2 jaja



1/2 kašičice soli
75gr otopljenog maslaca ili margarina
oko 450gr oštrog brašna
i još:
oko 50gr istopljenog maslaca
kristal šećer

Priprema:
U 1dcl mlake vode rastopite kvasac sa kašikicom šećera i malo soli.
Kada zapeni dodajte u brašno, koje ste stavili jaja, jogurt, otopljen maslac.
Zamesite testo koje treba da bude meko, da se lepi za ruke.
Zamešeno testo ostavite da naraste duplo.



Potom razvijte testo oklagijom, i vadite modlom ili pobrašnjavljenom čašom krugove-krofne.
Testo u principu treba da razvijete na debljinu od 1cm, ali ja volem kada je to malo deblje.
Ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje.Krofne ostaviti da narastu duplo.Peći ih u rerni zagrejanoj na 180C da porumene.
Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer.
Najbolje su kada su tople.
Pravila za uspeh!!!
-testo nikako ne sme biti tvrdo
-testo-krofne se moraju uduplati kpre pečenja
-krofne dobro premazati rastopljenim margarinom
-doobro uviti u kristal šećer
IZVOR: torteikolacici

PLAN IZGRADNJE PLASTENIKA: Nećete potrošiti mnogo novca, a imati ćete najbolji plastenik!...VIDEO

Slikovni rezultat za Plan izgradnje plastenika: Nećete potrošiti mnogo novca, a imati ćete najbolji plastenik!
Baštovan Dejvid Lefernej napravio je plastenik za manje od 50 eura, ali je pri tome koristio dosta recikliranog materijala…
Ovaj plastenik je širok oko 3,3 metara i dugačak blizu 5, a najviša tačka luka doseže do 2,3 metara. Naravno, Dejvid kaže da svako može da prilagodi dimenzije svojim potrebama, ali da je za manje plastenike namjenjene skromnim kućnim potrebama dovoljna širina između 3 i 3,5 metara.



Po njegovoj kalkulaciji, ova širina može da obuhvati 2 reda sadnica i vrlo široku stazu između njih, dovoljnu da može da prođe kosilica za travu.
Svoje iskustvo Dejvid je izložio na sajtu posvećenom baštovanstvu pod nazivom “Dorgarden”, na kojem se mogu naći i drugi savjeti u vezi s baštovanstvom.



Kako Dejvid napominje, treba biti oprezan sa promjenama dimenzija. Naime, svaka promjena u razmjeri može da bude rizična jer luk treba da bude takav da se na krovu ne zadržava eventualni snijeg i da kiša može lako da se sliva. Takođe, nije dobro ni da se kosi zidovi spuštaju do zemlje pod suviše oštrim uglom – zbog male visine nećete moći ni da koristite zemljište uz zid.
VIDEO POGLEDAJTE KLIKOM NA LINK: http://www.dailymotion.com/video/x5j6ej3

JEDNA OD NAJLJEPŠI TORTI KOJA SE TOPI U USTIMA


SASTOJCI
Beze kora:
12 bjelanjaka
250 g šećera
1 žlica octa
Krema:



12 žumanjaka
8 žlica šećera
5 žlica gustina
600 ml mlijeka
250 g maslaca
4 žlice umućene šlag pjene
300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
100 g ribane čokolade za kuhanje
Još:
4 šlag pjene (ili 1l Hople)
500 ml mineralne vode

PRIPREMA
1. Napomena: Jako je bitno prije izrade beze kore jaja držati neko vrijeme na sobnoj temperaturi.
2. Za beze koru izmiksati bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavati šećer stalno miksajući.
Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dotle dok se šećer potpuno ne otopi (bar pola sata), inače će se šećer tijekom pečenja topiti i kora će biti mekana, a ne hrskava.



Može se šećer samljeti u mlincu za kavu i puno brže će se otopiti, samim tim treba bjelanjke kraće miks:ati.
Pri kraju dodati žlicu octa, može i limunov sok.
3. Veliki lim od pećnice nauljiti i obložiti papirom za pečenje. I papir nauljiti sa 2-3 kapi ulja da se pečena kora lakše odvoji. Izliti i poravnati snijeg od bjelanjaka pa staviti u pećnicu prethodno zagrijanu na 150”C.
Peći (sušiti) 1 sat, ili dok kora ne očvrsne, isključiti pećnicu, odškrinuti vrata (ubaciti drvenu kuhaču) i ostaviti koru da se tako ohladi.
Ohlađenu uzduž prerezati na dva dijela.
4. Za kremu umutiti žumanjke sa šećerom pa dodati gustin (mutiti u posudi koja će ići na vatru).
Pomalo dodavati vrelo mlijeko stalno miješajući.
Staviti na laganu vatru i kuhati stalno miješajući dok se ne zgusnu.
U ohlađenu kremu dodati dobro izrađen maslac (prethodno ga miksati sve dok ne pobijeli).
5. Istući 4 šlag pjene sa mineralnom vodom.
Od tučenog šlaga uzeti 4 žlice i umiješati u kremu.
Zatim kremu podijeliti na 2 dijela.
Jedan dio ostaviti kakav jeste, a u drugi dodati krupno mljevene orahe ili lješnjake (sa lješnjacima je posebno fino) i sitno ribanu čokoladu.
Slaganje:
– beze kora – tamna krema – žuta krema
– beze kora – tamna krema – žuta krema
i sve premazati umućenim šlagom i posuti krupno rezanim orasima.

NAPRAVITE JEDNU OD NAJBOLJIH TORTI - MILERAM TORTA GOTOVA ZA 30 MINUTA



Donosimo vam recept za odličnu voćnu tortu, koja je za ovo vrijme odlično osjveženje. Njen jeidnstven okus i izgled, izbacit će vas iz cipela. Iznenadit ćete vaše goste upravo ovom tortom, a da ne pričamo o vašoj bližoj porodici. Slobodno je možete poslužiti i na nekom prijemu, jer će itekako svojim izlgedom, a tek svježinom okusa privući izuzetnu pažnju svih prisutnih.


Nadamo se da ćete je već danas pripremiti i uživati u svim njenim čarima :))))


SASTOJCI:

TIJESTO:

25 dag glatkog brašna

10 dag šećera

1 paketić praška za pecivo

1 paketić vanilin šećera

8 dag maslaca

1 jaje


FIL:

1/2 l mlijeka

2 vrećice pudinga od vanilije

20 dag šećera

80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)

voće

preljev za tortu




PRIPREMA:

Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 45 minuta.

Tada ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.


NAPOMENA:

Ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte kašiku kiselog vrhnja, malo maslaca.

U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.


Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte.

Uvijek je pečem u kalupu promjera 26 cm.

Kada tortu izvadite iz pećnice fil će se “tresti” i “mrdati”. Neka vas to ne brine, stegnut će se hladeći.


kuhar.ba