petak, 12. siječnja 2018.

KUĆA IZ SNOVA: Jeftina kućica za tročlanu porodicu (DETALJAN PLAN)


U nastavku vam donosimo detaljan plan jedne predivne porodične kućice za tročlanu porodicu čija površina iznosi samo 73.0 metara kvadratnih! Ukoliko ikada u budućnosti budete imali namjeru da gradite vlastitu kuću, vjerujemo da će ova mala kuća biti među vašim opcijama.



PLAN
Ulaz 3.8 m²
Hodnik 4.5 m²
Soba 9.9 m²
Soba 11.4 m²
Kupatilo 4.8 m²
Dnevni boravak 27.3 m²


Kuhinja 11.3 m²
Pomoćna prostorija 3.9 m²
Ukupno: 73.0 m²
CIJENA
oko 30 hiljada eura




Izvor: mojakucaivrt.com

MEKANA I FINA POGAČA SA SIROM MOŽE POSLUŽITI I ZA DORUČAK

Srodna slika
Sastojci
1 kg mekog brašna tipa- 400
1 svijež kvasac
3 dl mlijeka
300 gr sviježeg sira


4 jajeta
1 kašika šećera
2 kaščice soli
2 dl ulja
20 gr susama

Priprema
1.
U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mlijeko, svijež kvasac, šećer, 2 kašike brašna i 1 kašičicu soli, te dobro izmješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2.
U veću posudu za miješanje sipati 1/2 kg brašna, dodati nadošao kvasac, 3 jajeta, ostatak soli, sir i 2 dl ulja. Pripremljene sastojke sjediniti, pa postepeno dodavati ostatak brašna i mijesiti kako bi se dobilo ujednačeno tijesto.


3.
Umješano tijesto ostaviti da nadolazi 40 minuta, a zatim ga razvući oklagijom na debljinu od 1 cm.
Odgovarajućim kalupom prečnika 12 cm izvaditi cvijetove ( krugove ) od tijesta, premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom.
4.
Okruglu tepsiju nauljiti i poslagati cvijetove / krugove od tijesta jedan do drugog, tako da se na krajevima preklapaju.
5.
Ovako pripremljenu pogaču ostaviti još malo da nadođe.
Peći u zagrijanoj rerni na 250°
C dok ne porumeni.

SAMO 1 DAN NAKON ŠTO SMO POČELI DA ŽIVIMO ZAJEDNO, NAPUSTIO ME BEZ IZGOVORA...


Nakon 3 godina što smo bili u vezi, samo jedan dan nakon što smo počeli zajedno da živimo raskinuo je sa mnom. Mislila sam da ću umrijeti od muke i stida. Dan prije sam mu dala moju nevinost, osjećala sam se da me iskoristio iako…






5 godina smo bili skupa i ništa nije ukazivalo na tako nešto. Njegovo objašnjenje zbog čega me ostavlja nakon svega, zbog čega raskida sa mnom je moj pas Arči. Arči je argentinska doga i 6 godina je moja najveća sreća. Od prvog dana je iako je izuzetno veliki pas živio sa mnom u sobi, spavao sa mnom u krevetu i prosto Arči je dio mene što se mome vjereniku nije dopalo.






Moj vjerenik je bio izričit ili on ili da Arčija damo u azil za pse. Kako sam i rekla moj pas je dio mene i svjesna sam da će prije ili kasnije da me zauvijek napusti, svjesna sam da će moj život vrlo brzo željela ja to ili ne morati da se nastavi bez Arčija, ali ne mogu ga odbaciti i ostaviti u azilu, jednostavno životinja nije ništa kriva.

Kilogrami kao ludi nestaju samo pijući ova tri smoothija za doručak!


Višak kilograma dovodi do dijabetesa, bolesti srca, hipertenzije, masne jetre, ali i rizik je od nastanka raka.
Namirnice bogate vlaknima održati će vas sitim puno duže, i samnjiti potrebu za hranom. One su idealan izbor za ljude koji se bore s opstipacijom.
Namirnice bogate proteinima su odlične ako želite izgubiti višak kilograma i održavati mišićnu masu u isto vrijeme. Pružaju dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti. Ako imate problem s viškom kilograma, gladovanje je zadnja stvar koju trebate učiniti. Konzumirajte, svako jutro, za doručak ove ukusne smothie, i gubite težinu na prirodan način. Svaki od ovih frapea će ubrzati metabolizam i poboljšati sposobnost tijela da se spali mast. Provjerite recepte i započnite prirodni proces mršavljenja bez posebnih napora.

Potrebni sastojci su:
1 banana
1 naranča
2 žlice badema, drobljeni
2 žlice lanenog ulja
2 svježe ili sušene smokve
1/3 šolje vode


Priprema i primjena su slijedeće:
Sastojke stavite u blender, izblendajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa pijte dok je friško. Ako koristite sušene smokve, potopite ih u vodu pola sata prije upotrebe.

Potrebni sastojci su:
1 čaša malina
1 jabuka
1 banana
1/2 limuna
1 žlica sjemenke lana
Priprema i primjena su slijedeće:


Blendajte sastojke dok ne dobijete glatku smjesu. Popijte svježe. Ako koristite organske jabuke, nemojte ih oguliti.

Potrebni sastojci su:
2 kivija
1 banana
1/2 jabuka
1 naranča
1 žlica sjemenke lana
1 žlica lješnjaka
Priprema i primjena su slijedeće:
Blendajte sve do glatke smjese. Pijte smoothie svjež.

OVO JE NAJBOLJA TORTA OD KOKOSA KOJA SE NE PEČE!


Za ovom tortom su svi poludjeli. Preukusna je i nikada nećete moći zasititi je se.

Potrebni sastojci za podlogu su:
280 g zobenih pahuljica
100 g kokosa
1 žlica maslaca
100 ml mlijeka
2 žlice šećera u prahu
Potrebni sastojci za kremu su:


2 pudinga bourbon vanilija
1 žlica gustina
1 l mlijeka
120 g šećera
150 g kokosa
1 vrećica želatine
kokos za posipanje

Priprema se vrši na slijedeći način:
Zobene pahuljice zavrtite nekoliko puta u multipraktiku. Napola ih sameljite. Istresite u plastiku i dodajte kokos i šećer pa izmiješajte. Mlijeko zagrijte da bude mlako i otopite maslac u njemu. Kada se skoro ohladi i maslac otopi, dodajte u pahuljice i zamijesite smjesu. Dodajite malo po malo mlijeka i vidite koliko će da Vam bude potrebno da dobijete smjesu odgovarajuće teksture.


Kalup 24 cm promjera, obložite masnim papirom i utapkajte smjesu. Stavite u frižider da se stegne i napravite kremu. Za kremu zakuhajte 800 ml mlijeka sa šećerom i kokosom, u ostatku mlijeka izmiješajte puding i gustin. Dodajte puding u vrelo mlijeko i miješajte dok se ne zgusne. Stavite na stranu i pripremite želatinu. Namočite ju u maloj zdjelici sa četiri žlice hladne vode. Kad se stvrde, 10-20 sekundi ju zagrijte u mikrovalnoj da se istopi.
Dodajte kreme, promiješajte i vratite u ostalu kremu. Sve dobro izmiješajte i izlijte po podlozi u kalup. Hladite. Prije nego krema potpuno stvrdne, pospite kokosom.

SOČNE KOKOS LOPTICE GOTOVE DOK SKUHATE KAFU


Potrebno je:
125 gr putera
1 čaša ( čaša od 2 dcl) šećera
1 kesica vanilin šećera
1 čaša ulja
1 jaje
25 gr kakaoa
1 čaša kokosa


1 kesica praška za pecivo
450 gr brašna
Punjenje:
1 belance
1/2 čaše šećera
1 čaša kokosa
Za prelivanje:
1 čaša šećera
1,5 čaša mleka
Za uvaljivanje loptica:
kokos

Priprema:
Umutiti puter sa šećerom, vanilin šećerom dodati 1 jaje mutiti, dodati ulje , mutiti da bude penasto pa dodati kakao, prašak za pecivo i brašno. Zamesiti i ostaviti da stane 30 minuta.


Napraviti punjenje. Umutiti 1 belance sa 1/2 čaše šećera, dodati 1 čašu kokosa.
U posudu staviti 1 čašu šećera i 1,5 čašu mleka kuvati samo da se šećer istopi i ostaviti da se ohladi
Odstajalo testo podeliti na 36 delova. Od svakog dela napraviti lopticu prstom napraviti udubljenje u koje staviti 1 kašičicu punjenja. Opet oblikovati lopticu staviti u pleh prethodno obložen papirom.
Peći na 170 stepeni  15-20 minuta.
Pečene loptice tople preliti sa hladnim sirupom od mleka i šećera, ostaviti 5 minuta da upiju sirup pa uvaljati svaku lopticu u kokos.
Dobro da se ohlade pa koristiti jer su tople dosta prhke.

OVO JE KOLAČ SVIH KOLAČA!


Predivnog su i primamljivog izgleda, ali još boljeg okusa koji će Vas oboriti s nogu!
Potrebni sastojci za biskvit su:
8 bjelanjaka
70 g šećera
150 g mljevenog maka
50 g kokosa
50 g mljevenih badema
1 žlica (15 g) kukuruznog škroba (gustina)
2 žličice praška za pecivo
Potrebno je i 150 ml vrelog mlijeka za preliv biskvita.
Potrebni sastojci za kremu su:
8 žumanjaka
100 g šećera
2 vanilin šećera ili sjemenke iz jedne mahune vanilije


1 l mlijeka
100 g kukuruznog škroba (gustina)
1 žlica limunovog soka
1 naribana korica limuna
250 g maslaca
50 g šećera u prahu
Potrebni sastojci za voćni sloj su:
450 g smrznutih višanja
60 g šećera
2 vanlin šećer
20 g kukuruznog škroba (gustina)
4 žlice vode
2 žlice limunovog soka
1 žlica (5 g) mljevene želatine (ili 2 lista)
Potrebni sastojci za glazuru od bijele čokolade su:
100 g bijele čokolade
200 g slatkog vrhnja
1 žlica (5 g) mljevene želatine
25 ml vode
25 ml limunovog soka

Priprema se vrši na slijedeći način:
Biskvit spremite tako što ćete bjelanjke mikserom izmiksati u čvrst snijeg. Dodajite šećer i miksajte dok se šećer ne istopi. Kuhačom umiješajte mješavinu maka, kokosa, badema, gustina i praška za pecivo. Veliki lim od pećnice 40×30 cm obložite papirom za pečenje, izlijte i poravnajte tijesto. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni. Pečen biskvit prohladite pa prelijte vrelim mlijekom. Kad se ohladi, uzduž ga prerežite na dva komada po dužoj strani.


Kremu spremite tako što ćete u posudi za kuhanje umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Umiješajte naribanu limunovu koricu i gustin pa smjesu razrijedite sa malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka prokuhajte pa ulivajte u umućene žumanjke stalno miješajući. Stavite kremu na laganu vatru i kuhajte miksajući dok se ne zgusne. Kremu prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi. Maslac sobne temperature i šećer u prahu pjenasto umutite, dodajte limunov sok i izmiješajte sa ohlađenom kremom.
Voćni sloj spremite tako što ćete mljevenu želatinu potopiti u 2 žlice hladne vode da nabubri. Smrznute višnje i šećer stavite da kuhaju. Kad voće prokuha, dodajte gustin razmućen sa 4 žlice vode i kuhajte otprilike 2 minute. Višnje zgniječite jer će se kolač ljepše rezati. Posudu sa voćem sklonite sa vatre, dodajte limunov sok i želatinu pa dobro izmiješajte da se želatina istopi. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ako stavljate želatinu u listićima, namočite je u vodu da omekša pa ocijedite i umiješajte u voće.
Na komad biskvita rasporedite kuhane višnje pa kremu od žumanjaka. Pokrijte drugim biskvitom pa prelijte toplom čokoladnom glazurom. Spremite u hladnjak. Kad se krema stegne, kolač režite na kocke i ukrasite polovicama višnje.
Glazuru spremite tako što ćete u maloj posudi za kuhanje namočiti želatinu u mješavini vode i limunovog soka. Pustite da nabubri. Čokoladu razlomite na komade pa prelijte toplim, ne vrelim, slatkim vrhnjem. Stavite na paru i miješajte dok se čokolada ne istopi. Sklonite sa vatre. Želatinu rastopite na laganoj vatri pa u tankom mlazu umiješajte u toplu čokoladu stalno miješajući.

BRZA KOKOS ROLADA BEZ PEČENJA


Sastojci
250 g mljevenog keksa
50 g šećera u prahu
40 g kakaa
malo mlijeka


Za nadjev:
100 g maslaca
100 g Lino lade kokos
100 g Kokosova brašna Dolcela
kokos za posipanje

Priprema
1.
Kakao i šećer u prahu dobro izmiješajte, dodajte kekse i malo mlijeka tako da zamijesite čvršće tijesto.
2.
Maslac sobne temperature i Lino ladu kokos dobro izmiješajte te umiješajte kokos. Dobivena krema mora biti maziva, ali ne previše mekana.
3.


Tijesto podijelite u dva dijela. Svaki dio u obliku valjka (30 cm) stavite na papir za pečenje i tanko razvaljajte.
4.
Premažite pripremljenim nadjevom u tankom sloju i zarolajte u roladu. Pospite kokosom i ostavite umotano u hladnjaku nekoliko sati.
Posluživanje
Zatim narežite roladice i poslužite.
Savjet
Tijesto mora biti tvrđe i malo ga je teže razvaljati, to je bitno da rolada kasnije zadrži oblik.

BOL U KOLJENIMA NESTAJE UZ OVAJLIJEK ! Nakon par dana svima ćete ga preporučivati!



Ovaj recept može regenerisati hrskavicu koljena bez potrebe da odete kod ljekara ili koristite neke lijekove.

Razlog zašto naši zglobovi mogu da se istroše je da ili imamo problem apsorpcije hranljivih materija ili zato što vježbamo neki sport, kao što su fudbal, skijanje ili pokret koji uključuje snažan pokret u suprotnom pravcu gde je bila noga.


Ove povrede su najteže izliječiti, jer im je potrebno više od lijeka, moraju biti inkorporirani sa odmaranjem i fizioterapijom u zavisnosti od njegove težine.

Jedna od težih boli je bolno koljeno. Sprečava vas u svakodnevnim aktivnostima, a možda niste znali da se može riješiti jednostavno.


Sto puta ste već čuli kako je bavljenje sportom dobro za zdravlje. Zapravo je vrijeme koje provedete na nogama dobro. Dakako da postoji i loša strana toga, a to je trošenje koljena i ostalih kostiju.

Koji su uzroci bolnog koljena?





Samo pet kilograma previše čini 20 puta veću težinu za koljeno. Skladno tome, što je veća težina, jače se troši.


Kada pogledate koliko opterećujete koljena, koja su  ranjiva, nije čudno kada se javlja bol.

Kako se riješiti bolnog koljena?

Ako patite od boli u koljenu, sigurno tražite načine kako tu nelagodu spriječiti. Pronašli smo savjete.



Održavanje idealne težine

Kao što smo već rekli, pet kilograma viška čini dodatnih 20 kilograma opterećenja za koljeno. Ako ste punašni, vrijeme je da izgubite kilograme. Svaka kila koju imate previše je 4 puta jače opterećenje na bolno koljeno, a taj broj raste ako trčite. Gubitak suvišnih kilograma pomoći će s bolnim koljenom. Gubitak kila smanjit će mogućnosti dobivanja kardiovaskularnih bolesti.


Posavjetujte se sa liječnikom koju dijetu je najbolje koristiti. Postoje dijete kao što su alkalna dijeta, cimet dijeta.  Prema istraživanju sa Harvarda, rizik razvoja osteoartritisa pada 50 posto s gubitkom 5 kilograma kod pretilih žena. Osim dijete, izbjegavajte pretjerane aktivnosti koje pojačavaju bol u koljenu.

U slučaju da se to dogodilo vama ili možda vašem voljenom, ostavićemo vam ovde piće koje daje odlične rezultate. Trebalo bi da ga konzumirate samo oko dvije nedelje, tako da možete početi da osjećate promjena u vašem tijelu.

Za regeneraciju ligamenata možete koristiti ovo piće

Velika stvar u vezi ovog pića je u tome što svako može da ga konzumira, čak i ako imate problema sa tenzijama ili šećerom, što je uobičajeno kod ljudi starijih od 30 godina.







Ananas, cimet i ovsena pahuljice

Sastojci

– malo cimeta

-50 gr mljevenih badema


-50 gr meda

-1 šolja ovsene kaše

-1 šolja soka od ananasa

– Četvrti litra vode za piće


Priprema:

– Stavite vodu na vrućinu, i neka proključa. Smanjite toplotu i dodajte ostale sastojke i miješajte ih.

-Pustite da odmori i biće spremno za konzumiranje.


Način upotrebe:

Možete piti toplo ili hladno, morate konzumirati brzo ili sat vremena prije doručka.

ZALEDIĆEMO SE! STIŽE JEZIVO ZAHLAĐENJE NA BALKAN: U nedjelju i ponedjeljak totalni zaokret


Iako su trenutno proljećne temperature, nemojte se previše opuštati jer slijedi pravi temperaturni šok. U pojedinim dijelovima regije jučer je bilo čak i do 19 stepeni, ali će ona početi postepeno da pada. Već u srijedu neće preći 10 podeok, a u nedjelju je najavljen subjektivni osjećaj od čak -18! Za dva stepena hladnije biće i u ponedjeljak.
zima


Debeli minus i u zapadnoj Srbiji – u Užicu je najavljen subjektivni osjećaj za nedjelju i ponedjeljak čak -22 stepena!
Slična temeperatura očekuje se i u Novom Sadu, odnosno -19. Ovako niske temperature su uglavnom zbog jakog vjetra koji je najavljen u čitavoj regiji.
Snijeg i smrzavanje na -22 mogu da očekuju u nedjelju i Nišlije.
Postepeno hladnije do jakog mraza
Kada je riječ o izgledima vremena za narednih sedam dana, do 20. januara, RHMZ prognozira da će u četvrtak biti pretežno sunčano, poslije podne naoblačenje, prvo na zapadu i jugozapadu, a u toku noći kiša.


U petak se očekuje oblačno vrijeme sa kišom, na višim planinama sa snijegom, u toku noći ka suboti, uz pad temperature, snijeg i u nižim predjelima.
U subotu će biti oblačno i hladnije, mjestimično sa snijegom, uglavnom u centralnim i južnim krajevima uz stvaranje sniježnog pokrivača.U nedjelju se očekuje postepeni prestanak padavina, zatim, suho i veoma hladno vrijeme, ujutru sa umjerenim i jakim mrazem i maksimalnom temperaturom u većini mjesta ispod nule.
Izvor: Kurir

ZAVIDIM KOLEGINICI IZ KANCELARIJE. TA DEVOJKA STIŽE NA SVE STRANE, UVEK JE VEDRA, NASMEJANA


Zavidim koleginici iz kancelarije. Ta devojka stiže na sve strane, uvek je vedra, nasmejana, sređena i odmorna i sve radi uspešno. Radi posao za četvoro u kancelariji, trenira neku borilačku veštinu, kuća joj je uvek sređena, dvorište i da ne pričam, uvek ima kolača, spremljenog ručka, stigne i da igra igrice sa mužem, da se bavi dekupazom, slika…


A ja dođem samlevena kući sa istog tog posla, ne mogu sebi viršle da obarim. Sada sam je pitala na pauzi kako stigne, citiram “Samo se treba organizovati. Stavim da se greje rerna, operem dotle sudove, kada ubućkam šta treba i stavim u rernu, dotle usisavam kuhinju i dnevnu. Kada izvadim, vadim i sudove koje sam oprala i štedim vreme na sklanjanje istih.


Tako slično radim za sve.” Kakva je to kalkulacija vremena. Da ne pričam o tome da me je upucala u mozak sa tim što mi je na pauzi u roku od 5 minuta na papiru ispisala kako da organizujem svoje obaveze da imam više vremena za sebe. Mislim da je neki robot.

LEDENI BREG SA PLAZMA KEKSOM – LAKO SE PRAVI, KREMASTA I SAVRŠENA

Povezana slika
Sastojci
300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
400 ml punomasnog mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
1 kom burbon vanilin šećera
2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja koristim dr Oetker)
4 kašike gustina


3 kom žumanca
7 kašika šećera
200 gr maslaca/margarina
1 banana (srednje veličine i ne prezrela!)
oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1 kašika arome vanilije i 1 kesica vanilije
200 ml šlaga za ukrašavanje

Priprema
KREMA:
Pomjesati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i zagrijavati i dodati
burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7 kašika šećera, u to
dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i skuhati u zagrijanom


mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se
hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju sitno isjeckate i preliti sa
malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac dodavati ohlađenu kremu i mutiti
najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini. Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4×4 keksa pa krema, onda 3×4 + krema, 2×4 keksa + krema i 1×4 + krema i sve fino obraditi kremom. Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.

Posluživanje
Ostaviti nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru da keks malo omekša da se može
fino rezati.

Napomena:
Što se tiče pudinga, naravno da može i puding od vanilije, ali pošto je meni ovaj
dostupan koristim ga jer pojača aromu banane 🙂
Prijatno!

BEZ PEČENJA: Ledolina kolač – ne trebate ni pećnicu, a ni mikser

Rezultat slika za ledolina kolač
Sastojci
ledena krema
500 ml mlijeka
500 ml vrhnja za slag


12 jusnih (punih) zlica - 110g gussnela Podravka (skrobnog brasna)
1 vrecica vanil secera
100 g tamne cokolade
100 g bijele cokolade
i jos.. keksi petit ili slicni
4-5 žlica šećera

Priprema
Mlijeko i vrhnje pomijesati, oduzeti 150-180 ml i dobro izmijesati s gustinom.
Ostatak mlijecne tekucine staviti kuhati, kada zavrije, temperaturu skroz smanjiti i lagano (uz stalno mijesanje) ukuhati razmuceni gustin. Krema se odmah zgusne, kuhati 1-2 minute.


Umijesati van. secer i podijeliti smjesu na 2 dijela. U jedan dio umijesati nakidanu cokoladu i mijesati dok se rastopi. U drugi dio umijesati secer i  bijelu cokoladu. Šećera staviti više po želji.
Duguljasti pleh (za kruh – moj je 27×8 cm), obloziti prozirnom folijom. Stavljati jednu zlicu bijele kreme pa tamne i tako sarati dok se potrosi sva krema.
Na jos vrucu kremu poslagati i lagano utisnuti kekse. Ostaviti oko 15 minuta na sobnoj temperaturi a zatim staviti u frizider na par sati (najbolje preko noci).
Ohladjeni desert pokolopiti odgovarajuom tacnom i pazljivo prevrnuti, odvojiti od folije….i uzivati u ledenom, finom deserticu.
Mala sitnica koja moze olaksati mjerenje gustina je ta da sam izjerila i u ml, tako da dodje tocno 200 ml. Posluzivanje moze biti i u casama ...u tom slucaju keksice nakidati na komadice i staviti na dno case pa onda kremice. Moze se staviti i u zamrzivac. Pojeo se tako brzo da sam isti dan radila opet...stavila sam u zamrzivac i prije posluzivanja ostavila 1 sat da smeksa.
Krema se moze staviti na neki biskvit ili na bilo kokje kekse i posluziti kao torta, ali u tom slucaju staviti najprije biskvit pa onda kreme i koristiti kalup s obrucem.

Saznala je da nosi trojke, ali kada je doktor bolje pogledao ultrazvuk ostao je zatečen!


Neki slučajevi nas ostave bez teksa. Ovo je vrlo neobičan slučaj.
Naime, Kimverly je 42-godišnja žena koja je ostala trudna i nosila je trojke. Inače ima kćerku od 10 godina, željela je još djece, a nije se nadala ovoj trudnoći. Mislila je da više neće imati djece. Ovo je baš bila lijepa vijest za nju.

Trudnoća u njenim godinama je rizičnija, ali su se pripremili za to. Bili su jako ushićeni jer će dobiti čak tri bebe. Nisu znali da ih očekuje još jedno iznenađenje.

Kada se porađala, doktor se začudio i rekao kako vidi još jedan par nogu. Ipak su bile četvorke, a to nisu vidjeli na ultrazvuku. Ovo je baš rijedak slučaj, jedna od beba se sakrila i tako se nije vidjela na ultrazvuku.

SMIJALI MU SE U ŠKOLI: Mali dječak se ZALEDI dok dođe do škole!


Dok idem u školu, jako mi je hladno, ali nije toliko teško. – kaže ovaj dječak skromno.
Fotografija osmogodišnjeg dječaka zaleđenih trepavica i kose, koje je dobio dok je pješačio na temperaturi ispod nule do škole, za vrlo kratko vrijeme je obišla svijet.
Kinez Vang Fuman fotografisan je s ledom na trepavicama, kosi, obrvama i tankoj jakni, nakon što je stigao u školu na temperaturi od minus 9 stepeni.






Dječaka je fotografisala učiteljica, kad je došao nakon prijeđenih 4,5 kilometara u kineskoj provinciji Junan. Iza dječaka se mogu vidjeti njegovi drugari iz razreda kako se njegovim zamrznutim ručicama i obraščićima – smiju…
Direktor škole za medije je izjavio kako Vang do škole svaki dan više od sat vremena pješači.






Dječak je ‘ostavljeno dijete’, roditelji mu u gradu rade, udaljeni od domova, zbog ekonomske situacije.
Vang živi sa bakom i starijom sestrom i svoje selo nije nikad do sada napuštao. Nakon što je direktor škole objavio na društvenim mrežama fotografiju Vanga, podijelilo je više hiljada ljudi širom svijeta.
Kaže kako sanja o tome da jednog dana posjeti Peking. Želio bih vidjeti kako je tamo đacima., kaže Vang.

DIVNI KROASANI SA NUTELA KREMOM


Sastojci:
Potrebno: 2 dc mleka
2 dc jogurta
1 kvasac 50gr
900 gr brašna
1 jaje






2 kašikice šećera
1 kašikica soli
Još: Nutella krem
100 gr čokolade, 2 kašike ulja
250 gr margarina

Priprema:
Testo: Odvojiti malo mleka, ugrejati ga, pa dodati kvasac i šećer. Ostaviti da nadođe.
U posudu usuti prosejano brašno, dodati mleko, jogurt, jaje, so i nadošli kvasac. Zamesiti testo. Ostaviti ga 10 minuta da odmori.
Napraviti 2 puta po 6 loptica od testa.
Svaku razviti i izrendati margarin (margarin podeliti na deset delova) na svaku, osim na gornju.






Slagati jednu na drugu tako da se dobiju dve gomile od šest kora. Ostaviti da se malo odmore.
Razvući testo i Iseći ga. Na svaki kraj staviti krem, pa motati u kroasane.
Ostaviti da se odmore 1 sat, pa ih peći u zagrejanoj rerni na 200C.
Istopiti čokoladu i dodati ulje. Dobro promešati i prelivati na ohlađene kroasane.
Slani kroasani:
Pravim istu smesu, jedino što stavim dve pune kašikice soli. Obavezno ih premazujem sa žumancetom umućenim sa malo mleka, i posipam susamom ili kimom. Na ovoj slici je testo samo preklopljeno kao knjižica.
Ovde sam ih punila sa tankim hotdog viršlama i Bačkim kobasicama.
Ispečeni kroasani, idealni za dečije rođendane

PRIČA DOKTORICE IZ PORODILIŠTA: “Znate doktorice, moj muž radi, ne pije, svaki dan imamo hljeba i ponešto skuhamo, lijepo živim, ne žalim se”


Priča zbog koje će vam poteći suze… Ulazim u porodilište… Na porođajnom stolu mlada osoba koja ima dvadesetak godina, mršava, upalih obraza, tamnih podočnjaka. Ne čuje se…
Babica mi prilazi i kaže: “Doktorka, žena je dilatirana šest centimetara. Termin porođaja je kraj sljedećeg mjeseca, a beba je baš mala.”
“Kako se zoveš”, pitam i prilazim ženi.
“Melisa”, kaže jedva čujno.
“Odakle si?”, nastavljam sa pitanjima.
“Odavde“, kaže, “tu sam se udala“.
“Dobro Melisa, što si tako mršava? Jedeš li ti uopšte”, pitam.
“Da, odgovara kratko. Dobro jedem. Znate doktorka, moj muž radi i zaradi, ne pije. Dobar je. Svaki dan imamo hljeba i ponešto skuvamo. Lijepo živim, ne žalim se”, priča.
Ja počinjem da se ledim… Shvatam da je iskrena. Da je to stvarno tako. Ona stvarno jede samo jednom dnevno i misli da je to u redu.
“Melisa, koga imaš ? Brata, sestru”, upitam.


“Samo sestru, doktorka, ali ona je u hraniteljskoj porodici. Znate, mama je umrla, tata radi po cio dan i nije znao šta će sa mnom. A bila sam vrijedna, čistila sam, kuvala. Odem na pijacu i uzmem zeleniš što bace. A bace dobru hranu. Kaže on meni, Melisa našao sam ti muža. I doveo ga. Idi, dijete sa njim, biće ti bolje nego ovdje. I tako sam se ja udala“, kaže.
“I je l ti lijep muž”, pokušavam da se našalim.
“Dobar je“, prozbori i nastavlja da šuti. Samo grimase na licu pokazuju da je boli. Mlada žena koja prihvata realnost, ma koliko bila teška, koja ne zna za bolje, mrtva u svojoj nemoći da bilo šta promijeni.
Babica mi donosi njene analize krvi… Bacam pogled na papir i steže mi se knedla u grlu. Teška anemija, hipoproteinemija.
“Znate, nastavlja, ovo je djevojčica. Zvaću je Amina. Imam stvari. Sve sam oprala i složila, znate stvarno su ko nove. I pelene, imam i pelene. Nego, nemojte da se ljutite mislim da ću da se napnem.”
“Napni se, Melisa”, kažem i gledam u babicu. Svi šutimo. Nemamo riječi. A iznutra nas steže, boli…
Hajde Melisa, najjače što možeš, napni. Melisa sluša, njeno mršavo tijelo daje svu svoju snagu, i ona se porodi.
Beba mršava, ali lijepa, plače, crnokosa.
“Dušo, mama te je dočekala. Dušo, dajte mi je da je ljubim”, kaže.
Uzima je, grli, ljubi i plače od sreće.
“Dušo, ti si meni sve. Koliko je teška, doktorka?“, pita.
“Evo samo malo, Melisa, izmjerićemo bebu”, objasnim. Beba je teška 2.200 grama. Terminska beba, beba gladne Melise.
“Lijepa je doktorka, stvarno je lijepa”.
“Jeste Melisa, lijepa…“
Tjeram babicu da joj donese stvari, da je presvučemo. Babica obara pogled. Odlazi u pripremu i donosi kesu, najlonsku, običnu i u njoj jedna stara spavaćica, jedna kesa uložaka i sapun.
“Melsia, jesi li gladna, žedna?”
“Nisam, ješću kasnije. Ne brinite, ne treba meni mnogo”. I prvi put Melisaa ima osmijeh.
Izlazim iz porodilišta. Čeka me nizak čovjek.
“Ja sam Melisin muž. Da li je Melisa dobro?”
“Jeste”, kažem i gledam ga. Iznošena majica, ali čista, velika trenerka i pocjepane patike. Ruke, grube, ranjave. Porodila se i beba je dobro. Sretan je.
“Molim vas, dajte ovo Melisi”, reče i pruža malu kutiju plazme i sok.


“Neka jede, treba da doji, a ja ću doći sutra… Eto krenulo mi, imam da radim,…”
Odlazim puna tuge. To je stvarnost. Tu oko mene.
Sutradan u viziti, dolazim do nje. Osmjehuje mi se. Miriše na sapun, oprane kose u spavaćici sa porođaja, koja je čista.
Shvata moj pogled. Gleda me u oči i kaže.
“Oprala sam je i osušila se. Toplo je. Vidite”, kaže i pokazuje na stočić kraj kreveta.
okovi, napolitanke, plazme, čokolade…
“Dale su mi, nisam uzela… Kažu, jedi Melisa, vidi kako si mršava, a mi debele”.
Namještam osmijeh i gledam oko sebe… Ove divne žene iz sobe su osjetile da treba da joj pomognu i donijele su joj od uložaka do hrane, a da je pritom ni jednog trenutka nisu uvrijedile…
Dolazi dan otpusta. Pri polasku Melisa dolazi da se zahvali…
“Hvala vam na stvarima za bebu. Nije trebalo.“
“Neka Melisa, uživaj. Nije to ništa.”
“Hvala , hvala…”
A on ih čeka… Ljubi ih u kosu i daje Melisi jednu ružu… Tako se valja…
Gledam ih i mislim… Koliko ti je stvarno potrebno da budeš sretan? Zaista ne znam.