nedjelja, 18. veljače 2018.

JEDNOSTAVNO I VEOMA BRZO NAPRAVITE ŠARENI KUGLOF


Odličan recep za šareni kuglof koji ćete veoma brzo zavoljeti, kako vi, tako i vaša porodica. Veoma lijepo i bogato izgleda, tako da će vam se svidjeti i njegov sam izgled. Slobodno ga možete poslužiti vaim gostima, a naravno i kada su u pitnju neki malo ozbiljniji skupovi, jer će privući pažnju svojim izgledom, i naravno još će veći dojam na sve ostaviti svojim nevjerovatnim okusom.


Sastojci

3 jaja

200 g šećera

2 kesice vanilinog šećera ili 1 ravna kašika vanilla paste

250 ml ulja

375 ml mlijeka + 1 kašika

450 g brašna

1 kesica praška za pecivo

15 g kakao



Priprema

Umutiti jaja, postepeno dodajite šećer. Mutiti dok ne dobijete gustu i svijetlu masu i na kraju dodati vanilu.

Dodavati polako ulje, stalno muteći i na kraju dodati mleko i sjediniti sve zajedno.


Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo.


Žicom za mućenje sjediniti brašno sa tečnom masom, dodavajući po malo i kad ste sjedinili prvu količinu, dodavati postpeno ostatak brašna.

Ko voli, može dodati koricu pomorandže ili limuna.

U malu činijicu sipati kašiku mlijeka, dodati kakao i rastopiti u mlijeku.


Cjelokupnu masu podijeliti na dva dijela  i u jedan dio dodati kakao i dobro sjediniti sa bijelom masom.

Kalup za kuglof ( najveći koji imate ) dobro isprskati sa sprejom za pečenje ili podmazati sa puterom i blago pobrašniti.

Sipati kašikom svuda po dnu prvo bijelu masu, onda preko sipati masu sa kakaom pa preko mase sa kakaom sipati bijelu masu i tako dok imate materijala.


Uključiti rernu na 175 do 180°C i pustite da se zagrije 10-ak minuta, a zatim i peći oko 45 do 50 minuta.

Ostaviti u kalupu da se kratko prohladi i onda okrenuti na žicu i ostaviti da se potpuno ohladi.

Kuglof možete preliti sa istopljenom čokoladom ili  samo posuti šećerom u prahu.




www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar