četvrtak, 22. veljače 2018.
NAJBOLJI VOĆNI KOLAČ IZ NJEMAČKE SLASTIČARNE :)
Donosimo vam nevjerovatan recept za fenomenalan kolač, odnosno tortu, koja će vas oduševiti. Kao što možete viditi po sastojcima, riječ je o voćnoj tortici.
Veoma je osvježavajuća, tako da će vas već na prvi zalogaj oduševiti svojim jedinstvenim okusom.
Kao što možete vidjeti, recept je malo duži, ali nemojte da vas to obeshrabri, te samim time odustanete od njenog pravljenja.
Bitno je samo da se pridržavate recepta i smjernica koje ćemo vam dati, i nećete imati problema prilikom pravljenja. Naravno pored toga, trebat će vam malo više vremena da ju napravite, ali nakon što je najpravite, vaš trud neće biti uzaludan, jer ćete uvijdeti o kakvoj genijalnoj poslastici je riječ.
Vjerujte nam na riječ, ali svi će zaista uživati u ovoj poslastici, te osim vaših prijatelja i porodice, moći ćete ga poslužžiti i na nekom od prijema, koji su malo ozbiljniji.
Nadamo se da nećete posustati, već napraviti ovja predivan kolačić i zajedno sam svojo porodicom i prijateljima uživati u svim njegovim čarima.
SASTOJCI ZA KOLAČ
Žuti biskvit
8 žumanjaca
250g maslaca
240g šećera
6 kašika vode
prstohvat soli
1/2 praška za pecivo
280g glatkog brašna
beze biskvit
8 bjelanjaka
320g šećera
1/2 kašike gustina
malo soli
kašika soka od limuna
krema od maline
500-800g malina
1000ml đusa od narandže
2 pudinga od vanilije
4-5 kašika šećera šećera
vrhnje krema
1000ml slatkog vrhnja
4 kremfiksa
2 vanili šećera + 4 kašike šećera
SASTOJCI ZA TORTU
biskvit
120g maslaca
4 žumanjca + 3 kašike vode
150g brašna + kašikica praška za pecivo
150g šećera
beze smjesa
4 bjelanjca
150g šećera
1 kašikica limunovog soka
1 mala kašikica gustina
krema od maline
500ml đusa od narandže
500g malina
1 puding od vanilije
2 kašike šećera
vrhnje krema
500ml slatkog vrhnja
1 vanili šećer
2 kremfiksa
2 kašike šećera
ili fil sa jagodama i sirom
250g svježeg sira
500ml slatkog vrhnja
1 vrećica želatine u prahu
150g šećera
2 vanili šećera
2 kašike llimuna
500g jagoda
500ml juica
1 puding od vanilije
50g šećera
Priprema
1. Maslac i šećer kremasto izmješajte, dodajte žutanjke, sol, vodu i na kraju prašak za pecivo kojeg ste prosijali zajedno sa brašnom
2. Bjelanjke izradite zajedno sa šećerom, limunom i jednom kašikicom gustina.
3. Ove dvije smjese podijelite na dva dijela i pripremite dvije tepsije iste veličine,na koju stavite pek papir.
4. Sada najprije premažite žutu smjesu
5. Pa preko žute bijelu beze smjesu
6. Pecite na 180 stupnjeva u prethodno ugrijanoj pećnici otprilike 25 minuta. Kora koja će
vam biti gornja odmah izrežite na kvadratiće, poslije ćete ih slagati preko kreme.
Ispecite i drugu koru isti postupak samo nemojte rezati,neka vam ostane cijela.
7. Kada ste ispekli kore skuhat ćemo prvu kremu sa malinama. stavite kuhati 800ml juica
u ostatak juica umješajte dva pudinga i šećer. Kada vam je juice prokuhao dodajte mu
maline, mogu i smrznute, pustite da i maline prokuhaju, ali samo minutu, jer je to sasvim dovoljno.
Spojite sa pudingom i još vruće prelijte po donjoj kori.
NAPOMENA: Ako su vam maline iz leda smanjite količinu juica za par kašikica da vam ne bi bilo prerijetko.
8. Kada vam se ohladi prvi sloj premažite ga slatkim vrhnjem kojeg ste izmiksali zajedno
sa šećerom i kremfiksom.
NAPOMENA: Ako koristite pravo slatko vrhnje obavezno mu morate dodati kremfiks, jer su naša vrhnja prerijetka,ako koristite biljno vrhnje tipa hopla ne dodajte mu kremfiks.
9. I sada poslažite po vrhnju gornji sloj kora
10.Ovo je mjera za veliku tepsiju,ako radite kolač u obliku torte ove mjere smanjite
upola(osim malina)
11.I još da napomenem,maline možete zamjeniti jagodama ili nekim drugim šumskim
voćem
12.Evo i u oliku torte sa filom od jagoda, postupak znate samo stavite obruč dok budete
tortu filovali, kada se stisne stisne skinite obruč.
stvarukusa.rs
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar