ponedjeljak, 26. veljače 2018.

RECEPT ZA STARI DOBRO POZNATI BOSANSKI SOMUN




Nema ništa ljepše i ugodnije, nego kada idete ulicom i onda vam vjetar donese neopisivo mio miris lepina, i u tm trenutku vam jjednostavno krene voda na usta.

Somuni su poznati po više naziva, tako da ih zovemo lepine, pogačice, somun...


Pravljenje somuna tokom mjeseca ramazana nosi neki poseban ćejf. Jeste da se većina prije iftara voli prošetati do lokalne pekare i kupiti somune, ali ih možete i sami napraviti. Zašto da ne...
 :))

Odvojite malo vremena i napravite najbolje somune :)) potrebno vam je:


– 1 kilogram brašna
– 10 gr kvasca
– 1 supena kašika šećera
– 1 mala kašika soli
– 700 ml hladne vode


U jednu posudu stavite so, šećer, kvasac i malo vode i ostaviti da smjesa naraste. Pretresti to u posudu s brašnom i s hladnom vodom, te miješati. Ostaviti tijesto da odstoji sat vremena.

Od tijesta napraviti sedam ili osam loptica. Svaku razvucite od 20 do 30 cm, a ukoliko se tijesto lijepi za prste, stavite malo brašna.


Uzmite neku drvenu ili metalnu šipku pomoću koje ćete “prošarati” tijesto, tj. pritiskati ga dok napravite mrežicu.

Rernu dobro zagrijte, pa tek onda ubacite somune u plehu da se peku. Naravno, prije toga ih pospite s malo ćurekota i pecite od 5 do 10 minuta.


Sarajevski somuni definitivno su jedinstveni po svom ukusu i izgledu. Možete ih jesti sa svim jelima, a u vrijeme ramazanskih dana najviše idu s tradicionalnim bosanskim specijalitetima.

bosanskikuhar.ba

Nema komentara:

Objavi komentar