nedjelja, 18. veljače 2018.
UKOLIKO VOLITE KREMASTO I SOČNO, ONDA JE KAPRI TORTA PRAVA STVAR ZA VAS
Ukoliko volite kremaste i sočne kolače, onda je kapri torta prava stvar z vas. Nije komplikovana za praviti, iako je recept malo duzi :)). Slobodno je poslužite vašim gostima, ili ukoliko pripremate neki ozbiljniji prijem, jer vas ova torta neće iznevjeriti. Izgleda veoma bogato, a i njen okus je također iznimno bogat i sočan, tako da će biti prava poslastica za svako nepce. Naravno, vaša porodica će jo više uživati u njenim čarima, osobito vaši klinci, koji će uvijek tražiti koji komad više, a vi ćete naravno tu njihovu malu željicu, rado i s velikom ljubavlju ispuniti. :)))
POTREBNO:
Za biskvit:
9 bjelanjaka
15 kašika šećera
12 kašika mljevenih oraha ili nekog drugog orašastog ploda
1 kašika brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
Crvena krema:
45 dag zamrznutih jagoda
30 dag šećera
1 dl vode
2 praška za puding s okusom jagode
1 želatina
15 kašika vode
Žuta krema:
9 žumanaca
15 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
3 kašike gustina
3 kašike glatkog brašna
1/2 l mlijeka
20 dag margarina
Čokoladni preliv:
10 dag čokolade za kuhanje
5 dag margarina + 6 kašika ulja
PRIPREMA:
Za biskvit miksati bjelanjke dok ne budu čvrsti. Dodati tada šećer te ne kraju postepeno umiješati brašno, prašak za pecivo i orahe. Izliti u veliki lim od pećnice na papir za pečenje i peći na 180ºC 25 min. Pečeni biskvit okrenuti, skinuti papir za pečenje i prerezati ga na pola.
Ohladiti.
Za crvenu kremu kuhati vodu i šećer, dodati jagode i pustiti da prokuha i da se jagode otope do kraja. Umiještati tako, da jagode budu želatinaste i ne peviše krupne.
Prašak za puding i želatinu pomiješati sa 15 kašika vode, zatim dodati u kipuću masu od jagoda. Kuhati dok se ne zgusne. Hladiti postepeno uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorile korica na vrhu i komadići od želiranja.
Za žutu kremu miksati žumanjke sa šećerom, vanilijom, gustinom i brašnom, dodati oko 1,5 dl mlijeka a ostalo mlijeko zakuhati. U zakuhalo mlijeko uliti smjesu od jaja i šećera i uz miješanje kuhati dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu, dodati margarin i dobro izmiksati, kako bi se sve sjedinilo.
Za čokoladni preljev otopiti čokoladu sa margarinom i uljem. Malo rashladiti.
Na pladanj staviti jednu polovicu biskvita, premazati ga crvenom kremom, potom žutom kremom. Preko žute kreme ide tanki sloj čokoladnog preljeva, pa sve skupa ponoviti. Na kraju šlag i dekoracija po vašoj želji, stoga se prepusite mašti.
Preporučujemo da ga ostavite u frižider preko noći, te nrednog dana uživajte u njegvim nevjerovatnim čarima, na koja niti jedno nepce neće ostati ravnodušno.
kuhar.ba
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar