petak, 12. siječnja 2018.
LEDENI BREG SA PLAZMA KEKSOM – LAKO SE PRAVI, KREMASTA I SAVRŠENA
Sastojci
300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
400 ml punomasnog mlijeka
300 ml slatkog vrhnja
1 kom burbon vanilin šećera
2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja koristim dr Oetker)
4 kašike gustina
3 kom žumanca
7 kašika šećera
200 gr maslaca/margarina
1 banana (srednje veličine i ne prezrela!)
oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1 kašika arome vanilije i 1 kesica vanilije
200 ml šlaga za ukrašavanje
Priprema
KREMA:
Pomjesati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i zagrijavati i dodati
burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7 kašika šećera, u to
dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i skuhati u zagrijanom
mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se
hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju sitno isjeckate i preliti sa
malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac dodavati ohlađenu kremu i mutiti
najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini. Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4×4 keksa pa krema, onda 3×4 + krema, 2×4 keksa + krema i 1×4 + krema i sve fino obraditi kremom. Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.
Posluživanje
Ostaviti nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru da keks malo omekša da se može
fino rezati.
Napomena:
Što se tiče pudinga, naravno da može i puding od vanilije, ali pošto je meni ovaj
dostupan koristim ga jer pojača aromu banane 🙂
Prijatno!
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar