četvrtak, 22. veljače 2018.
STARI BAKIN KOLAČ OD VIŠANJA :)
Nema ljeopših kolača, do kada ih ne napravi baka, a ovaj je recep upravo po bakinom :))) Odličan i brz receptić za kolač od višanja, koji je veoma osvježavajuć i naravno ukusan.
Vaši ukućani će ga veoma brzo zavoljeti, i uvijek ga rado jesti, a naravno slobodno ga možete poslužiti i vašim gostima.
Nadamo se da će vam se dopasti, a uvijerit ćete se i sami da je nevjerovatnog okusa i svježine.
SASTOJCI:
5 jaja
1,5 čaša šećera
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
2 čaše brašna
1/2 kesice praška za pecivo
400 – 500 gr višanja
malo prah šećera za posipanje kolača
mjera : čaša = 2 dl
PRIPREMA:
Razbiti jaja i odvojiti bjelanca od žumanaca. Bjelanca mikserom umutiti u čvrst snijeg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umiješati polako, špatulom.
Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa bjelancima. Kad tijesto bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh.
Na tijesto staviti višnje (sviježe, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo ocijeđene od viška soka.
Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrijanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice tijesta počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i isjeći na kocke.
Izvor: coolinarika.com / stvarukusa.rs
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar