nedjelja, 18. veljače 2018.
JEDNOSTAVNO I VEOMA BRZO NAPRAVITE ŠARENI KUGLOF
Odličan recep za šareni kuglof koji ćete veoma brzo zavoljeti, kako vi, tako i vaša porodica. Veoma lijepo i bogato izgleda, tako da će vam se svidjeti i njegov sam izgled. Slobodno ga možete poslužiti vaim gostima, a naravno i kada su u pitnju neki malo ozbiljniji skupovi, jer će privući pažnju svojim izgledom, i naravno još će veći dojam na sve ostaviti svojim nevjerovatnim okusom.
Sastojci
3 jaja
200 g šećera
2 kesice vanilinog šećera ili 1 ravna kašika vanilla paste
250 ml ulja
375 ml mlijeka + 1 kašika
450 g brašna
1 kesica praška za pecivo
15 g kakao
Priprema
Umutiti jaja, postepeno dodajite šećer. Mutiti dok ne dobijete gustu i svijetlu masu i na kraju dodati vanilu.
Dodavati polako ulje, stalno muteći i na kraju dodati mleko i sjediniti sve zajedno.
Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo.
Žicom za mućenje sjediniti brašno sa tečnom masom, dodavajući po malo i kad ste sjedinili prvu količinu, dodavati postpeno ostatak brašna.
Ko voli, može dodati koricu pomorandže ili limuna.
U malu činijicu sipati kašiku mlijeka, dodati kakao i rastopiti u mlijeku.
Cjelokupnu masu podijeliti na dva dijela i u jedan dio dodati kakao i dobro sjediniti sa bijelom masom.
Kalup za kuglof ( najveći koji imate ) dobro isprskati sa sprejom za pečenje ili podmazati sa puterom i blago pobrašniti.
Sipati kašikom svuda po dnu prvo bijelu masu, onda preko sipati masu sa kakaom pa preko mase sa kakaom sipati bijelu masu i tako dok imate materijala.
Uključiti rernu na 175 do 180°C i pustite da se zagrije 10-ak minuta, a zatim i peći oko 45 do 50 minuta.
Ostaviti u kalupu da se kratko prohladi i onda okrenuti na žicu i ostaviti da se potpuno ohladi.
Kuglof možete preliti sa istopljenom čokoladom ili samo posuti šećerom u prahu.
www.coolinarika.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar